Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου: Αυθαίρετη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών

Την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων για τις σχολικές καθαρίστριες καταγγέλλει σε ερώτησή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου. Ζητεί την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το ωράριο των καθαριστριών στον Δήμο Βόλου αλλά και πρωτοβουλίες για να ενταχθούν στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου:

«Όπως είναι γνωστό, στον Δήμο Βόλου προσλήφθηκαν 143 καθαρίστριες (81 πλήρους ωραρίου και 62 με 3ωρη απασχόληση) με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας, απολύμανσης και γενικότερα μέτρων προστασίας των σχολικών μονάδων, μάλιστα εν μέσω πανδημίας, απέδειξαν αυτό που είχαν επισημάνει τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς της πόλης μας, ότι ο αριθμός των προσλήψεων είναι ανεπαρκής (μια καθαρίστρια για 18 – 20 αίθουσες μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους αμέτρητων τετραγωνικών μέτρων!), διεκδικώντας την πρόσληψη επαρκούς αριθμού μόνιμων καθαριστριών πλήρους ωραρίου.
Οι παραπάνω ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να αφήνει σε πλήρη γύμνια τόσο το σύστημα υγείας, όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα από τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Την ίδια στιγμή διοχετεύει αμέτρητα δισεκατομμύρια στην στήριξη των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μια πολιτική, που στηρίζει και προωθεί η δημοτική αρχή Βόλου, όπως αποδεικνύεται από την στάση της.
Παράλληλα, στον Δήμο Βόλου υπάρχει αυθαίρετη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών. Με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), που έχει προσχωρήσει στη ΣΣΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, το ωράριο εργασίας και των σχολικών καθαριστριών πρέπει να είναι 6,5 ώρες. Επίσης, με βάση σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ (Εγκ. 28, Αρ. Πρωτ. 133260/25-6-2020), «οι καθαριστές και καθαρίστριες των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης, οποιασδήποτε βαθμίδας, από 1/7/2019 υπάγονται στις διατάξεις του εν ισχύ Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών της ημερήσιας απασχόλησης τους».
Πρόσφατα το Σωματείο Καθαριστριών – ων Ν. Μαγνησίας είχε επαφή με στελέχη του Δήμου Βόλου, καθώς επίσης και με την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των σχολικών καθαριστριών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε δεκάδες δήμους της χώρας εφαρμόζονται η σχετική ΣΣΕ και οι διατάξεις του ΕΦΚΑ.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:
• Τι μέτρα θα πάρει, για να εφαρμοστεί και στον Δήμο Βόλου η ΣΣΕ για το ωράριο των καθαριστριών;
• Τι θα κάνει για να ενταχθούν οι σχολικές καθαρίστριες στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ;
• Τι θα κάνει για να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας (3ωρες) σε πλήρους απασχόλησης με την κάλυψη των αποδοχών από το Υπουργείο Εσωτερικών;
• Τι θα κάνει, προκειμένου έξι (6) καθαρίστριες που εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια με σύμβαση έργου και εκ παραδρομής (δηλώνοντας από λάθος μόνο την επιλογή πλήρους απασχόλησης) έμειναν άνεργες, αξιοποιώντας, τουλάχιστον, τη σχετική διάταξη του άρθρου 64, του ν. 4735/12-10- 2020, που προβλέπει την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών στα σχολεία, σε ποσοστό 20% του αριθμού ΙΔΟΧ, ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται;
• Τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρει για τη μονιμοποίηση επαρκούς μόνιμου προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών υγιεινής και ασφάλειας στις σχολικές μονάδες;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το