Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση Ν.Πηλίου: Να εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιούνται δια περιφοράς επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Πηλίου που ζητεί να εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό:
Κεκλεισμένων των θυρών
“Διά περιφοράς”
Τηλεδιάσκεψη.

Η δημοτική αρχή του Ν.Πηλίου επιλέγει κατά κανόνα τη συνεδρίαση διά περιφοράς όπου προκύπτουν ζητήματα όπως:
Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζουν τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων (πληροφόρηση μέσω e-mail ή όταν αναρτηθούν οι αποφάσεις στη “Διαύγεια”).
Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.
Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα(όπως ο προϋπολογισμός του Δήμου που θα συζητηθεί στις 15/12/2020) που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό και οι δημοτικές αρχές εντάσσουν στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενες τις προθεσμίες που υπάρχουν.
Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι έγιναν δύο ερωτήσεις για την εφαρμογή της τηλεδιάσκεψης αλλά η δημοτική αρχή το αγνόησε.

Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια και στους περισσότερους δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους δήμους για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Οι συνεδριάσεις “διά περιφοράς” να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το