Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση: Μπέος και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μετατρέψουν το Δήμο Βόλου σε εταιρεία

IMG_1607

Πολιτική συμφωνία στα ζητήματα διαχείρισης του δήμου, ανάμεσα στην πλειοψηφία του Αχ. Μπέου και την παράταξη του Μ. Πατσιαντά, κατήγγειλαν σήμερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Α. Νάνος και Θ. Τσαλούχας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η συμφωνία αφορά, όπως είπαν, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε Α.Ε., αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στάση των δυο παρατάξεων στο θέμα της ΑΝΕΒΟ, ενώ τα πυρά τους δέχθηκαν και οι άλλες δυο παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, του Π. Σκοτινιώτη και του Μ. Μιτζικού.

Ειδικά για τον δήμαρχο Αχ. Μπέο, τα στελέχη της ΛΑΣ ανέφεραν οτι η πρωτοβουλία του για την ΑΝΕΒΟ έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, ενώ τον κατηγόρησαν για απάνθρωπη τοποθέτηση απέναντι σε σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία της υγείας των πολιτών, με μόνο στόχο τη μετατροπή του δήμου σε εταιρεία.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Νάνος και Τσαλούχας κατήγγειλαν οικονομικό «παιχνίδι» στο οποίο έχουν συνταχθεί η πλειοψηφία του Δήμου Βόλου και οι μειοψηφίες του Πατσιαντά (ΣΥΡΙΖΑ), του Σκοτινιώτη και του Μιτζικού (Ν.Δ), αφού με τις δηλώσεις τους δεν αποκλείουν την εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των υπηρεσιών του δήμου. Μάλιστα, χαρακτήρισαν διόλου τυχαία την παρουσία του δημάρχου Βόλου κ. Μπέου στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο με τον Αλέξη Τσίπρα και την προβεβλημένη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στήριξης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, όπως καθόλου τυχαία δεν είναι, όπως είπαν, και η τακτική των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, που με δικονομικές παρεμβάσεις επιχειρούν να αντιπολιτευτούν, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται.
“Οι απρεπείς – υβριστικοί χαρακτηρισμοί και οι αντεγκλήσεις στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, οι παιδαριώδεις «κόντρες» μεταξύ του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων κυρίως της μείζονος μειοψηφίας των Δρόμων Συνεργασίας, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων μειοψηφιών πλην Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, όσο και αν το επιδιώκουν, δεν μπορούν να συσκοτίσουν την πολιτική συμφωνία στα ζητήματα διαχείρισης του δήμου, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, την ανταποδοτικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη μετατροπή της τοπικής διοίκησης σε Α.Ε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση τους για την ΑΝΕΒΟ (Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου), αφού η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΑΝΕΒΟ με την αλλαγή του καταστατικού της και οι μηνυτήριες αναφορές των Δρόμων Συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της”.

Τα στελέχη της ΛΑΣ εκτιμούν ότι η κίνηση του Δημάρχου Βόλου κ. Μπέου σχετικά με το πεδίο οικονομικής δραστηριότητας της ΑΝΕΒΟ έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. “Εξάλλου η μέχρι τώρα στάση του με την αξιοποίηση χώρων στάθμευσης, η απάνθρωπη τοποθέτησή του σε σχέση με την προστασία της υγείας των κατοίκων του παλιού λιμεναρχείου μπροστά στην «ανάπτυξη» του λιμανιού, η πρωτοβουλία για διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων από ιδιωτικές εταιρείες, με ερωτηματικά ακόμη και για τη θερμική επεξεργασία (αποξήρανση) που σχετίζεται με την καύση των σκουπιδιών, αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τη μετατροπή του δήμου σε εταιρεία.
Τρανταχτό παράδειγμα είναι και η πρόταση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Προτείνουν «την ίδρυση και λειτουργία από τον Δήμο μικρών εταιριών (ο αριθμός των οποίων θα προκύψει μετά από μελέτη για τον όγκο των απορριμμάτων)», οι οποίες προτείνεται «να λειτουργήσουν στη δικαιοδοσία και υπό τον έλεγχο του Δήμου Βόλου» και όχι αποκλειστικά κάτω από το σχεδιασμό ενιαίου δημόσιου φορέα”.

Για τις εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ

Όπως μεταξύ άλλων ανέφεραν οι κ.κ. Νάνος και Τσαλούχας, “με Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) δεν πρόκειται να λυθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αντίθετα στη ΔΕΥΑΜΒ θα συνεχίσει να απασχολεί η έντονη δυσοσμία από τις σκανδαλώδεις συμβάσεις, που είναι αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας, της παραχώρησης των έργων σε εργολαβικές εταιρείες και της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας.
Οι ευθύνες της νέας δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η αντιπαράθεση της με τους προηγούμενους διαχειριστές συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, ενώ ούτε μια κουβέντα για διεκδικήσεις χρηματοδότησης των έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, που υπερασπίζονται τη λειτουργία της επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια”.

Κατά της αυτοδιαχείρισης του νερού άρδευσης 

Τέλος, υποστήριξαν οτι “το ζήτημα τη άρδευσης σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ξεκομμένα από τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής Βόλου για τη διαχείριση και την τιμολόγηση της άρδευσης στην περιοχή του Δήμου Βόλου δεν ξεφεύγει από μια εισπρακτική αντίληψη, από μια διαχειριστική λογική ανταποδοτικού χαρακτήρα των ελάχιστων και συνεχώς μειούμενων υδάτινων πόρων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ανατίμηση του τιμολογίου άρδευσης. Έχει ξεκάθαρη θέση για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων έργων και υποδομών που θα εξασφαλίζουν αρκετό, φθηνό και ποιοτικό νερό και για την άρδευση. Διαφωνεί με τη λεγόμενη αυτοδιαχείριση από τις τοπικές κοινότητες του νερού άρδευσης, γιατί αυτό δεν μπορεί, σε έκταση διαχείρισης μικρής κλίμακας, να διασφαλίσει στοιχειωδώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, την επάρκεια και τον έλεγχο των υδάτινων πόρων”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το