Τοπικά

Λάρισα: Στον εισαγγελέα καταγγελία για παράνομη ρύπανση σε 11 σημεία ρεμάτων, χειμάρρων και στον Πηνειό

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας κατατέθηκε από το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων – Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας αναφορά, που αφορά το μπάζωμα, τη ρύπανση και υποβάθμιση από Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων 11 συνολικά σημείων σε ρέματα, χειμάρρους και ποταμούς του Νομού Λαρίσης, ακόμα και στον Πηνειό.

Το προηγούμενο διάστημα κλιμάκιο ελέγχου του ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ ΑΑΝΕΛ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες ελέγχους στη Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, προκειμένου να ελέγξει – σύμφωνα με την αρμοδιότητά του, όπως προκύπτει από την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) – την ύπαρξη παράνομων θέσεων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη χώρων διαχείρισης – απόθεσης ΑΕΚΚ σε θέσεις μη προβλεπόμενες και μη αδειοδοτημένες, σε εγγύτητα ή και μέσα στους χειμάρρους και ποταμούς.

Επίσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το παράρτημα Θεσσαλίας της ΑΑΝΕΛ, έχει δεχθεί καταγγελίες πολιτών για ανέλεγκτες απορρίψεις ΑΕΚΚ στο χείμαρρο Συκουριώτη, εντός Δήμου Τεμπών, και στον Πηνειό, πίσω από το κτήριο της ΔΕΥΑΛ. Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν επιβαρυνθεί με ποσότητες διαφόρων αποβλήτων.

Η ρύπανση από μπάζα, σε ρέματα και μέσα ή γύρω από οικισμούς και τον αστικό ιστό, εκτός από πολύ άσχημη εικόνα, μπορεί να αποβεί τραγικά επικίνδυνη, σε περιπτώσεις κακοκαιρίας και μεγάλης βροχόπτωσης, όπως βλέπουμε πλέον συχνά. Επίσης, η εγκατάλειψη μπάζων σε ένα σημείο, έστω και «προσωρινά», τις περισσότερες φορές γίνεται αιτία και δικαιολογία για μετατροπή του σημείου τελικά σε σκουπιδότοπο.

Η ΑΑΝΕΛ, ως Συλλογικό Σύστημα ΑΕΚΚ, οργανώνει και εποπτεύει τις εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ (παραγωγή, συλλογή – μεταφορά, επεξεργασία, ανακύκλωση και ανάκτηση) σε 7 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων και η ΠΕ Λάρισας. Παραγωγοί, συλλέκτες – μεταφορείς, Ανάδοχοι Έργων έχουν νομική υποχρέωση να συμβάλλονται με Συλλογικό Σύστημα ΑΕΚΚ, προκειμένου να διασφαλισθεί η σύννομη και ελεγχόμενη διαχείριση των ΑΕΚΚ που παράγονται από την όποια τεχνική δραστηριότητα. Αυτή γίνεται νόμιμα μόνο στις κατάλληλα αδειοδοτημένες Μονάδες Ανάκτησης και μόνο μέσω των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης. Εγκατάλειψη ή απόρριψη μπάζων σε οποιοδήποτε άλλο χώρο είναι ποινικό αδίκημα και ήδη έχουν γίνει πολυάριθμες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.

Το επόμενο βήμα του ΣΣΕΔ ΑΑΝΕΛ, θα είναι η συνεννόηση με τις αρμόδιες Διοικητικές Αρχές για την αποκατάσταση των χώρων αυτών.

Πηγή: onlarissa.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το