Τοπικά

ΛΑΣ: Η δημοτική αρχή Βόλου αφήνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των πολιτών

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή Βόλου ότι επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα αφήνει ακάλυπτες βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην πόλη, για ζητήματα που αφορούν τόσο το αστικό περιβάλλον, όσο την πολιτική προστασία. Ειδικότερα, με αφορμή την ψήφιση του ισολογισμού έτους 2019 και του προϋπολογισμού έτους 2021 από το Δημοτικό Συμβούλιο, η ΛΑΣ Βόλου αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Η αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων εφαρμόζεται με μαθηματική ακρίβεια και στα οικονομικά στοιχεία των δήμων. Στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας του 2021 όσον αφορά τους δήμους, προβλέπεται μείωση των κρατικών δαπανών κατά 210 εκ.€, τα οποία προωθείται να αναπληρωθούν από ίδιους πόρους, από χρήματα που πληρώνουν οι δημότες με ανταποδοτικά τέλη στις διάφορες υπηρεσίες.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται τόσο στον ισολογισμό του Δήμου Βόλου του έτους 2019, όσο και στον προϋπολογισμό του και εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής του κράτους για μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε φορομπηχτικό μηχανισμό, σε μηχανισμό που πουλά υπηρεσίες, που παράλληλα με την αβάσταχτη κρατική φορολογία επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων με κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις,

Σε σύνολο περίπου 40 εκ. € λειτουργικών δαπανών, η χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ ανέρχεται σε 16 εκ.€, ποσόν που δεν αρκεί ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων! Το ποσοστό των ίδιων πόρων στα λειτουργικά του δήμου ανέρχεται περίπου στο 60%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις προβλέψεις των ανταποδοτικών τελών δεν προβλέπονται τα έσοδα από την αύξηση που προκύπτει από τα λεγόμενα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, που αποτελεί νέο χαράτσι για την λαϊκή οικογένεια.

Γενικότερα, ύστερα κι από τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2013, με την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου, οι δήμοι της χώρας βρίσκονται σε αυστηρή επιτήρηση, με το «παρατηρητήριο» της εφαρμογής των προϋπολογισμών, με την κατάρτιση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Βόλου, τον διαρκή έλεγχο ανά τρίμηνο και με αυστηρές ποινές για τυχόν απόκλιση, προκειμένου αυτοί  να ακολουθούν τη στρατηγική περιορισμού των κρατικών ενισχύσεων και την αύξηση των ίδιων πόρων της τοπικής φορολογίας. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν και ακολουθούν τόσο η ΝΔ, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών τους αρχόντων, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα με τη δημοτική αρχή Βόλου, που αδιαμαρτύρητα  εφαρμόζει αυτήν την πολιτική, επιβάλλοντας διπλή φορολογία και αφήνοντας ακάλυπτες βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην πόλη, τόσο από ζητήματα που αφορούν το αστικό περιβάλλον, όσο κι αυτά που αφορούν την πολιτική προστασία.

Επιπλέον, μεθοδικά προχωρά η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση χωρίς να εξασφαλίζονται και να δίνονται οι απαραίτητοι πόροι. Παιδικοί σταθμοί, σχολικά διδακτήρια αθλητικοί χώροι, υπηρεσίες που κατ’ αρχήν χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα και στη συνέχεια ανατίθεται η χρηματοδότησή τους στους δήμους, οι οποίοι αν αδυνατούν να τις στηρίξουν, τις κλείνουν (π.χ. στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης). Τελευταία έχει ανοίξει η συζήτηση για το πέρασμα στην τοπική διοίκηση της τεχνικής εκπαίδευσης, της προσχολικής αγωγής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εκτός από το γεγονός ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δε διασφαλίζεται ο ενιαίος χαρακτήρας, η στρατηγική των κυβερνήσεων ήταν και είναι να τις μετατρέψουν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες που οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απολαμβάνουν δωρεάν, αφού όπως είναι γνωστό πληρώνουν αμέτρητους φόρους. Επί της ουσίας οι δήμοι μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτοκοοικονομικά κριτήρια, που μετατρέπουν την κοινωνική πολιτική σε εμπόρευμα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγεται και ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης αυτών των υπηρεσιών.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του δήμου μας είναι οι μειωμένες δαπάνες για αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και για μέτρα πολιτικής προστασίας. Τα χρήματα που διατίθενται από το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων (ΠΔΕ) έχουν κατεύθυνση έργα που κατά κύριο λόγο ευνοούν και διευκολύνουν την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και ελάχιστα τις λαϊκές ανάγκες και τα αναγκαία έργα υποδομής. Η έλλειψη συντηρήσεων και ελέγχων, η ελλιπής καθαριότητα κ.ά. συνθέτουν το σκηνικό εγκατάλειψης των λαϊκών γειτονιών και των περιφερειακών δημοτικών κοινοτήτων, που ανά πάσα στιγμή, εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, από τις οποίες και η πόλη μας είναι ανοχύρωτη.

  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους γιατί  σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και  μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού, χτύπημα  του ενιαίου χαρακτήρα τους .
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία και έμμεση φορολογία στα είδη λαϊκής ανάγκης .
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους. Μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων στα προγράμματα.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό, με χρηματοδότηση και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες – πυρκαγιές – σεισμούς – άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα – ρύπανση, μόλυνση  νερού και  αέρα, βιομηχανικά ατυχήματα.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το