Τοπικά

ΛΑΣ: Ούτε ένας αυτοαπασχολούμενος και μικρός ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς επαρκή στήριξη

Ερώτηση για τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, που προτίθεται να λάβει η δημοτική αρχή Βόλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Ριζόπουλος Απόστολος, Θ. Τσαλούχας και Βας. Ντακούμης. Όπως αναφέρουν:

Η κυβέρνηση αντί να πάρει πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, αντί να πάρει όλα τα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αποφάσισε να κλείσει τις επιχειρήσεις εστίασης και στην πόλη μας, οδηγώντας για μια ακόμη φορά χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες μικρούς επαγγελματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και στον κίνδυνο της ανεργίας.
Γενικότερα, ύστερα από το πρώτο πλήγμα που δέχτηκαν την προηγούμενη άνοιξη, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης η οποία επισπεύστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που έως τώρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση -η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ενοικίου, η πενιχρή αποζημίωση ειδικού σκοπού, κ.ά. – δεν απαντάνε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Απαιτούνται επιπλέον μέτρα όπως: να ενταχθούν άμεσα στο επίδομα ειδικού σκοπού, να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού, με επιδότηση των εισφορών από το κράτος, να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές σε ρεύμα και νερό, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες (τόκοι, πρόστιμα, το 30% του υπόλοιπου χρέους), να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις και κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς δημόσιο και τράπεζες, μέχρι τον Απρίλη.

Μπροστά σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η δημοτική αρχή Βόλου, στα όρια των κυβερνητικών εξαγγελιών και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, για όσο διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων, αποτελούν ισχνή οικονομική στήριξη. Χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν!

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
Θα πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων όπως:
• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τους δήμους για 6 μήνες και να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες.
• Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα εφαρμογής έκτακτων μέτρων για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) μέχρι 30/6/2021
• Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.ά.), εκτός αυτών που αφορούν μισθώσεις της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, π.χ. ξενοδοχείων. Διαγραφή των χρεών τους για το 2020, για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το