Οικονομία

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει «ενεργειακή μπανανία»

lafazanis
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «οικονομικό προτεκτοράτο» της τρόικας «το οποίο θα συμπληρώνεται από ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας». Για αμφισβήτηση των ενεργειακών επιλογών της χώρας μας και της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, τον κατηγόρησε η ΝΔ. Μακροσκελή ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Λαφαζάνης μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, επιτέθηκε κατά της πολιτικής της ΕΕ στα θέματα της ενέργειας, ενώ άφησε αιχμές και για τους εταίρους, ενόψει της διαπραγμάτευσης που ξεκινά και η οποία περιλαμβάνει το μείζον ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει ένα είδος εξαρτημένου τροϊκανού οικονομικού προτεκτοράτου, το οποίο θα συμπληρώνεται και από ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» τόνισε ο υπουργός και τάχθησε κατά της πολιτικής των αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια και στις υποδομές.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταγράφεται με μνημόνια, με πολιτικές λιτότητας, με πυρηνικά εργοστάσια, με λογικές νεοαποικιοκρατίας, αλαζονείας και ειρωνείας των ισχυρών σε βάρος των αδύνατων και αδιάλλακτης εμμονής σε αποτυχημένες συνταγές εκποιήσεων και απορρύθμισης. Η Ευρώπη αντίθετα θα πρέπει να καταγραφεί ως χώρος δικαιοσύνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και ανάπτυξης» είπε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, επεσήμανε πως ουσιαστικά με αυτές τις δηλώσεις ο κ. Λαφαζάνης αμφισβητεί τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μας και της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας και αντιτίθεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και των υποδομών της. «Πράγματι, με τις λογικές αυτές η Ελλάδα θα γίνει σκέτη «μπανανία» τονίζει ο κ. Καραγκούνης.
«Σε διεθνή ενεργειακή απομόνωση οδηγείται η χώρα εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά δρώμενα ως “ενεργειακή μπανανία”», τονίζει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος υπερασπίστηκε την «πατριωτική, εθνικά περήφανη, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.
«”Ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο” γίνεται μόνο όποιος αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις με απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία» υπογραμμίζει ο κ.Μανιάτης και σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σε μια ενεργειακά εξαρτημένη ΕΕ και με ένα ευρύτερο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον από την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η Ελλάδα αποτελεί ενεργειακή όαση σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και ανάπτυξης.
» Με την ενεργό συμμετοχή μας έχουμε αναδείξει τις θαλάσσιες οικονομικές μας ζώνες σε ελπιδοφόρες περιοχές στήριξης της ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας τόσο της χώρας όσο και της υπόλοιπης Ε.Ε.:
» Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με τεράστιο όφελος και για την Ευρώπη και κυρίως για τις μεσαίες και μικρές χώρες όπως η Ελλάδα και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
» Η αποδοχή των εθνικών μας θέσεων και η ενσωμάτωση στις πολιτικές της Ενεργειακής Ένωσης των αρχών που με επιμονή και αποφασιστικότητα υποστήριξε η χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα για:
• Κοινοτική αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη
• Εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αποτελεσματικότητα για δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας
• Προώθηση των πολιτικών για οικονομίες χαμηλού άνθρακα
• Σημαντική χρηματοδότηση της καινοτομίας και έρευνας για στήριξη της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αποτελούν στοιχεία για τα οποία οι λαοί της Ευρώπης παλεύουν πολλά χρόνια.
» Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας για τα 50 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών και η στήριξη της Ενεργειακής δημοκρατίας μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την ενότητα των δυνάμεων των λαών των μεσαίων και μικρών χωρών, γιατί απλά οι μεγάλες χώρες (που ήδη έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για την Ενεργειακή Ένωση), μπορούν να διαπραγματεύονται με τη δύναμη του ισχυρού.
» Η εθνική ενεργειακή πολιτική είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική, πρόσκαιρη, επιπόλαιη προσέγγιση, όταν αντίθετα έχουμε ήδη προωθήσει τις πολιτικές μας για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, δράσεις για γεωπολιτική αναβάθμιση και ειρήνη, μέσα από τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
«Ενεργειακός παρίας και προτεκτοράτο» γίνεται μόνο όποιος αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες ενεργειακές προκλήσεις με απομονωτισμό, εσωστρέφεια και ιδεοληψία. Η χώρα και ο λαός απαιτούν να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ως μια σοβαρή, νέα ενεργειακή προοπτική της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το