Τοπικά

ΛΑΣ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του Δήμου και του λαού του Βόλου

Τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα covid 19 σε εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου προκαλούν έντονη ανησυχία, τόσο για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων και των οικογενειών τους, όσο και για την εξάπλωση του ιού. Προκύπτουν, ταυτόχρονα, πολλά ερωτηματικά, σύμφωνα με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, για το αν έχουν παρθεί όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους του δήμου στην καθαριότητα, στο πράσινο, στο δημαρχείο, κ.ά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΛΑΣ, οι υπηρεσίες και του Δήμου Βόλου είναι υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», υπηρεσίες που αφορούν την καθαριότητα, την κοινωνική προστασία, την ύδρευση – αποχέτευση και γενικότερα την πολιτική προστασία, ιδιαίτερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι εξελίξεις στη Βόρεια Ελλάδα με την αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζομένους στις υπηρεσίες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενδεχόμενης απειλής να τιναχτεί στον αέρα π.χ. η αποκομιδή των απορριμμάτων, η λειτουργία μηχανολογικών εγκαταστάσεων, με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία.
Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες. Ενώ είχε όλο το χρονικό διάστημα να προετοιμάσει και τις υπηρεσίες των δήμων με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, συνέχισε να τις αφήνει αποδεκατισμένες. Ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα, γνώριζε το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τις αυξημένες ανάγκες, προσπάθησε με την «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» να συγκαλύψει τις «πομπές» της. Οχτώ μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν έκανε προσλήψεις υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, οι οποίες προϋπήρχαν της πανδημίας. Το ίδιο έκανε και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, αφήνοντας το λαό στο έλεος της πανδημίας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου. Η προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων για τα δωρεάν rapid tests δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι δεν έχει βγάλει άχνα για την επιλεκτική αδιαφορία της για τις τεράστιες ελλείψεις, στα πλαίσια στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, στη γραμμή της «ατομικής ευθύνης», επιχειρώντας να ρίξει όλα τα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.
Επειδή η υγεία μας είναι πολύτιμη και δεν είναι ατομική μας ευθύνη όπως προσπαθούν όλοι να μας πείσουν, απαιτούμε από τη δημοτική αρχή:
• Να χορηγεί καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.
• Να απαιτήσει από τον ΕΟΔΥ, να ξεκινήσουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου.
• Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού στις ευπαθείς ομάδες των υπαλλήλων, και να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση γραφείων και υπηρεσιών, με τη διαμόρφωση των χώρων κατάλληλα (προστατευτικά, αποστάσεις, κλιματισμός, κτλ.)
• Να προσληφθούν γιατροί εργασίας και το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για να λειτουργήσουν υγειονομικοί σταθμοί (καθαριότητα, δημαρχείο, πράσινο) για τους εργαζόμενους του δήμου.
• Ουσιαστικές υποδομές προστασίας και ατομικής υγιεινής σε όλους τους χώρους και στις εγκαταστάσεις του Βόλου και στις εγκαταστάσεις των τοπικών κοινοτήτων

Η δημοτική αρχή Βόλου να σταματήσει επιτέλους την αποπροσανατολιστική τακτική της, τις νουθεσίες για ατομική μας προστασία. Να παρθούν πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, με την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ για τον covid 19 στα καταστήματα εστίασης, σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους χώρους άθλησης, στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Να ενισχυθεί, έστω και τώρα, το δημόσιο σύστημα υγείας και να επιταχθούν όλες οι δομές της Ιδιωτικής Υγείας και Πρόνοιας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το