Κατηγορίες: Τοπικά

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανάγκη ανέγερσης νέου διδακτηρίου στην περιοχή της Χιλιαδούς

Ερώτηση για τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η δημοτική αρχή, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή της Χιλιαδούς, ώστε οι μικροί μαθητές να φοιτούν σε χώρους κατάλληλους και ασφαλείς, με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη των διδακτικών και παιδαγωγικών δραστηριοτήτων, κατέθεσαν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Απ. Νάνος και Θ. Τσαλούχας.
Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης:

Με αφορμή το έγγραφο που στάλθηκε στα σχολεία από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, στο οποίο ζητείται η γνωμοδότηση των διευθυντών των σχολείων για την αλλαγή των ορίων βάση των οποίων εγγράφονται οι μαθητές στα σχολεία, ζήτημα για το οποίο γνωμοδοτεί και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Στην περιοχή της Χιλιαδούς, όπως είναι γνωστό λειτουργούν το 14ο και 19ο Δ.Σ. Βόλου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από οικιστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός μαθητών που φοιτούν στα δυο συστεγαζόμενα σχολεία, στα οποία λειτουργούν 19 τμήματα με συνολικό αριθμό περίπου 400 μαθητών. Στα σχολικά συγκροτήματα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία χώρων άθλησης, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων ενώ παρατηρείται σημαντικά επικίνδυνος συνωστισμός μαθητών κατά τα διαλείμματα στη μικρή αυλή του σχολείου.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όπως ήταν αναμενόμενο, είχαμε εγγραφή μεγάλου αριθμού παιδιών στην πρώτη δημοτικού. Το ίδιο συνέβη και στο 11ο Δ.Σ. Βόλου (οδός Ροζού) καθώς επίσης και στο 13ο Δ.Σ. (Παγασών – Αναλήψεως). Αυτό είχε αποτέλεσμα να γίνουν εγγραφές σε σχολεία απομακρυσμένα από την περιοχή κατοικίας των μαθητών και εκτός των προκαθορισμένων ορίων για τις εγγραφές. Το πρόβλημα λύθηκε με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος στο 19ο Δ.Σ.
Ακόμη στην περιοχή της Χιλιαδούς δεν μπορούν να αλλάξουν τα όρια των περιοχών βάση των οποίων γίνονται οι εγγραφές, γιατί υπάρχουν κεντρικοί οδικοί άξονες (Αναλήψεως – Ιωλκού – Περιφερειακός) με μεγάλη κυκλοφοριακή φόρτιση και συνεπώς επικίνδυνοι για διέλευση των μικρών μαθητών.
Το πρόβλημα δεν είναι νέο. Έχει απασχολήσει εδώ και μια εικοσαετία την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, καθώς επίσης και το Δήμο Βόλου. Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει προς τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, όπως και στη πρώην Νομαρχία Μαγνησίας ήταν να βρεθεί οικόπεδο για ανέγερση διδακτηρίου στην περιοχή των Φυλακών Βόλου. Εκεί σήμερα λειτουργούν, και μάλιστα γειτνιάζοντας μ’ αυτές, πολλά σχολικά συγκροτήματα (Μουσικό, 3ο ΕΠΑΛ, 7ο Λύκειο, 2ο Ειδικό Σχολείο). Η πρόταση να χτιστεί νέο διδακτήριο, προκειμένου να αποσυμφορηθούν το 14ο και 19ο Δ.Σ., στο οποίο θα εγγράφονταν οι μαθητές που διαμένουν πάνω από την οδό Γιάννη Δήμου, δίνοντας ταυτόχρονα «ανάσα» και στο 13ο και 11ο Δ.Σ. Βόλου «σκόνταψε» στον ΟΣΚ, επειδή το συγκεκριμένο οικόπεδο που είχε επιλεχθεί, ήταν δίπλα στο συγκρότημα των φυλακών. Έτσι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης των δημοτικών σχολείων σ’ αυτή την περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
Επειδή ακόμη στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά οικόπεδα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για σχολική στέγη,
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
Τι πρωτοβουλίες θα αναπτύξει και τι μέτρα θα πάρει για να λυθεί το πρόβλημα σχολικής στέγης στην περιοχή της Χιλιαδούς, έτσι ώστε οι μικροί μαθητές να φοιτούν σε χώρους κατάλληλους και ασφαλείς, με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ανάπτυξη των διδακτικών και παιδαγωγικών δραστηριοτήτων;

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χρυσοχοΐδης: Από 1η Ιουνίου σε λειτουργία 65 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας ανά την Ελλάδα

«Η προσπάθειά μας είναι οποιοδήποτε τηλεφώνημα ή πάτημα του panic button να έχει άμεση ανταπόκριση»,…

1 Ιουνίου 2024

Πέθανε η εικαστικός και κόρη του Μίμη Φωτόπουλου, Άννα

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 76 ετών η εικαστικός Άννα Φωτοπούλου σκορπίζοντας τη…

1 Ιουνίου 2024

Επίθεση στον πρίγκιπα Χάρι από τον γιο του Τζον Λένον: «Είναι ηλίθιος, του αξίζει να τον κοροϊδεύουν»

Επίθεση κατά του πρίγκιπα Χάρι εξαπέλυσε ο γιος του Τζον Λένον, Σον, αποκαλώντας τον «ηλίθιο»,…

1 Ιουνίου 2024

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις έως 115 ευρώ και αναδρομικά από το 2017

Πρόσθετη αύξηση στη σύνταξη έως 115 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά έως 8 ετών θα…

1 Ιουνίου 2024

Ξάνθη: Σπαραγμός στην κηδεία του 20χρονου Αλέξανδρου που σκοτώθηκε σε τροχαίο

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Ξάνθης μετά τον τραγικό θάνατο του Αλέξανδρου Σερεφία τα…

1 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ: 28χρονη νίκησε τον καρκίνο και προειδοποιεί για το σιωπηλό σύμπτωμα

Νικήτρια από την πολυετή μάχη της με τον καρκίνο βγήκε η Mariena Browning, από το…

1 Ιουνίου 2024