Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου: «Ποιον κοροϊδεύουν;»

«Απόλυτη παραδοχή της έλλειψης μελετών και στοιχειωδών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Μαγνησίας και των τεράστιων ευθυνών όλων των κυβερνήσεων και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση, στον δήμο και στην περιφέρεια, ήταν οι διαπιστώσεις στην πρόσφατη συνάντηση Τριαντόπουλου, Μπέου και Κουρέτα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Εξάλλου, αυτό επιβεβαίωσε και η εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΤΕΕ Μαγνησίας, στην οποία παρουσιάστηκαν όσα, εδώ και χρόνια, δεν έγιναν με αποτέλεσμα να «πνιγούν» στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου η Μαγνησία και ο Βόλος.
Τώρα, κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες, έχουν στήσει μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση «κοροϊδίας» των Βολιωτών και των Μαγνησιωτών. Αυτοί που μας «έπνιξαν», γιατί με την πολιτική τους έβαζαν και βάζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και των εργολάβων πάνω από την προστασία της περιουσίας του λαού και ζωής, τώρα, λένε ότι θα μας «σώσουν»!
Τα «ψίχουλα», όμως, που υπόσχονται δεν επαρκούν ούτε για αποζημιώσεις ούτε για στοιχειώδη αποκατάσταση των υποδομών. Έτσι, τη στιγμή που οι αποκαταστάσεις των υποδομών εκτιμώνται σε 220 εκ. € για τον Βόλο και συνολικά σε 500 εκ. € για τη Μαγνησία και 2,3 δις € για τη Θεσσαλία, το 2024 στον Κρατικό Προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 600 εκατομμύρια για όσους έχουν πληγεί από τις καταιγίδες Daniel και Elias και από τις φετινές πυρκαγιές ή όπως διατυπώνεται «για να καλυφθούν οι υπόλοιπες αποζημιώσεις της τρέχουσας καταστροφής αλλά και πιθανές μελλοντικές καταστροφές τα επόμενα έτη»! Ποιον «κοροϊδεύουν»;

Επιπλέον, απ’ αυτά τα κονδύλια που θα δοθούν, πακτωλός εκατομμυρίων προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους (πράσινες επενδύσεις, ιδιωτικοποίηση ΔΕΥΑ, εργολαβίες – ΣΔΙΤ, υποδομές στις μεταφορές, υποδομές για το ΝΑΤΟ, κ.ά.). Σε καμιά περίπτωση, όπως αποτυπώνεται και από την πορεία καταβολής τους, δεν θα αναπληρώσουν με αποζημιώσεις τις καταστροφές που υπέστησαν οι πλημμυροπαθείς (κατοικίες, αγρότες, μικροί επαγγελματίες, κ.ά.), ενώ θα συνεχίσει να είναι ανοχύρωτη από φυσικές καταστροφές και η περιοχή της Μαγνησίας. Ταυτόχρονα προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση για τη στήριξη των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών και την επιβολή νέου φοροχαρατσιού με το «τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής». Μιας «κλιματικής αλλαγής» όμως για την οποία επιμελώς αποκρύπτεται, απ’ όσους διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την ανάγκη αντιμετώπισής της, πως οφείλεται στον βιασμό της φύσης από την άμετρη, λεγόμενη, «ανάπτυξη» που υπηρετεί απλώς τους σκοπούς και τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών και βιομηχανικών ομίλων.

Εξάλλου το «Σχέδιο Δέλτα» της κυβέρνησης, όπως και οι προτάσεις Κουρέτα για το «Σχέδιο Γεωργικής Ανάπτυξης» περί αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, αντιστοιχίζονται με τις διαφαινόμενες κατευθύνσεις στο λεγόμενο «Πόρισμα των Ολλανδών» (HVA International), που κυριαρχείται από τους στόχους και τις γενικότερες πολιτικές προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και από το εγκληματικό κριτήριο του «κόστους – οφέλους» για τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ζωής. Για παράδειγμα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που απαιτούνται ως έργα πολλαπλού σκοπού (αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, ενεργειακά) είναι απλώς μη επιλέξιμα!
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους να μην παγιδευτούν στις υποσχέσεις και στο κλίμα αναμονής και προσδοκιών που καλλιεργούν. Μόνο με μαχητικό, μαζικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας και την προστασία της ζωής μας. Στις 28 του Φλεβάρη, ημέρα απεργιακής κινητοποίησης, να είμαστε όλοι στους δρόμους».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Ανησυχία για την επιστροφή της τρομοκρατίας – «Εκαναν επίδειξη δύναμης»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Ελληνική Αστυνομία το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου…

3 Φεβρουαρίου 2024

Συναυλία στο Πορφυρογένειο με Π. Σταματέλο – Γ. Μιχαηλίδη

Σήμερα Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στις 20.00, στη βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου θα απολαύσουμε δύο εκλεκτούς, ευρέως…

3 Φεβρουαρίου 2024

Με ανανεωμένη εμφάνιση εναντίον των Σοφάδων η Νίκη

Την πρώτη της επιτυχία στον δεύτερο γύρο της National League 1 ψάχνει η Νίκη. Σήμερα…

3 Φεβρουαρίου 2024

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μ. Καραγάτση από τον Σύνδεσμο Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας

Σειρά σημαντικών εκδηλώσεων προγραμματίζει για το 2024 ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας με σκοπό…

3 Φεβρουαρίου 2024

Απάτη στη Λάρισα: Έκανε αγορές με ξένη τραπεζική κάρτα

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άνδρα, για το αδίκημα της απάτης…

3 Φεβρουαρίου 2024

Ο πιο θερμός μήνας της 15ετίας o φετινός Ιανουάριος για τη Θεσσαλία

Ο φετινός Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o 2ος…

3 Φεβρουαρίου 2024