Τοπικά

Λαμπρά τα εγκαίνια του εκθετηρίου εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Μακρινίτσα

Με λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του εκθετηρίου εκκλησιαστικών κειμηλίων στη Μακρινίτσα. Πρόκειται για έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο στην πλατεία του χωριού, στον οποίο εκτίθενται εκατοντάδες εκκλησιαστικά κειμήλια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, καθώς και των λοιπών Ιερών Ναών και παρεκκλησίων της ενορίας, ένας μεγάλος θησαυρός της εκκλησιαστικής παράδοσης του τόπου, ο οποίος πλέον θα είναι διαθέσιμος για επίσκεψη και μελέτη από κάθε ενδιαφερόμενο. Τα ιερά κειμήλια συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν στο αρχαίο κάλλος, από ειδικούς επιστήμονες και τεχνίτες, με μέριμνα του προϊσταμένου της ενορίας και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία των Υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών κ.κ. Κατερίνας Παπανάτσιου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Ακολούθησε ομιλία του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, ο οποίος μίλησε για «το όνειρο, που μετουσιώθηκε σε σκέψη, και εξελίχθηκε, στη συνέχεια, σταδιακά, σε έργο και δημιουργία. Εκκλησιαστικοί χώροι λεηλατημένοι από τον χρόνο, και παραδομένοι στη φθοροποιό του επέλαση. Kειμήλια, που είχαν φορέσει κατάσαρκα τους αιώνες, σκεβρωμένα, λησμονημένα κάποιες φορές σε σιωπηλές και αραχνιασμένες γωνιές». Στην συνέχεια μίλησε για τον αγώνα της αποκατάστασης και της συντήρησης, τον οποίο ξεκίνησε, καταρχάς από τον κεντρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα περιβάλλοντα κτίσματα, για να τον συνεχίσει στα ιερά παρεκκλήσια του Αγίου Χαραλάμπους, του Τιμίου Προδρόμου, στην πλατεία της Μακρινίτσας, του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Κακουνά, αλλά και του μοναδικού στον Ελλαδικό χώρο διώροφου Ναού του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Πάντων.

Ως κορωνίδα της όλης προσπάθειας χαρακτήρισε την δημιουργία του εκθετηρίου εκκλησιαστικών κειμηλίων: «Πρόκειται για έναν χώρο σύγχρονο, ζεστό και φιλόξενο στην κεντρική πλατεία του χωριού, που θα λειτουργήσει με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή του πολιτιστικού Εκκλησιαστικού αποθέματος της Μακρυνίτσας. Ήδη στεγάζει πλήθος ιερών εικόνων επιφανών ζωγράφων, όπως του Θεοφίλου, ικανό αριθμό ιερών σκευών, επιταφίους, λάβαρα, πολύτιμα ιερά άμφια, παλαίτυπα λειτουργικά βιβλία, ξυλόγλυπτα βημόθυρα και απαράμιλλα σε τέχνη τμήματα τέμπλων, ιεροσολυμιτικά προσκυνητάρια, κυρίως, όμως, το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως». Αναφέρθηκε, επίσης, στις προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο, με την λειτουργία του Εκθετηρίου, όπως «η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γνωριμίας των μαθητών με την εκκλησιαστική ιστορία, τέχνη, παράδοση και λατρεία, η εκπόνηση προγραμμάτων παράλληλων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδίως κατά την θερινή περίοδο, η συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Μακρυνίτσας, η εκπόνηση προγράμματος για οργανωμένες προτάσεις θρησκευτικής περιήγησης στη Μακρυνίτσα, η προοπτική αύξησης της τουριστικής επισκεψιμότητας με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους του, η δημιουργία ανάλογων δομών και σε άλλα μέρη του Πηλίου, μετά την πιλοτική λειτουργία αυτού του Μουσείου».

Ακολούθησε ο απολογισμός υλοποίησης του έργου από τον κ. Ιωάννη Ανδραβιδιώτη, Ξυλογλύπτη – Μελετητή.
Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχήμα «Νότιο Τόξο».

Το πρόγραμμα των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό του για το σπουδαίο αυτό έργο. “Ο τόπος αυτός, πλέον, αποκτά παιδαγωγικό χαρακτήρα, θα φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, θα είναι μια νέα πνοή στην Μακρινίτσα”
Ακολούθησε η πρώτη επίσκεψη και η ξενάγηση των επισήμων και των επισκεπτών στους χώρους του Μουσείου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το