Τοπικά

Λάρισα: Επιμένει το ιικό φορτίο – Αγωνία στα νοσοκομεία

Η επιμονή του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη Λάρισα προκαλεί έντονο προβληματισμό στους υγειονομικούς φορείς. Παρά τις πέντε εβδομάδες σε καθεστώς lockdown, η θεσσαλική πρωτεύουσα εξακολουθεί να καταγράφει σταθερά μεγάλο αριθμό νέων λοιμώξεων καθημερινά, με τα νούμερα να είναι συνήθως τριψήφια εδώ και ένα μήνα. Στα δύο νοσοκομεία της πόλης η εμφανής υποχώρηση του αριθμού προσέλευσης ασθενών και των νέων εισαγωγών στις κλινικές Covid δυστυχώς δεν αποτυπώνεται και στις συνολικά 45 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες παραμένουν στο σύνολό τους καλυμμένες από τις αρχές Νοεμβρίου, με τους γιατρούς να έχουν την καθημερινή αγωνία εύρεσης ελεύθερων κλινών για τους ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διατυπώνει επιφυλάξεις για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υποστηρίζοντας πως ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώνονται δεν δίνει σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση στο νομό.

Ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, υποστηρίζει πως το ιικό φορτίο παραμένει μέσα στα σπίτια και η οικογενειακή διασπορά το διατηρεί σε υψηλό επίπεδο, παρά τη συμμόρφωση των δημοτών στα μέτρα προφύλαξης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, από την πλευρά τους, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας ότι αφήνει απροστάτευτους τους υγειονομικούς στη μάχη με την πανδημία, αδυνατώντας να τους εξασφαλίσει επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

Γουργουλιάνης: Δεν βοηθάει ο ΕΟΔΥ με τα στοιχεία που δίνει

Τα 103 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη για το νομό Λάρισας, είναι ένας γενικός αριθμός που δεν δίνει σαφή εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή. Την επόμενη ημέρα τα κρούσματα ήταν 49. «Δεν έχουμε τα στοιχεία για το πόσα τεστ γίνονται, πόσα είναι rapid tests και πόσα μοριακοί έλεγχοι, πόσα απ΄ αυτά αφορούν κλειστές δομές, πόσα στον γενικό πληθυσμό. Διαβάζω π.χ. στον τοπικό τύπο πως βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα στις φυλακές Λάρισας. Τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ δεν μου δίνουν τη δυνατότητα να ξέρω αν στα νούμερα που ανακοινώνονται έχουν προστεθεί και αυτές οι λοιμώξεις», επισημαίνει στο Euro2day.gr ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο αν ξέραμε πως από τα 103 κρούσματα τόσα αφορούν το γενικό πληθυσμό, τόσα τις φυλακές, τόσα κάποιο γηροκομείο. Θα έπρεπε τα στοιχεία που δίνονται να κινούνται στο πρότυπο άλλων χωρών, όπως π.χ. αυτό της Ελβετίας, όπου βγαίνουν ποσοστά θετικότητας ανά καντόνι ή Περιφέρεια. Πόσοι καινούργιοι ασθενείς νοσηλεύονται, πόσοι καινούργιοι διασωληνώνονται, πόσα τεστ γίνανε ανά περιοχή και πόσα απ΄ αυτά είναι μοριακά ή rapid test», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Θα σας μιλήσω για τα στοιχεία που θεωρώ εγώ αξιόπιστα, που προκύπτουν από τα τεστ που γίνονται με τη δική μου επιστημονική ευθύνη: Στο Βόλο έγιναν 1.000 rapid tests από τον Δήμο Βόλου με τη δική μας επιστημονική καθοδήγηση, στις αρχές Νοεμβρίου και επαναλήφθηκαν αρχές Δεκεμβρίου με τον ίδιο τρόπο, στις ίδιες περιοχές σε ίδιο αριθμό ατόμων. Στις αρχές Νοεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 8,8%, στις αρχές Δεκεμβρίου έπεσε στο 4,6%. Αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο και μετρήσιμο, δείχνει πως υπάρχει σημαντική μείωση, σχεδόν στο μισό. Επίσης, μπορώ να σας πω για την εικόνα στην Πνευμονολογική Κλινική Covid του δικού μας νοσοκομείου, του Πανεπιστημιακού της Λάρισας, όπου είχαμε 67 νοσηλευόμενους και χθες έπεσαν στους 35. Κι εδώ έχουμε μια μείωση της τάξης του 40%. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες ακόμη, υπάρχει πίεση. Διασωληνώνουμε ασθενείς και περιμένουμε να ελευθερωθεί μια κλίνη, είτε στο ίδιο το νοσοκομείο, είτε σε άλλο της Θεσσαλίας, ώστε να γίνει διακομιδή».

