Τοπικά

Λάρισα: Νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες για διακοπές

«Μεγάλη ζημιά στον κλάδο μας, αλλά και στο κράτος, με αύξηση της φοροδιαφυγής, προκαλούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες», επισημαίνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Παλλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων (ΠΟΕΔΔ), κ. Ηλίας Ευσταθίου.

«Θα παραδώσουμε τις άδειές μας και θα νοικιάζουμε και εμείς τα καταλύματά μας κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να πληρώνουμε φόρους και ό,τι άλλο αναλογεί στη νόμιμη λειτουργία μας. Το κράτος αδρανεί απέναντι στην παρανομία, καθώς δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων, δεν δηλώνουν πουθενά τα έσοδά τους από αυτή τη δραστηριότητα…», τονίζει.

Οι επαγγελματίες ενοικίασης καταλυμάτων του νομού μας και όχι μόνο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τη νέα αυξανόμενη τάση ενοικίασης σπιτιών σε τουρίστες, ενώ ήδη έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους και τις ανησυχίες τους, στο Υπουργείο Τουρισμού.

Το φαινόμενο εντοπίζεται και στα παράλια του νομού Λάρισας, όπως υποστηρίζει ο κ. Ευσταθίου, με τις τιμές ενοικίασης σπιτιών να κυμαίνονται από 20 έως και 170 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με τις παροχές τους και τα δωμάτιά τους.

Αναλυτικότερα αναφέρει: «Τουρίστες νοικιάζουν σπίτια στην παραλιακή ζώνη του νομού Λάρισας, για διαστήματα, από μία ημέρα μέχρι και δύο εβδομάδες, καταβάλλοντας το μίσθωμα στον λογαριασμό του ιδιοκτήτη τους ή και στο χέρι «μαύρα»».

Είναι σπίτια επιπλωμένα, με όλες τις απαραίτητες παροχές (σεντόνια, πετσέτες, εξοπλισμένη κουζίνα… κ.α.) τα οποία πλέον λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Όπως διαπιστώνεται από τη ζήτηση των τουριστών που τα επιλέγουν, προτιμώνται κυρίως οι γκαρσονιέρες για ολιγοήμερη διαμονή, το κόστος της μίσθωσης των οποίων κυμαίνεται από 20 με 30 ευρώ την ημέρα. Ακολουθούν τα μεγάλα σπίτια, κυρίως μονοκατοικίες, με εκατό και 150 ευρώ την ημέρα, όπου μπορούν να διαμείνουν πολλά άτομα και να μοιραστούν το κόστος.

Στην πόλη της Λάρισας δε, γνωρίζω ότι επίσης έχουν εμφανιστεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων και γκαρσονιερών, με 20 και 30 ευρώ την ημέρα».

Ο κ. Ευσταθίου εκτιμά ότι η ενοικίαση σπιτιών τείνει αυξανόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς όπως υποστηρίζει: «Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη φορολογία των σπιτιών τους και γι’ αυτό βρήκαν αυτόν τον τρόπο για ένα εισόδημα που θα τους βοηθήσει να τα συντηρήσουν».

Να σημειωθεί ότι το «πράσινο φως» στη βραχυχρόνια ενοικίαση σπιτιών, έδωσε η ψήφιση ενός νέου νόμου τον περασμένο Δεκέμβριο του 2016, κατά τον οποίο τέθηκαν σε εφαρμογή συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τότε οι επαγγελματίες του τουρισμού, είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση ότι: «με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να «βαφτίζει» το ακίνητό του τουριστικό κατάλυμα και να το νοικιάζει χωρίς προϋποθέσεις και με ευνοϊκότερη φορολογία από τους νόμιμους επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, «νόμιμοι» επιβαρύνονται και με μεγαλύτερη φορολογία, αφού ως γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2018, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ανεξαρτήτως κατηγορίας, θα επιβαρύνονται με ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ (ανά δωμάτιο ανά βραδιά)».

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τα εξής: «Το εισόδημα που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 111 του, 4446/2016, όπως ισχύει, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Στην περίπτωση που παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το εισόδημα που αποκτάται από την 1-1-2017 από φυσικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού, θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Με την τελευταία αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια αυξήθηκαν οι συντελεστές από 11% σε 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ, από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα αυτό λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Ως ακίνητο που εμπίπτει στην οικονομία του διαμοιρασμού νοείται: το διαμέρισμα, η μονοκατοικία, εξαιρουμένων των μονοκατοικιών οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες λόγω της κατάργησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, οποιαδήποτε άλλη μορφή οικήματος με δομική και λειτουργική αυτοτέλεια και τα δωμάτια εντός διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών.

Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ακινήτου που συνάπτεται μέσω των ψηφιακών πλατφορμών για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη του έτους, ενώ διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης δύναται να είναι είτε κύριος του ακινήτου ή νομέας ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος».

Πηγή: Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το