Τοπικά

Λαογραφικό μουσείο στο Νηπιαγωγείο Άνω Λεχωνιών “Θ”

nipiagwgeio

Ένα ξεχωριστό λαογραφικό μουσείο με το οποίο οι μαθητές έρχονται κοντά στην λαϊκή παράδοση και τις πατρογονικές τους ρίζες, δημιουργήθηκε στο 1οΝηπιαγωγείο Αρτέμιδας-Άνω Λεχωνίων.

Τόσο οι νηπιαγωγοί όσο και οι γονείς ενεργοποιήθηκαν για την δημιουργία του μουσείου το οποίο απαρτίζεται από πολλά είδη, όπως φορεσιές, οικιακά σκεύη, κεντήματα, ακόμη και μια σκάφη που παλιά έπλυναν τα ρούχα τους οι κάτοικοι.

Η λαϊκή παράδοση ξαναζωντάνεψε στον εσωτερικό χώρο του Νηπιαγωγείου το οποίο διαθέτει 16 νήπια και επτά προνήπια.

Την επιμέλεια της όλης πρωτοβουλίας είχαν οι δύο νηπιαγωγοί κ.κ. Αμαλία Κυριαζή-Γεωργούση και Ελβίρα-Μαρία Παπαμήτρου που με τη συνδρομή των γονέων διαμόρφωσαν σε χώρο του διδακτηρίου ένα πρωτότυπο λαογραφικό μουσείο.

Όπως τονίστηκε από τις δύο νηπιαγωγούς, το μουσείο εντάχθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα λαογραφικό μουσείο στην Τάξη μας» με στόχο την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των παιδιών σε θέματα της λαϊκής μας παράδοσης, ενώ τους επιτρέπει να προβληματιστούν σχετικά και να προχωρήσουν σε συγκρίσεις με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Εξάλλου μια γενιά που γνωρίζει τις ρίζες της μπορεί να χαράξει δυναμικά τη δική της πορεία και να δημιουργήσει το δικό της πολιτισμό.

Το μουσείο συνεχίζει να εμπλουτίζεται διαρκώς, καθώς διάφορα εκθέματα καταφθάνουν καθημερινά, από γονείς και φίλους, που έγιναν καλοί συνεργάτες αυτής της προσπάθειας. Οι 23 μαθητές του νηπιαγωγείου και οι εκπαιδευτικοί τους κατασκεύασαν επίσης χειροτεχνίες λαϊκής τέχνης, δίνοντας έμφαση στα χρώματα , τα σχέδια, τα μοτίβα, τα θέματα και τη συμμετρία, με σκοπό να διακοσμήσουν το χώρο.

 Η «γωνιά της παράδοσης» έχει προκαλέσει τον ενθουσιασμό των μελών της σχολικής κοινότητας, όπως των μαθητών κα των γονιών τους που γέμισαν το σχολείο με εντυπωσιακά εκθέματα: σκεύη φαγητού , χρηστικά αντικείμενα , κεντήματα , εργαλεία , παλιές φωτογραφίες, εικόνες, βιβλία , παραδοσιακές παντόφλες, ποδιές, λαϊκές φορεσιές παρουσιάστηκαν από τα ίδια τα παιδιά.

Από το Νηπιαγωγείο τονίστηκε πως έγιναν 23 ενθουσιώδεις μικροί εξερευνητές και προκάλεσαν το οικογενειακό τους περιβάλλον σε συζητήσεις με αποτέλεσμα να μπορούν να μιλούν για τα αντικείμενα που έφερναν στο σχολείο, για τη χρησιμότητα και την ιστορία τους . Όλο αυτό το έργο θέλησαν να το παρουσιάσουν και σε άλλους, μέσα στα πλαίσια ενός σχολείου ανοιχτού στην κοινωνία. Έτσι, η πρώτη παρουσίαση έγινε χθες στη σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου, ενώ σχεδιάζουν να προσκαλέσουν και τα παιδιά του δημοτικού Άνω Λεχωνίων για να τα ξεναγήσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το