Πολιτισμός

Λαϊκά παραδοσιακά δρώμενα απόψε στη Ν. Ιωνία με την Ένωση Ποντίων

Απόψε, Σάββατο 8 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας, παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας (Πολιτιστικό Κέντρο) μια ξεχωριστή εκδήλωση με Λαϊκά Παραδοσιακά Δρώμενα, στην οποία θα συμμετάσχουν εκλεκτά σχήματα που αναβιώνουν έθιμα και παραδόσεις που χάνονται βαθιά στον χρόνο και φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα. Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα εξής σχήματα:
-«Μπούλες» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πυρσός» Νάουσας Ν. Ημαθίας. Το έθιμο έχει ρίζες στα χρόνια της σκλαβιάς. Πρόκειται για ένα λαϊκό δρώμενο, το οποίο είχε ως στόχο να ξεγελαστούν οι Τούρκοι και να συνεννοηθούν οι άνθρωποι μέσω μεταμφιέσεων.
-«Μωμόγεροι» από το Καρυοχώρι Πτολεμαΐδας. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων.
-«Καμήλα» από τον Σύλλογο Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου. Πρόκειται για ένα δρώμενο, στο οποίο άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε καμήλες φωνάζουν συνθήματα με σκοπό να «παραπλανηθούν» οι στρατιώτες του Ηρώδη οι οποίοι αναζητούν το νεογέννητο του Ιησού. Έχει σαν στόχο την ανταλλαγή ευχών για «καλοχρονιά», γονιμότητα και υγεία.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική ενίσχυση υπέρ των ευαγών ιδρυμάτων: Ορφανοτροφείο Βόλου, «ΕΛΕΠΑΠ» Ελληνική Εταιρία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, «Η Πίστη» Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις, «Φλόγα» Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις και «Κουζίνα Αλληλεγγύης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το