Τοπικά

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου σε Βόλο και Ν. Ιωνία

Την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού, εόρτασε ιεροπρεπώς και φέτος η Τοπική μας Εκκλησία. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον βίο του καταγομένου από την Σηλυβρία της Μικράς Ασίας Αγίου Νεκταρίου και στα στοιχεία εκείνα του πολιτισμού των Μικρασιατών, που μετέφεραν στην Μητροπολιτική Ελλάδα, μετά την καταστροφή. «Το πρώτο ήταν η Ορθόδοξη πίστη, που παρέλαβαν από τους Καππαδόκες Πατέρες, που πότισαν με το αίμα τους οι Μάρτυρες της Μικράς Ασίας, που διέσωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτή η πίστη κρατούσε ζωντανή την Λατρεία, την ελληνική γλώσσα, τα ελληνική πανηγύρια, ανέδειξε πλήθος Αγίων. Το δεύτερο ήταν η αίσθηση της κοινότητας, που συγκροτούταν γύρω από την Εκκλησία και την πίστη. Δημιούργησαν ιδρύματα, ανέπτυξαν τέχνες, αθλητικούς συλλόγους, ένα αμίμητο πολιτιστικό περιβάλλον. Αυτός ο πολιτισμός μεταφυτεύθηκε στην πτωχή Ελλάδα, καρποφόρησε και πλούτισε τον τόπο μας…».

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον οσιακό βίο του Αγίου Νεκταρίου, αλλά και για τον φθόνο των ανθρώπων που βίωσε κατά την διακονία του στην Αλεξάνδρεια: «Δεν αντέδρασε, δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Επέλεξε την φυγή στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησε ως απλός Ιεροκήρυκας και δίδαξε τον λαό με την ζωή του. Ανέλαβε την δ/νση της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, όπου δίδαξε με τις αρετές του και ανέδειξε πλήθος εξαίρετων εκκλησιαστικών μορφών. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του γυναικείου Μοναχισμού στην Ελλάδα, με την ίδρυση της περίφημης Μονής στην Αίγινα, όπου αγίασε η ψυχή του. Ο Άγιος Νεκτάριος εμπνέει όλους μας μέχρι και σήμερα. Θαυματουργεί σε όσους με πίστη τον προσεγγίζουν και μας δείχνει τον δρόμο της αληθινής ταπείνωσης». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον κίνδυνο απώλειας, στην εποχή μας, του μεγάλου θησαυρού μας, της Ορθόδοξης πίστης και στην περιφρόνηση που υφίσταται από πρόσωπα του Κοινοβουλίου, που εγκαλούν την Εκκλησία για προσηλυτισμό, αλλά και τον κίνδυνο απώλειας της αίσθησης της κοινότητας, καθώς τείνει να επικρατήσει ο ατομισμός. «Αν δεν προσέξουμε, φοβούμαι ότι θα έρθουν πολύ δυσκολότερες μέρες για τα παιδιά μας. Αυτό που θα μας σώσει θα είναι η Ορθόδοξη πίστη και κοινότητα. Αυτή θα μας σώσει από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που θα προκύψουν αν επικρατήσουν οι αντιλήψεις όσων πολεμούν την Εκκλησία».

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, τιμώντας τα ονομαστήρια του Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά του Ηγουμένου στην Μονή, στην δημιουργία νέας Αδελφότητας. Εξήρε την αγάπη του για την Παναγία, όπως συνέβη και με τον Άγιο Νεκτάριο, την σεμνότητα και την ταπείνωσή του και ευχήθηκε ο Θεός να τον διατηρεί εν υγεία. Τέλος, προχείρισε σε Αρχιμανδρίτη τον αδελφό της Μονής π. Μάξιμο, εξαίροντας την ταπεινή διάθεση της διακονίας που τον διακρίνει, την εργατικότητα και την αφοσίωσή του στο έργο της Μονής.

Πανήγυρις στον Άγιο Νεκτάριο Βόλου

Την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου τίμησε και το ομώνυμο ιερό Παρεκκλήσιο του παλαιού Επισκοπείου Βόλου. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην φροντίδα του για την λειτουργία του Παρεκκλησίου, κατά τα χρόνια της ενταύθα διακονίας του, στην ανακαίνισή του, στην λειτουργία του Πν. Κέντρου του και στον σύνδεσμο αγάπης που ανέπτυξε με τα εθελοντικά στελέχη του.

Ανήμερα της εορτής, ο κ. Δαμασκηνός λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Ν. Ιωνίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το