Τοπικά

ΛΑΣ: Ευθύνες σε Περιφέρεια, Κυβέρνηση και Δήμου για την εξάπλωση του κορωνοιού στους Ρομά της Ν. Σμύρνης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας επισημαίνει ότι από τις 2 Απριλίου 2020, με ανοιχτή επιστολή της προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, είχε ζητήσει από την Περιφέρεια να δράσει από κοινού με την Κυβέρνηση και τους Δήμους, άμεσα και συντεταγμένα, για την λήψη μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοιού στις πολυάριθμες κοινότητες των Ρομά σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν σ’ αυτούς τους οικισμούς. Συγκεκριμένα ζητούσε:
– Να διεξάγουν άμεση εκστρατεία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.
– Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους και ομοσπονδίες Ελλήνων Ρομά.
– Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση. Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
– Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις.
– Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
– Να παρασχεθούν στην κοινότητα μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
– Να εξετασθεί η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.

Ωστόσο, όπως τονίζουν τα στελέχη της ΛΑΣ, από την πλευρά της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, της κυβέρνησης και δήμων, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μετά το κρούσμα που διαπιστώθηκε στις 7/4 σε Ρομά στη Λάρισα, με νέα ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμων.
“Η άσχημη εξέλιξη με την ταχύτατη μετάδοση του κορωνοιού σε 20 τουλάχιστον Ρομά στον οικισμό της Ν. Σμύρνης Λάρισας, ήρθε να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, της κυβέρνησης και του δήμου, που αναγκάζονται από την άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων να τρέχουν κατόπιν εορτής, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την καταστολή (καραντίνα).
Η υλοποίηση όλων των προτάσεων που έχουμε διατυπώσει ως Λαική Συσπείρωση, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να εφαρμοσθούν σε όλους τους οικισμούς των Ρομά στην Θεσσαλία και όλης της χώρας.
Ταυτόχρονα απαιτείται η άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας στη Θεσσαλία.
Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.
Η επίταξη των αναγκαίων υλικών για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
Η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας και των Δήμων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το