Τοπικά

Λαρισαία αστυνομικός γράφει ιστορίες για παιδιά

Μία αστυνομικός που υπηρετεί στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, μέσα από τα παραμύθια που γράφει τα τελευταία χρόνια, αποτυπώνει στο χαρτί την αγάπη της για τα παιδιά. Η αστυφύλακας Δέσποινα Γκουτζολίκα ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα παραμύθια που άκουγε πιο μικρή από τη γιαγιά της και φύλαξε στη μνήμη της, μέχρι που πήρε την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον χώρο των εκδόσεων.
Η Λαρισαία αστυνομικός που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία από το 2007, ενώ πιο παλιά εργάστηκε ως εποχιακή οδηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα, το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου θα βρεθεί στο Public Βόλου, όπου στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιάσει τα τέσσερα παραμύθια που έχει γράψει. «Έχουμε ετοιμάσει μία ωραία συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ». Θα είναι μαζί μας και η κ. Μάρω Αισώπου, με την οποία θα διαβάσουμε αποσπάσματα, ενώ οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου θα τραγουδήσουν στην εκδήλωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η συγγραφέας από το Ομόλιο Κισσάβου.

Την περασμένη άνοιξη κυκλοφόρησε το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της με τίτλο «Τι φοβάται η Τυτώ», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Ήρα»: «Ήθελα έναν εκδοτικό οίκο εδώ στον τόπο μας, τον οποίον αγαπώ. Γνώρισα την κ. Μαρία Αρφέ, μέσω άλλης συγγραφέα, που επίσης έχει εμπιστευθεί την «Ήρα Εκδοτική». Ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε και διάβασε τον «Φύλακα άγγελο». Είναι η εκδοτική «μητέρα» μου».
Επιμένοντας… θεσσαλικά, εμπιστεύεται την εικονογράφηση των παραμυθιών της σε Βολιώτες καλλιτέχνες. «Το πρώτο παραμύθι εικονογράφησε ο Γιώργος Θεοδώρου, ενώ στα υπόλοιπα τρία συνεργάστηκα με τον Σταμάτη Παπαδήμο», είπε, ενώ συμπλήρωσε: «Είναι βασικό να υπάρχει χημεία μεταξύ συγγραφέα και εικονογράφου. Για παράδειγμα με τον Σταμάτη, αυτό που γράφω το βγάζει σε εικόνες, μεταμορφώνει τους ήρωές μου. Οι σκέψεις μπορεί να αποτυπώνονται στο χαρτί, αλλά το παραμύθι παίρνει ζωή όταν μπαίνουν και οι εικόνες. Άλλωστε, τα παιδιά πρώτα κοιτάζουν την εικόνα και μετά διαβάζουν την ιστορία».

Η Δέσποινα Γκουτζολίκα δεν ξεκίνησε γράφοντας παραμύθια. Γύρισε πίσω τον χρόνο και θυμήθηκε το πρώτο κείμενό της που είδε να εκδίδεται. «Το 2016 έλαβα μέρος σ’ έναν διαγωνισμό των εκδόσεων iWrite.gr, από τον οποίο προέκυψε το συλλογικό έργο «Οι μάγισσες της Θεσσαλίας». Συμμετείχα, κάπως διστακτικά οφείλω να ομολογήσω, με ένα διήγημα που έπλεξα σαν παραμύθι, γράφοντας για τέσσερις μάγισσες από τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και το υπέροχο μέρος που ζούμε, τη Θεσσαλία», επισήμανε, ενώ συμμετείχε επίσης στις «Τρενογραφίες», μία ανθολογία διηγημάτων και ποιημάτων που κυκλοφόρησε με τη μορφή e-book.

«Τα παιδικά παραμύθια προέκυψαν, όταν ο μεγαλύτερος γιος μου ήταν δυο ετών. Κάποια στιγμή θέλησε να πούμε δικές μας ιστορίες. Έτσι ξεκίνησε, λέγοντας πράγματα που είχα ακούσει από τη γιαγιά μου. Παλιά οι παππούδες μας έλεγαν πολλά παραμύθια. Πλέον, ο Δημήτρης είναι 5,5 ετών και εξελίχθηκε στον… βοηθό μου. Είναι ο πρώτος που βλέπει κάθε παραμύθι που βγαίνει, το συζητάμε και δεν κρύβω πως είναι αρκετά αυστηρός κριτής», εξομολογήθηκε η συγγραφέας, η οποία έχει επίσης ένα μικρότερο γιο ηλικίας δυόμισι χρόνων.
Όσο για το πώς συνδυάζει την παρουσία της στην ΕΛ.ΑΣ. με τη συγγραφή; Η Δέσποινα Γκουτζολίκα, που δηλώνει αμετανόητα… παραδοσιακή κι επιμένει να γράφει με μολύβι και χαρτί, τόνισε: «Νομίζω ότι όλοι οι αστυνομικοί κρύβουμε μία ευαίσθητη χορδή. Με τα παραμύθια ξεχνώ τη σκληρή καθημερινότητα της ζωής και της δουλειάς και μπαίνω σε έναν άλλο κόσμο που με ηρεμεί. Έπειτα είναι και το εξής: Οι παιδικές ιστορίες δίνουν την ευκαιρία να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο των αξιών και να γίνονται καλύτεροι πολίτες. Η κοινωνία μας σήμερα έχει γίνει σκληρή. Γι’ αυτό όσο μπορούμε, προσπαθούμε να προστατεύουμε τα παιδιά και να δίνουμε τις σωστές βάσεις».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανησυχία του ΠΟΥ για μυστηριώδη πνευμονία που «χτυπά» παιδιά στην Κίνα – Ζητά πληροφορίες ο Οργανισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια μυστηριώδη πνευμονία…

23 Νοεμβρίου 2023

Νοσοκομεία: Δημιουργούνται Επείγοντα ειδικά για τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων – Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο

Προ των πυλών είναι το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Τραύματος που θα αναπτυχθούν στο ΕΣΥ…

23 Νοεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση Pulse: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 2,5 μονάδες σε 15 ημέρες, δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 15%

Για πρώτη φορά εμφανίζει η Pulse το ΠΑΣΟΚ δεύτερο και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση,…

23 Νοεμβρίου 2023

Netflix: Άγρια δολοφονία ηθοποιού της streaming πλατφόρμας σε ηλικία 23 ετών

Ο Κολομβιανός ηθοποιός Kevin Andrés Muñoz Tovar βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 23 ετών στην πόλη…

23 Νοεμβρίου 2023

Μόνιμη μείωση τελών κυκλοφορίας ζητούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

Υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών, τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό κ. Θεοχάρη αλλά και…

23 Νοεμβρίου 2023

Taylor Swift: Υπό έρευνα η εταιρεία διοργάνωσης των live εμφανίσεων μετά τον θάνατο θαυμάστριας στη Βραζιλία

Οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με την εταιρεία διοργάνωσης που βρίσκεται…

23 Νοεμβρίου 2023