Κόσμος

Κυρώσεις εναντίον Ρώσων ολιγαρχών επέβαλαν οι ΗΠΑ

Κυρώσεις εναντίον Ρώσων επιχειρηματιών, εταιριών και αξιωματούχων επέβαλαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας στο στόχαστρο τους λεγόμενους «ολιγάρχες», που θεωρείται ότι διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η απόφαση ελήφθη ύστερα από πίεση από το Κογκρέσο και συνιστά μία από τις πιο επιθετικές κινήσεις της Ουάσινγκτον εναντίον της Μόσχας με σκοπό την τιμωρία της μεταξύ άλλων για την ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφορούν συνολικά επτά ολιγάρχες και 12 εταιρείες, που ελέγχουν ή μετέχουν σε αυτές, καθώς και 17 κυβερνητικούς αξιωματούχους, σε μια εξέλιξη αυτή περιπλέκει τις ελπίδες του Τραμπ για καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν, όπως σημειώνει το Reuters.
Μεταξύ άλλων η απόφαση «παγώνει» όλα τα επί αμερικανικού εδάφους περιουσιακά στοιχεία ολιγαρχών όπως του μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα και του δικηγόρου Σουλεϊμάν Κερίμοφ, του οποίου η οικογένεια ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής χρυσού στη Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν, σημειώνει ότι η ρωσική κυβέρνηση λειτουργεί προς όφελος ολιγαρχών και κυβερνηττικώβ ελίτ , ότι εμπλέκεται σε μία σειρά από κακόβουλες δραστηριότητες σε όλον τον κόσμο μεταξύ άλλων τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κριμαίας και την πυροδότηση βίας στην ανατολική Ουκρανία, την χορήγηση οπλικού υλικού στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία που βομβαρδίζει τους πολίτες της ίδιας του της χώρας, τις απόπειρες υπονόμευσης δημοκρατιών της Δύσης και κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις.

Οι κυρώσεις, σημειώνει το Reuters, μπορούν δυνητικά να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, και ιδίως τους χρηματοοικονομικούς και ενεργειακούς τομείς ενδεικτικό είναι ότι οι μετοχές της εταιρίας αλουμινίου Ρουζάλ υποχώρησαν κατά 2,2 τοις εκατό στο χρηματιστήριο της Μόσχας όταν γνωστοποιήθηκε ότι η εταιρία ήταν στη λίστα των κυρώσεων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το