Τοπικά

ΛΑΣ Ν.Πηλίου: Οι επαγγελματίες σε τουρισμό και εστίαση θα δώσουν μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης

Την αλληλεγγύη της στους επαγγελματίες στην εστίαση και τον επισιτισμό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Πηλίου και απαιτεί εδώ και τώρα από την κυβέρνηση και τον Δήμο Ν.Πηλίου τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των μικροεπιχειρήσεων της περιοχής. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια.
Η ΛΑΣ Ν.Πηλίου απευθύνεται στους μικροεπαγγελματίες του κλάδου, γνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο. Αντίστοιχα προβλήματα, όπως αναφέρει,  αντιμετωπίζουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες του Ν.Πηλίου.

Στην ανακοίνωσή της η ΛΑΣ Νοτίου Πηλίου αναφέρει:

Ξέρουμε καλά ότι τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της λειτουργίας που πήρε η κυβέρνηση τους έχουν οδηγήσει, τους επαγγελματίες εστίασης, μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα. Τα προβλήματά τους είναι πολλαπλάσια, αφού η καθίζηση του τζίρου , δεν επαρκεί για να αντεπεξέλθουν ούτε καν στα τρέχοντα έξοδα.
Και η επόμενη μέρα όμως, μετά την άρση των μέτρων, φαντάζει εξίσου δύσκολη για τον κλάδο. Οι περιορισμοί που μπαίνουν για τη λειτουργία των καταστημάτων που θα είναι ανοικτά μας προκαλούν προβληματισμό. Οι αυξημένες αποστάσεις που θα πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, αν και αναγκαίες, θα περιορίσουν τον κόσμο που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί οδηγώντας τους τζίρους σε “χαμηλές πτήσεις” για απροσδιόριστο διάστημα. Χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης, όφελος θα έχουν μόνο οι πολύ μεγάλοι χώροι, που τους έχουν οι μεγάλοι του κλάδου. Μεγάλο όμως πρόβλημα θα προκύψει και από την αναμενόμενη δραματική μείωση του τουρισμού στον οποίο πολλοί στηρίζουν τα εισοδήματά τους. Το σίγουρο χαρτί του “τουριστικού θαύματος” που θα εξύψωνε όλη την οικονομία της χώρας, όπως μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, αποδεικνύεται τώρα “Δούρειος Ίππος” μπροστά στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Ξέρουμε καλά ότι όλοι οι επαγγελματίες θα δώσουν τη μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι, μεγάλες αλυσίδες και μικρές επιχειρήσεις, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Σας καλούμε να απορρίψετε αυτές τις λογικές που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της πολιτικής που θα ακολουθήσει και η οποία για μια ακόμα φορά θα μετακυλίσει τα βάρη της κρίσης -τις έκτακτες κρατικές δαπάνες, τους νέους δημοσιονομικούς στόχους- στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, με ένταση της φοροαφαίμαξης, ακόμα και με νέο πιθανό γύρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση και από τον Δήμο Ν.Πηλίου, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των μικροεπιχειρήσεων. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια.
Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατ’ αρχάς για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
Να επεκταθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και το μήνα Μάϊο για όσους λειτουργούν σε ειδικό καθεστώς.
Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για το 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μετρά χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους
Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις και να δοθεί περισσότερος χώρος στις μικροεπιχειρήσεις για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Χορήγηση επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους όσοι έκλεισαν την επιχείρησή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το