Θ Plus

Λαχανόφυλλα γεμιστά́ με σάλτσα γιαουρτιού – H συνταγή της ημέρας από τους BLUE GREY Cooks

Όταν μιλάμε για λάχανο και λαχανόφυλλα μαγειρεμένα οι περισσότεροι φίλοι σχολιάζουν την ιδιαίτερη μυρωδιά τους. Η λύση είναι απλή, ανοίξτε διάπλατα τα παράθυρα και βάλτε τον απορροφητήρα στο μέγιστο της απορροφητικότητάς του! Μην αφήσετε μία ασήμαντη λεπτομέρεια να σας απομακρύνει από ένα πιάτο γεμάτο εκπλήξεις τόσο γευστικές όσο και υφών.

Υλικά για τα γεμιστά λαχανόφυλλα
1 άσπρο λάχανο
125 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
300 ml. ζωμό λαχανικών
30 ml. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 σέλινο ψιλοκομμένο (χωριστά τον μίσχο από τα φύλλα)
1 καρότο ψιλοκομμένο
½ μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
25 γρ. μαϊντανό πλατύφυλλο
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
60 γρ. μανιτάρια Παρισιού ψιλοκομμένα
80 γρ. σταφίδες μαύρες
1 κουτί ντομάτες κονκασέ
70 γρ. ντοματάκια τύπου κόκκινα κεράσια κομμένα στην μέση
1 ξυλαράκι κανέλα
200 γρ. τόνο καπνιστό
8 λιαστές τομάτες
30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι και πιπέρι

Υλικά για την σάλτσα γιαουρτιού
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. μέντα
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.κ. κίμινο
Αλάτι και πιπέρι

Επιλέξτε ένα λάχανο ελαφρύ και μαλακό. Απαλλάξτε το από τα εξωτερικά φύλλα στην περίπτωση που είναι χτυπημένα ή μαυρισμένα και κρατήστε 8 μεγάλα φύλλα τα οποία θα ζεματίσετε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά ώσπου να μαλακώσουν. Από το υπόλοιπο λάχανο θα σας χρειαστεί το μισό, το οποίο και θα ψιλοκόψετε.
Ξεπλύνετε το ρύζι με κρύο νερό και βράστε το σε σιγανή φωτιά με το ζωμό λαχανικών και λίγο πιπέρι μέχρις ότου να απορροφηθεί εντελώς το υγρό. Βάλτε το στην άκρη για να κρυώσει.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέστε το λάχανο, το σέλινο, το καρότο, την πιπεριά, το πράσο, τα μανιτάρια, τις σταφίδες και σοτάρετέ τα και αυτά για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.
Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ, περιμένετε 5 λεπτά και αναμίξτε τα ντοματάκια, την κανέλα και τον τόνο. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να ρουφήξουν όλα τα υγρά. Βάλτε το ρύζι και τον μαϊντανό. Το μείγμα σας για την γέμιση είναι έτοιμο!
Γεμίστε τα ζεματισμένα φύλλα αφού αφαιρέσετε το σκληρό τους μέρος και τοποθετήστε τα σε ένα σκεύος για φούρνο καλά λαδωμένο. Σε κάθε λαχανόφυλλο εναποθέστε ένα κομμάτι λιαστής τομάτας και λίγη παρμεζάνα. Σκορπίστε τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια σέλινου, ραντίστε τα με λάδι και φουρνίστε τα σκεπασμένα με ένα λαδόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°c για 30 λεπτά. Αφήστε τα να πάρουν λίγο χρώμα χωρίς το χαρτί για άλλα 10 λεπτά.
Για την σάλτσα γιαουρτιού απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ!

Προετοιμασία 50 λεπτά
Ψήσιμο 40 λεπτά

BLUE GREY Cooks
Facebook BLUE GREY COTTAGE

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το