Τοπικά

Λάρισα: Ψάχνουν κατασκηνώσεις για τους πρόσφυγες

Δημόσιες κατασκηνώσεις αλλά και ιδιωτικά κάμπινγκ στον νομό αναζητούν τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα της Λάρισας, μέσω του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. μετά από αίτημα, όπως εκτιμάται, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αστυνομικά Τμήματα, όπως μεταξύ άλλων της Αγιάς, της Ραψάνης και της Ελασσόνας, κλήθηκαν να καταγράψουν τις υπάρχουσες δομές και την κατάσταση τους και να ενημερώσουν, εντός των ημερών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

 
Μια πρωτοβουλία που λαμβάνεται πάλι εν αγνοία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού η εντολή δόθηκε «προφορικά» για αυτό και αποδίδεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά αλλά και με τις άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων σε καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η έρευνα γίνεται «εν κρυπτώ» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχε συμβεί και το περασμένο καλοκαίρι όπου εξετάσθηκαν (και στο νομό) εγκαταλελειμμένα εργοστάσια ή κέντρα διασκέδασης ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση υπήρξε συμφωνία με ιδιοκτήτη ακινήτου.
Συμφωνία που, το περασμένο φθινόπωρο, ακυρώθηκε στο «παρά πέντε» στην κυριολεξία όταν με εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με βάση και το συμβόλαιο μίσθωσης, δινόταν εντολή έναρξης εργασιών σε κτίριο λίγο έξω από τη Λάρισα, με τον αναπληρωτή ΥΕΘΑ Δημ. Βίτσα να ακυρώνει την απόφαση μετά την αντίδραση του Δήμου Λαρισαίων.
Η νέα πρωτοβουλία εντοπισμού χώρων για τη φιλοξενία προσφύγων δεν αποκλείεται βεβαίως να υλοποιείται και με πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) – σε συνεννόηση προφανώς με τον Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής – οι οποίες έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο δράσης στο προσφυγικό ζήτημα, όπως ήδη συμβαίνει με τον προσφυγικό καταυλισμό στο Κουτσόχερο.

 
Υπενθυμίζεται πως σε ΜΚΟ και ιδιωτικά συμφέροντα αποδόθηκε επίσης η πρωτοβουλία «προετοιμασίας» εμπορικού κέντρου (έξω από τη Λάρισα) για να λειτουργήσει ως καταυλισμός προσφύγων, προετοιμασία που θα ολοκληρωνόταν με τη μετακόμιση σε άλλο χώρο, καταστήματος αλυσίδας από τα τελευταία που λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο.

 
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», μέχρι σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., έχουν καταγραφεί δυο δημόσιες κατασκηνώσεις, η πρώτη στην Κρανιά Ολύμπου του Δήμου Τεμπών και η δεύτερη στον Κοκκινοπηλό του Δήμου Ελασσόνας.
Υπενθυμίζεται πως οι άλλοτε μαθητικές κατασκηνώσεις στην Κρανιά Ολύμπου έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους ενώ ο Δήμος Τεμπών βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο για τη διεκδίκηση της έκτασης των 21,9 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις.
Αντίθετα στον Κοκκινοπηλό η χρήση των κατασκηνώσεων – με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας – παραχωρήθηκε το 2014 στο Δήμο Ελασσόνας, για τα επόμενα 20 χρόνια. Μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δήμος Ελασσόνας αναζητώντας επενδυτές προκήρυξε τη δημοπρασία εκμίσθωσης (για 9 έτη με δυνατότητα παράτασης 8 επιπλέον ετών) των άλλοτε μαθητικών κατασκηνώσεων που επίσης έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει τέλος και δύο ιδιωτικά κάμπινγκ στα παράλια του νομού, τόσο στο Στόμιο όσο και στη Βελίκα. Υπενθυμίζεται ότι στο κάμπινγκ της άλλοτε κοινότητας Στομίου, τον περασμένο χειμώνα, είχε γίνει ανεπιτυχής απόπειρα φιλοξενίας προσφύγων που είχαν εγκλωβισθεί στα Τέμπη.

Πηγή: Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το