Ελλάδα

Λαγάνα γίγας 4 μέτρα και 60 κιλά στην Κρήτη

Την παράδοση τήρησε αρτοποιός στην Κρήτη, φτιάχνοντας μια τεράστια λαγάνα που ζυγίζει 60 κιλά και έχει μήκος 4 μέτρα, ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα. Οι εικόνες από τη λαγάνα – γίγα όπως είναι φυσικό προσέλκυσαν το ενδιαφέρον.
Όπως γράφει το creta24, o κ. Δημητρουλάκης διατηρεί φούρνο στην Νέα Χώρα Χανίων στην Κρήτη εδώ και 25 χρόνια και παρασκευάζει κάθε χρόνο, ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, μια λαγάνα γίγας.

Λαγάνα – γίγας στην Κρήτη (creta24)
Λαγάνα – γίγας στην Κρήτη (creta24)

Το έθιμο της λαγάνας
Τα νηστίσιμα φαγητά συνοδεύονται από τη λαγάνα, που είναι είδος ψωμιού χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα, πεπλατυσμένο για να ψήνεται εύκολα. Η ιστορία της έχει βαθιές τις ρίζες της στη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται» δηλαδή: «Λαγάνες γίνονται». Ο Οράτιος σε κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως «Το γλύκισμα των φτωχών». Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Παιδάκι, θυμάμαι, ουρές ατέλειωτες από νοικοκυραίους στους φούρνους της γειτονιάς για να πάρουν ζεστή την πρωινή λαγάνα. Στο φούρνο του Νίκου του Σιόγκα στον Τύμβο του Μαραθώνα στηνόταν γλέντι από βραδύς μέχρι την επομένη το μεσημέρι. Οι πελάτες έφταναν μέχρι τη θάλασσα στον Άγιο Παντελεήμονα περιμένοντας καρτερικά για μια λαγάνα που μοσχομύριζε ξυλόφουρνο, μεράκι και χρόνους παλιούς που πέρασαν και χάθηκαν πια.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το