Τοπικά

ΛΑΣ: Να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία του Βόλου

Την ανάγκη να διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγωνίες γονιών και μαθητών, προκειμένου να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αλλά και της κυβέρνησης, για τα προβλήματα καθαριότητας των σχολείων του Βόλου.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης:

Τη Δευτέρα 11 Μάη ξεκινάει και πάλι η λειτουργία των σχολείων, αρχής γενομένης, με την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα θρανία.
Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, είναι κατανοητό, ότι δεν αφορά μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά όλο τον Βολιώτικο λαό. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει με ασφάλεια η επιστροφή στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, είναι η καθαριότητα και η απολύμανση των σχολικών κτηρίων.

Ωστόσο, οι ανεπάρκειες σε αυτόν τον τομέα από την πλευρά του κράτους, γιγαντώθηκαν μέσα στις συνθήκες της πρόσφατης πανδημίας. Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Βόλου, με τις δηλώσεις της αντιδημάρχου Παιδείας και Πολιτισμού, να καθησυχάσει τις αγωνίες γονιών και μαθητών, στόχο έχουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες και της κυβέρνησης, αλλά και της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα καθαριότητας των σχολείων του Βόλου. Εξάλλου, εδώ και χρόνια, δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια, για την στήριξη του πάγιου αιτήματος των σωματείων των εκπαιδευτικών, του γονεϊκού κινήματος και των καθαριστριών, που απαιτούν την μονιμοποίηση τους. Ένα αίτημα που με συνέπεια και πολλές πολιτκές παρεμβάσεις το ΚΚΕ και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στηρίζουμε και διεκδικούμε την υλοποίησή του.

Σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες καθαρίστριες με μόνιμες θέσεις εργασίας στα σχολεία. Στην πλειονότητά τους δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων έργου, με αποδοχές «ψίχουλα» και παροχή υπηρεσιών καθαριότητας μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου. Πιο συγκεκριμένα, στον Δήμο Βόλου, στα 46 Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Βόλου, για 663 αίθουσες, από τις 64 καθαρίστριες που απασχολούνται στα Γυμνάσια και Λύκεια, μόνο 8 είναι οι μόνιμες που θα πιάσουν δουλειά στα Λύκεια από Δευτέρα και 6 είναι αυτές που απασχολούνται στα Γυμνάσια. Οι υπόλοιπες περίπου 32 καθαρίστριες εργάζονται με σύμβαση έργου!

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των καθαριστριών δε θα προσφερουν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, κάτι που, ούτως ή άλλως, και κάτω από κανονικές συνθήκες, δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα έλλειψης υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών. Πολύ περισσότερο, τώρα που υπάρχει ανάγκη για διαρκή απολύμανση των χώρων εκπαίδευσης στις συνθήκες πανδημίας, και με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, είναι απαραίτητο μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής – μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κ.λπ.). Είναι προφανές ότι η σχέση εργασίας της πλειονότητας των καθαριστριών καθιστά απαγορευτικό το συνεχές καθάρισμα των σχολείων, ακόμη και αυτό το ανεπαρκές «2 φορές την ημέρα» του Υπουργείου.

Τα “μπαλώματα” της μεταφοράς καθαριστριών από άλλες υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου στη Δευτεροβάθμια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν το πρόβλημα. Συνεπώς, το κύριο ζήτημα που παραμένει είναι πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Απαιτούμε άμεσα :
• Εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
• Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων.
• Να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολείο και γίνει μονιμοποίηση των υπαρχόντων, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων.
• Να γίνονται όλες οι απαραίτητες απολυμάνσεις των χώρων και να παρέχονται δωρεάν και σε επαρκείς ποσότητες τα μέτρα ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, γάντια, μάσκες) που είναι απαραίτητα για όλο το προσωπικό καθαριότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το