Ροή

Η κυβέρνηση στη θύελλα του προσφυγικού -Σαφάρι επαφών

Μηδενική η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση με την κατάσταση στη χώρα να είναι έκρυθμη από τη θύελλα του προσφυγικού.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη Βόρεια Ελλάδα για να περάσουν από τα Σκόπια αυξάνεται καθημερινά, ενώ οι επόμενες ημέρες για το Μέγαρο Μαξίμου, και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, προδιαγράφονται εξαιρετικά δύσκολες.

Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την ελληνική κοινωνία ότι θα ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, παρότι η χώρα… καίγεται για να απεγκλωβιστεί από τις χιλιάδες ροές προσφύγων. Τα αντανακλαστικά, πάντως, της Αθήνας, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι λειτούργησαν με χρονοκαθυστέρηση. Σε συνδυασμό δε με τη ορατή απραξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις μονομερείς κινήσεις από χώρες των Βαλκανίων -και όχι μόνο- το βάρος που πέφτει στους ώμους της Ελλάδας είναι, πλέον, τεράστιο.

Μπαράζ επαφών – το χρονοδιάγραμμα
Δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα «μείγμα» πολιτικών και διπλωματικών επαφών. Στόχος να ασκηθούν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, με το βλέμμα, βέβαια, στραμμένο κυρίως προς την δύση!

Ο Αλέξης Τσίπρας, που διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, υποδέχεται αύριο στις 10 το πρωί, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο τελευταίος, αμέσως μετά, θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, ώστε οι υπουργοί να γνωρίζουν τις θέσεις και την τελική πρόταση με την οποία θα προσέλθει ο κ. Τσίπρας στο συμβούλιο των αρχηγών την Παρασκευή. Το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους τονίζοντας ότι «δεν προτίθεται ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει αποφάσεις, αλλά να γίνει διάλογος». Κύκλοι της κυβέρνησης δηλώνουν, ακόμα στο iefimerida.gr, πως «θα επιχειρήσουμε κλίμα συναίνεσης για να προχωρήσουμε».

Τα τρία πράγματα που θα ζητήσει ο Τσίπρας
Το στίγμα, τέλος, όσων θα ζητήσει ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο, δίνουν συνεργάτες του, υπογραμμίζοντας στο iefimerida.gr, ότι «θέλουμε ανοιχτά σύνορα, πίεση προς την Τουρκία αλλά και υπάρξει οικονομική ενίσχυση προς τις χώρες που πλήττονται».
Ακόμη, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Τσίπρα στο ZDF, ο ίδιος θα ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις για την συμμετοχή όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατανομή των προσφύγων. Κι’ αυτό θα ζητήσει να γίνει όχι σε εθελοντική αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας. Και, βέβαια, υπογραμμίζει, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες.

Πηγή www.iefimerida.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ένταση στη δίκη για τη Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μου μιλάτε με ειρωνικό ύφος» – Τι είπε για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Στις ερωτήσεις της εισαγγελέα της Έδρας του ΜΟΔ απάντησε κατά την σημερινή όγδοη ημέρα απολογίας…

18 Ιανουαρίου 2024

EΟΔΥ: Αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό την εβδομάδα που πέρασε – «Σαρώνει» η υποπαραλλαγή JN.1

Αύξηση καταγράφουν οι θάνατοι από covid-19, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το…

18 Ιανουαρίου 2024

BAFTA 2024: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου διεκδικεί 11 βραβεία

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA του 2024, ανακοινώθηκαν τη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Τα ετήσια βραβεία…

18 Ιανουαρίου 2024

Τα καψόνια που έκαναν οι μουσουλμάνοι μαθητές που ήθελαν να επιβάλλουν τη Σαρία σε σχολείο

Σοκ και δέος προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις για τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες που ήθελαν να…

18 Ιανουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη 23 Ιανουαρίου

Σε έκτακτη Συνεδρία συνέρχεται την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στις 9 το πρωί, η Ιερά…

18 Ιανουαρίου 2024

Διακομιδή ηλικιωμένης από την Σκιάθο

Μια 78χρονη διακομίσθηκε σήμερα το απόγευμα από την Σκιάθο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων…

18 Ιανουαρίου 2024