Οικονομία

Λαπαβίτσας: Δεν θέλω Αβραμόπουλο, θέλω Πρόεδρο από την αριστερά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας μίλησε στην Ελλη Στάη και την εκπομπή «Το TheTOC στα Παραπολιτικά 90,1» όπου δήλωσε για το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη χθεσινή εμπλοκή:

Η καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή θα ήταν μια επιλογή που εκφράζει το αίσθημα του ελληνικού λαού, όπως αυτό το είδαμε στις πρόσφατες εκλογές και σε αυτά που συνέβησαν μετά τις εκλογές.

Δηλαδή μια επιλογή που θα υλοποιεί η ίδια τη στροφή του ελληνικού λαού προς τα αριστερά, προς μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού η οποία έχει ξεκάθαρο αντιμνημονιακό χαρακτήρα και η οποία στέκεται απέναντι στους δανειστές.

– Εκεί φαίνεται ότι υπήρξε και η χθεσινή εμπλοκή. Αυτό σημαίνει ότι αν στην Κ.Ο. έρθει το όνομα του κ. Αβραμόπουλου κάποιοι από εσάς θα πείτε όχι;

Σας λέω ότι η άποψη αυτή δεν είναι μόνο του Παναγιώτη Λαφαζάνη και δική μου, είναι μια άποψη που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μέσα στην Κ.Ο. του Σύριζα αλλά και στην κοινωνία. Αρα θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση που θα φτάσει αύριο στη συνεδρίαση της ΚΟ του Σύριζα θα είναι μια άποψη που συνάδει προς αυτά που σας είπα. Δεν θα είναι ένα όνομα που θα είναι αντίθετο προς αυτά.

Σχολιάζοντας τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε:

Εδώ έχουμε μια κατάσταση που είναι ιδιαίτερα σκληρή από τους δανειστές μας. Ο κ. Σόιμπλε για παράδειγμα ήδη τοποθετήθηκε δημόσια σήμερα με πολύ σκληρό τρόπο και για τις διαπραγματεύσεις και για το τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.

Αυτό που θέλω να σας πω εγώ είναι τις ημέρες που έρχονται η διαπραγμάτευση θα γίνει πολύ σκληρή, θα ήθελα να δω μια εξειδίκευση των θέσεων από την πλευρά της Ελλάδας, μια αλλαγή και στην τακτική και στην στρατηγική μας κατά τρόπο ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη στήριξη από τη Γαλλία και την Ιταλία.

– Λέτε κάτι που ακούγεται και είναι κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς. Πού νομίζετε ότι δεν έχει γίνει σωστή δουλειά; Γιατί λέτε ότι πρέπει να μας στηρίξουν περισσότερο. Εμείς φταίμε ή είναι αμετακίνητες οι θέσεις που έχουμε ακούσει και δει μέχρι τώρα;

Οι θέσεις που έχουν οι δανειστές μας είναι πολύ σκληρές. Αυτό που λέω εγώ δεν είναι κριτική, είναι μια ιδέα είναι μια πρόταση για επιπλέον κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να κρίνει η διαπραγματευτική μας ομάδα.

Εχουμε απέναντί μας την αμετακίνητη θέση της Γερμανίας. Θα είναι σημαντικό να πείσουμε στο μέτρο που μπορούμε τους Γάλλους και τους Ιταλούς οτι έχουν συμφέρον να δουν και αυτοί ότι οι Γερμανοί οι ίδιοι δεν πληρούν τους όρους και τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Η Γερμανία φέτος θα έχει πλεόνασμα στις εξωτερικές της συναλλαγές της τάξης του 6,8% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πέραν των ορίων που έχει βάλει η νομισματική ένωση. Θα πρέπει να τονιστεί αυτό το επιχείρημα.

Η Γερμανία επίσης έχει πολιτική τιμών η οποία είναι άκρως προβληματική, ο πληθωρισμός της είναι κάτω του ορίου που βάζει η ΕΚΤ. Αυτά είναι επιχειρήματα που είναι χρήσιμα και για την Ιταλία και για τη Γαλλία.

Δεν λέω ότι με κάποια έξυπνη τακτική θα αλλάξει θέση η Ιταλία και η Γαλλία. Αλλά αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μια στήριξη έστω και την τελευταία στιγμή.

Αυτό λοιπόν που λέω είναι να δοκιμαστούν και αυτά τα επιχειρήματα μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.

-Είπατε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση στις θέσεις μας. Εννοείται ότι δεν έχουμε καθαρές θέσεις στη διαπραγμάτευση μέχρι τώρα;

Εχουμε θέσεις και αυτές είναι αυτές που έχουν εκφραστεί όλο αυτό τον καιρό και είχαν ένα αποτέλεσμα στους λαούς της Ευρώπης ότι η Ελλάδα στέκεται πολύ διαφορετικά. Αυτά είναι πολύ θετικά πράγματα. Δεν μπορεί να τα αναιρέσει κανείς.

Όμως ταυτόχρονα βλέπουμε ότι στο επίπεδο των κυβερνήσεων έχουμε προβλήματα. Το βλέπετε όλοι.

-Εάν ο χρόνος μας οδηγήσει σε μη συμφωνία με τους εταίρους μας είμαστε έτοιμοι για τη ρήξη;

Καταρχήν χάρηκα που ο υπουργός των Οικονομικών είπε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν μπορείς να πας αν έχεις αποκλείσει την πιθανότητα ρήξης.

Χαίρομαι πολύ που το είπε αυτό γιατί έχω πολύ καιρό που επιχειρηματολογώ κάτι τέτοιο.

Η ρήξη βέβαια αυτή έχει πολλές διαστάσεις, πολλές πλευρές, δεν είναι ένα πράγμα η ρήξη και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.

Ελπίζω και πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος συμβιβασμός.

Εάν τεθεί θέμα τέτοιο, εάν φτάσουμε σε σκληρή κατάσταση, εμείς πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τις θέσεις μας και τις γραμμές μας. Σας βεβαιώ υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα πάντα.

Πηγή:thetoc.gr

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το