Δήμαρχος Λάρισας: Ενδοοικογενειακή η διασπορά

O δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, θα περίμενε πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην πόλη, έπειτα από lockdown 5 εβδομάδων.

«Η εικόνα που έχω εγώ, κυκλοφορώντας καθημερινά στους δρόμους της πόλης δεν υπακούει στα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περίμενε κανείς μετά από lockdown 5 εβδομάδων να έχουμε διψήφια νούμερα νέων λοιμώξεων καθημερινά, και μάλιστα κάτω από 50. Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα lockdown διαφορετικό από το πρώτο, η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα μέτρα τηρούνται. Ο κόσμος είναι φοβισμένος, κυκλοφορεί λιγότερο, όταν το κάνει φοράει μάσκα και προσέχει. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, κυρίως από τη νεολαία, καθώς και κάποια φαινόμενα συνωστισμών όπως στις τράπεζες, αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή», σημειώνει μιλώντας στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Εντοπίζω την αιτία στην ενδοοικογενειακή διασπορά. Υπήρξε μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση της πόλης στην προ του lockdown περίοδο. Η Λάρισα είναι μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη. Μπορεί να μην έχει τουρισμό, αλλά έχει πολύ μεγάλο αριθμό διερχόμενων γιατί βρίσκεται πάνω στα δίκτυα. Το κέντρο της πόλης έχει ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρόμων 10 χιλιομέτρων συνολικά, με πληθώρα καφέ και άλλων καταστημάτων, όπου συγχρωτιζόταν η νεολαία και όχι μόνο. Η επιβάρυνση ήταν μεγάλη. Μετά από τη λήψη μέτρων αυτή η κατάσταση ήθελε τον χρόνο της για να μαζευτεί. Θεωρώ ότι η διασπορά υπάρχει ακόμη γιατί γίνεται ενδοοικογενειακά, μέσα στα σπίτια».

Μια άλλη εξήγηση, όπως υποστηρίζει, για τους υψηλούς αριθμούς νέων λοιμώξεων, είναι ο μεγάλος αριθμός των τεστ. «Κι εμείς ως δήμος κάναμε κατ’ επανάληψη στο προσωπικό, ο ΕΟΔΥ κάνει συνέχεια, αλλά δεν αρνούμαστε το αντικειμενικό γεγονός της μεγάλης επιβάρυνσης της πόλης», τονίζει.

Ο δήμαρχος παρατηρεί πως η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πιεσμένη, με το 100% των κλινών ΜΕΘ να παραμένουν καλυμμένες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι γιατροί να στέλνουν ασθενείς σε νοσοκομεία άλλων νομών, αλλά και να διασωληνώνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

«Το υγειονομικό μας προσωπικό βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη. Εμείς ως δήμος έχουμε παράσχει πολλές φορές στήριξη, με αναπνευστήρες, κιτ ζωτικών λειτουργιών, φορεία, αμαξίδια και άλλο εξοπλισμό, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύει η αυτοδιοίκηση, αλλά έλεος, αυτό είναι δουλειά της πολιτείας. Έπρεπε να το κάνει η πολιτεία ενόψει του δεύτερου κύματος που το περίμενε, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε», επισημαίνει ο δήμαρχος Λαρισαίων.

SOS από τους γιατρούς για τα μέσα ατομικής προστασίας

Με ανακοίνωσή της σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ανευθυνότητα, αναλγησία και σκοπιμότητα, με αφορμή την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

«Τη στιγμή που ο κατάλογος των νοσούντων από COVID19 υγειονομικών μεγαλώνει και συνάδελφοι νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, η διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας, η 5η Υ.ΠΕ και το κατ’ ευφημισμόν Υπουργείο Υγείας αδυνατούν να εξασφαλίσουν μέσα ατομικής προστασίας για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που με αυταπάρνηση και εντατικότητα εργάζεται στα Τμήματα COVID19», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ και προσθέτει: «Μην έχοντας φροντίσει να εξασφαλίσουν το αυτονόητο, δηλαδή την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας, που αποτελεί ένα ελάχιστο κόστος στο όλο εγχείρημα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, αποπειρώνται με αναλγησία την προσαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στην ελλιπή διαθεσιμότητα των αναλώσιμων υλικών ατομικής προφύλαξης. Παράλληλα χωρίς δισταγμό και αιδώ «μπουκώνουν» με χρήμα επιχειρήσεις υγείας του ιδιωτικού τομέα. Καταγγέλουμε την κυβέρνηση, την 5η ΥΠΕ και την Διοίκηση του Γ.Ν. Λάρισας για ανευθυνότητα, αναλγησία και σκοπιμότητα. Στο μέτωπο της πανδημίας η αύξηση της θνητότητας αναδεικνύει τις εγκληματικές πλέον ευθύνες της κυβέρνησης. Απαιτούμε προστασία της υγείας των εργαζομένων και άμεση εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας».

Πηγή: euro2day.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το