Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου: Όχι στην αύξηση τιμολόγησης του νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ

«Τσεκουράτες αυξήσεις στη τιμολόγηση του νερού ετοιμάζεται να κάνει η δημοτική αρχή Βόλου» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου. Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή ακολουθεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβάλλει την πλήρη ανταποδοτική λειτουργία των ΔΕΥΑ και μάλιστα τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα χτυπιούνται από την παρατεταμένη καπιταλιστική οικονομική κρίση, τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, την ανεργία, την πανδημία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου:

«Ενώ φαινομενικά τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης παραμένουν στο ίδιο ύψος, ο «στόχος», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, «το έτος 2021 οι λογαριασμοί να εκδίδονται ανά δίμηνο με έναντι και εκκαθαριστικό» σημαίνει ότι τα κυβικά μέτρα κατανάλωσης θα μετριούνται σε χρονική περίοδο τετραμήνου και όχι τριμήνου, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κυβικά που θα καταγράφονται να υπολογίζονται με μεγαλύτερο κόστος, βάση της κλίμακας τιμολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα: Για μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει, σήμερα 60 κ.μ. νερό το τρίμηνο και για το οποίο πληρώνει περίπου 340 € το έτος, με τον νέο τρόπο τιμολόγησης και για τα 80 κ.μ. κατ’ αναλογία που θα καταναλώνει στο τετράμηνο, το κόστος ανέρχεται περίπου σε 380 €, αύξηση 11%. Αντίστοιχα αν μια λαϊκή οικογένεια καταναλώνει 75 κ.μ το τρίμηνο, με ετήσιο κόστος περίπου 580 €, με τον νέο υπολογισμό που σχεδιάζεται από τη δημοτική αρχή, για 100 κ.μ. το τετράμηνο κατ’ αναλογία, θα πληρώσει 112 € παραπάνω τον χρόνο, δηλαδή αύξηση περίπου 25 %.
Η δημοτική αρχή Βόλου εφαρμόζει κατά γράμμα την απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ΚΥΑ 135275/ 22-5-2017, ΦΕΚ 1751/2017), στο πλαίσιο της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/60 Ε.Ε, στην οποία αναφέρεται: «Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος… », επιδιώκοντας να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων το συνολικό λογαριασμό «κόστους» του νερού.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό – δώρο της φύσης και όχι ιδιοκτησία κανενός και η οποιαδήποτε συσχέτιση με κόστος είναι αντανάκλαση της λογικής της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και της ανταποδοτικότητας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΡΩΣΗ και το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν:
• Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
• Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά ώστε να διασφαλιστούν με ποιότητα και πληρότητα οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε νερό με την κατασκευή, επέκταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών – εργολαβικών εταιρειών.
• Ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα κατασκευάζει και θα υλοποιεί έργα υποδομής προς όφελος των εργαζομένων και της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων – υπηρεσιών της δημοτικής επιχείρησης. Άμεση χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.
• Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.
• Να χρηματοδοτηθούν εξ’ ολοκλήρου οι τοποθετήσεις υδρομέτρων, οι συνδέσεις με το σύστημα αποχέτευσης των λαϊκών κατοικιών, η συντήρηση και η επέκταση του δικτύου άρδευσης, η αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες, δωρεάν, χωρίς ανταποδοτικότητα, με δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού, από τον οποίον πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΥΑΜΒ.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Θα μπορεί να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού θα έχει ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και θα αξιοποιηθεί το τεράστιο πλεονέκτημα του κεντρικού σχεδιασμού της κοινωνικοποιημένης παραγωγής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το