Τοπικά

Λ.Γαϊτάνης σε Υπουργείο Δικαιοσύνης: Αποδείξτε την πολιτική σας βούληση για νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Βόλο

Επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέστειλε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης , με την ιδιότητά ως μέλος της Επιτροπής Εργασίας για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου με αφορμή την καθυστέρηση έλευσης στον Βόλο της υπηρεσίας Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Β. στην επιστολή του τονίζει ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να καλύπτεται στο διηνεκές από δηλώσεις για πολιτική βούληση, ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο, όταν η διαδικασία ούτε καν ξεκινά.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως ακολούθως:
Όπως πιθανώς θα σας είναι γνωστό, στις 29-6-2016 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή της τότε ηγεσίας του Υπουργείου, της τότε Υφυπουργού Υποδομών κ. Μαρίνας Χρυσοβελώνη , βουλευτών της Μαγνησίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου με αντικείμενο την άμεση δρομολόγηση της επίλυσης του προβλήματος του Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο. Κατά τη σύσκεψη με ικανοποίηση ακούσαμε τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλο να τονίζει ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου αποτελεί η επίλυση του προβλήματος με άμεσες ενέργειες. Για τον σκοπό αυτό ο τότε Υπουργός προχώρησε στη συγκρότηση μιας Επιτροπής Εργασίας αποτελούμενης από τους τέσσερις προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Υπουργείου , την Προϊστάμενη του Πρωτοδικείου Βόλου, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και την Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.
Επακολούθησαν δύο συσκέψεις της Επιτροπής Εργασίας στις 27-7-2016 και στις 24-11-2016, κατά τις οποίες επαναβεβαιώθηκε η δημόσια εκφρασθείσα πολιτική βούλησή της ηγεσίας , τόσο της πρώην, όσο και της νυν. Ειδικά στη σύσκεψη της 24-11-2016, με παρουσία του δεύτερου από εσάς, για την οποία εκδόθηκε και σχετικό Δελτίο Τύπου, συμφωνήθηκε ως πρώτο βήμα να ζητηθεί από την Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου η συνδρομή της υπηρεσίας Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξεύρεση κατάλληλου δημόσιου ή ιδιωτικού οικοπέδου με δωρεάν παραχώρηση.
Κι ενώ η σχετική επιστολή απεστάλη στις 19-12-2016, τρεις μήνες μετά καμία εξέλιξη δεν έχει υπάρξει, με συνέπεια να εδραιώνεται στην τοπική κοινωνία και στα τοπικά ΜΜΕ η υποψία ότι για μία ακόμη φορά δεν θα γίνει τίποτε.
Ότι και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης θ’ αποτελέσει ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα όλων εκείνων που συμμετείχαν κατά την τελευταία εικοσαετία στον εμπαιγμό της πόλης.
Επικροτούμε τη δρομολόγηση από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης της επίλυσης των προβλημάτων με τα Δικαστικά Μέγαρα στον Πειραιά και στην Έδεσσα. Υπενθυμίζουμε όμως ότι ο Βόλος, είναι η μεγαλύτερη μετά τον Πειραιά πόλη με παρόμοιο πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε ότι αν η ανέγερση ενός δικαστικού μεγάρου απαιτεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας πενταετίας, στον Βόλο το διάστημα αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο , διότι ούτε καν οικόπεδο δεν έχει εξευρεθεί. Υπενθυμίζουμε ότι τη στιγμή που αναζητείται οικόπεδο δημόσιο ή δημοτικό με δωρεάν παραχώρηση, την ίδια στιγμή αποκλείονται από την επιλογή τα δύο οικόπεδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης: Των Δικαστικών Φυλακών της οδού Μεταμορφώσεως, λόγω εγκατάλειψης του έργου κατασκευής φυλακών στο Αϊδίνι και της Στέγης Ανηλίκων, λόγω πρόθεσης επαναλειτουργίας της στο μέλλον. Υπενθυμίζουμε ότι η παραχώρηση δωρεάν δημοτικού οικοπέδου, όπως αυτά της οδού Γ.Δήμου-Ο.Ελύτη, Γ.Δήμου παραπλεύρως του ποταμού Αναύρου και Λ.Μαβίλη –Κρήτης, όχι μόνο απαιτούν τροποποίηση Σχεδίου Πόλης από χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων σε χώρο Δικαστικού Μεγάρου, αλλά και είναι αμφίβολο, αν η σημερινή ηγεσία του Δήμου Βόλου θα συναινούσε στην δωρεάν παραχώρηση κάποιου από αυτά.
Όταν λοιπόν έχουμε τόσο δρόμο να διανύσουμε, τόσα εμπόδια να ξεπεράσουμε , ο Βόλος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει το πότε οι αρμόδιοι από τις Κτιριακές Υποδομές θα ευαρεστηθούν να τον επισκεφτούν. Ως  μέλος της Άτυπης Επιτροπής για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, δεν είμαι διατεθειμένος να καλύπτομαι στο διηνεκές από δηλώσεις για πολιτική βούληση, όταν η διαδικασία ούτε καν ξεκινά. Γνωρίζω βέβαια ότι η κατασκευή ενός δικαστικού μεγάρου δεν συνεγείρει την Κοινή Γνώμη, δεν προκαλεί κινητοποιήσεις, δεν αποτελεί πηγή προσέλκυσης ψήφων, όπως η αναμενόμενη κατασκευή με κρατική συνδρομή δύο σύγχρονων ποδοσφαιρικών γηπέδων μεγάλων ΠΑΕ στην Αθήνα. Η κατασκευή όμως Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη όπου ιδρύθηκε το πρώτο Εργατικό Κέντρο της Χώρας, αποτελεί δείγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης. Γιατί μόνο δείγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης δεν μπορεί το ν’ αποτελούν ούτε οι όγκοι δικογραφιών στον διάδρομο των γραφείων Ειρηνοδικείου , ούτε η εκδίκαση υποθέσεων σε γραφεία δικαστών εμβαδού 10 μέτρων. Εφ’ όσον λοιπόν, όπως θέλω να πιστεύω, έχετε την πολιτική βούληση να δρομολογήσετε άμεσα τις διαδικασίες ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο, δεν έχετε παρά να το αποδείξετε κι εμπράκτως.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το