Τοπικά

Λάρισα: Καταδικάστηκαν πέντε για τη «μετάγγιση» καυσίμων

Πέντε άτομα καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για την υπόθεση της «μετάγγισης» και διακίνησης καυσίμων πετρελαίου από το στρατόπεδο της 1ης Διοίκησης Αποθήκων Καυσίμων (ΔΑΚ) στο Ομορφοχώρι.

Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο τον Μάιο του 2012 και πλέον απασχολεί τις αίθουσες τόσο των πολιτικών δικαστηρίων όσο και των στρατιωτικών, αφού έχει διαχωριστεί. Στην τελευταία διαδικασία κρίθηκαν ένοχοι πέντε πολίτες και καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης από ένα έτος έως και δυόμισι χρόνια με αναστολή. Από την τελευταία ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε πως τα καύσιμα από τον στρατό έφταναν με διάφορα τεχνάσματα και πολυποίκιλους τρόπους στους πολίτες.

Συνολικά τότε είχαν συλληφθεί πέντε, εκ των οποίων δύο στρατιωτικοί (ο αντισυνταγματάρχης και ο λοχαγός εν αποστρατεία πλέον), ένας πολιτικός υπάλληλος της στρατιωτικής μονάδας, καθώς και δύο ιδιώτες, εκ των οποίων ένας πρατηριούχος καυσίμων και ένας συνταξιούχος αντίστοιχα.

Την ημέρα των συλλήψεων ονομάστηκε από την αστυνομία «κύκλωμα» διακίνησης καυσίμων. Ένα «κύκλωμα» που μετάγγιζε από στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες πρατηριούχους υγρών καυσίμων της περιοχής τα υγρά καύσιμα του Στρατού σε μεγάλες δεξαμενές που είχαν τοποθετηθεί σε αγρόκτημα στο Ομορφοχώρι και σε βυτιοφόρα των ιδιωτών πρατηριούχων μέσα σε αποθήκη της περιοχής. Μάλιστα ο οδηγός πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να μεταγγίζει χιλιάδες λίτρα καυσίμων.

Η υπόθεση πριν κάποια χρόνια είχε εκδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας όπου και κρίθηκαν ένοχοι για κάποιες εκ των πράξεων που κατηγορούνταν. Τότε το δικαστήριο είχε αποδεχθεί ότι στις 21 Μαΐου του 2012 πολιτικός υπάλληλος βγήκε από το στρατόπεδο με βυτιοφόρο όχημα χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και ούτε να ελεγχθεί από την πύλη. Αυτό έγινε «με εντολή αντισυνταγματάρχη» και σε «συνεννόηση με λοχαγό», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Εκείνη την ημέρα όμως οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν το στρατόπεδο. Βγαίνοντας το όχημα συναντήθηκε με κάποιον συνταξιούχο. Με διαφορετικά οχήματα πήγαν σε μια αποθήκη και το στρατιωτικό βυτιοφόρο στάθμευσε δίπλα από το βυτιοφόρο που ανήκε στον πρατηριούχο καυσίμων. Τότε, σύμφωνα πάντα με το δικαστήριο, ξεκίνησε η μετάγγιση κι ενώ είχε ήδη μεταγγιστεί η ποσότητα 3.600 λίτρων όταν έκαναν έφοδο οι αστυνομικοί. Όση ώρα περίμεναν εκεί οι δύο άνδρες με τους αστυνομικούς, τα κινητά τους χτυπούσαν συνέχεια, καθώς τους «καλούσαν ο αντισυνταγματάρχης και ο λοχαγός», σύμφωνα με το δικαστήριο. Ο αντισυνταγματάρχης αποφάσισε να πάει να ελέγξει τι γίνεται όμως «αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών στην αποθήκη» και απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τα περιστατικά που αποδέχθηκε ως πραγματικά στη δικαστική αίθουσα βάσει απόφασης.

Στη συνέχεια, έγινε έλεγχος και σε άλλη αποθήκη και συνολικά την πρώτη ημέρα η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρέθηκαν 13 τόνοι, ενώ σε συνέχεια των ερευνών σε σπίτια στον Πλατύκαμπο και στη Γλαύκη τις επόμενες ημέρες βρέθηκαν άλλοι 18 τόνοι.

Σύμφωνα μάλιστα με το δικαστήριο «έξοδος καυσίμων από το στρατόπεδο και διάθεσή τους, έχει συμβεί και στο παρελθόν…», ενώ ο πρατηριούχος «είχε την υποδομή και το δίκτυο των πελατών για να το διαθέσει στην κατανάλωση».

ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΕΦΕΣΗ

Έπειτα η υπόθεση διαχωρίζεται για τους στρατιωτικούς, οι οποίοι κρίνονται αθώοι λόγω αμφιβολιών από το Στρατοδικείο Λάρισας μετά από 12ωρη συνεδρίαση. Κι αν εκείνοι την ημέρα οι στρατιωτικοί ήταν χαρούμενοι για την απόφαση, η εισαγγελέας της έδρας είχε διαφορετική άποψη καθώς άσκησε έφεση κατά της απόφασης και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί από ανώτερο δικαστήριο.

Πηγή: Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το