Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου: Πολλά τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των σχολικών χώρων

Ερώτηση για τις ελλείψεις στη συντήρηση των σχολικών διδακτηρίων κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου αποδίδοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή αλλά και στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας στα σχολεία. Αφορμή για την ερώτησή της ήταν το ατύχημα που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο του Βόλου όπου μία καθαρίστρια τραυματίστηκε όταν έπεσε επάνω της μία πόρτα. Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η ΛΑΣ Βόλου:

«Το πρόσφατο ατύχημα σε αυλή σχολείου, όπου μια σιδερένια πόρτα καταπλάκωσε την καθαρίστρια του σχολείου, εγείρει πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια των σχολικών χώρων και την αναγκαία συντήρηση των υποδομών. Ευτυχώς η καθαρίστρια του σχολείου, η οποία διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Βόλου, τραυματίσθηκε ελαφρά. Τι θα γινόταν όμως αν η βαριά σιδερένια συρόμενη πόρτα καταπλάκωνε κάποιον–α μαθητή-τρια; Γιατί η πόρτα έφυγε από τους «οδηγούς» και τη ράγα κύλισης; Είχε συντηρηθεί και τηρούσε η κατασκευή τις προδιαγραφές ασφαλείας; Να σημειωθεί ότι το ατύχημα συνέβη το πρωί την ώρα προσέλευσης των μαθητών!

Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που αντιμετωπίζουμε σοβαρό ατύχημα σε σχολικές υποδομές! Και το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει τις ελλείψεις στη συντήρηση των σχολικών διδακτηρίων. Η σχολική κοινότητα αντιμετωπίζει καθημερινά περιπτώσεις ατυχημάτων, που οφείλονται στην κακή συντήρηση, σε κατασκευές που δεν τηρούν προδιαγραφές ασφαλείας και γενικότερα στην ακαταλληλότητα σχολικών χώρων για τη φιλοξενία νηπίων και μαθητών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους άθλιους χώρους που λειτουργούν τα νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου είναι η έλλειψη ελέγχων και μέτρων αντισεισμικής προστασίας, όταν στον Βόλο δεκάδες σχολικά συγκροτήματα, όπου φοιτούν χιλιάδες μαθητές, έχουν χτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες! Θέτει προτεραιότητες εκατομμυρίων για έργα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας στα αζήτητα τη συντήρηση και την ανάπτυξη βασικών υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Έχει μοιρασμένες ευθύνες με την κυβέρνηση, και τη σημερινή και τις προηγούμενες, και γιατί έχουν κάνει δραματικές περικοπές στη χρηματοδότηση και γιατί έχουν αφήσει «γυμνή» από μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Έχουν ευθύνες γιατί, μέσα στην πανδημία, δεν έχουν πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας στα σχολεία, δεν έχουν φροντίσει για την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τον εξοπλισμό του με τα κατάλληλα σύγχρονα μέσα προστασίας και απολύμανσης. Ταυτόχρονα τον έλεγχο και τη συντήρηση των σχολικών υποδομών, σε πολλές περιπτώσεις, την έχουν αναθέσει στη εθελοντική προσφορά των Συλλόγων Γονέων, που εκτός από το ότι πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκευές οι ίδιοι οι γονείς, δεν διασφαλίζονται και οι απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
• Τι μέτρα θα πάρει για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων στον Βόλο (περιφράξεις, πόρτες, διαβρώσεις, σοβάδες, ολισθηρότητα σκαλιών και δαπέδων εσωτερικών και εξωτερικών, ιστοί σημαιών, αθλητικές εγκαταστάσεις – υποδομές, μέτρα για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών, τουαλέτες, κ.ά);
• Πότε θα καλυφθούν επιτέλους οι μεγάλες ανάγκες σε σχολική στέγη;
• Πότε θα γίνει ο αναγκαίος ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση στις σχολικές μονάδες που έχουν χτιστεί με παλιούς ή και χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, στην τεχνική υπηρεσία του δήμου για καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες επισκευών και συντήρησης των κτιρίων του δήμου Βόλου;
• Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρεις αποδοχές, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ .
• Τι θα κάνει για να εφοδιαστούν οι καθαριστές – στριες των σχολείων με τα απαραίτητα μέσα προστασίας (φόρμα εργασίας, γάντια μιας χρήσης, μάσκα ημίσεως προσώπου, μάσκα με φίλτρα και άνθρακα (κατάλληλη για τα τοξικά απολυμαντικά), γαλότσες, παπούτσια αντιολισθητικά, φόρμα μιας χρήσης, κ.ά.).
• Πότε επιτέλους θα προμηθευτούν τα σχολεία σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα καθαρισμού και απολύμανσης;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το