Τοπικά

Κυριαρχούν οι λοιμώξεις αναπνευστικού στα παιδιά – Έρευνα της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου

Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισε το 15% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου για το 2017 αποτελώντας τη συνηθέστερη αιτία νοσηλείας. Μάλιστα πιο πολλά ήταν τα αγόρια και τα περισσότερα περιστατικά εκδηλώθηκαν τον Χειμώνα και την Άνοιξη.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συσχέτιση των αναπνευστικών νοσημάτων και λοιμώξεων με δημογραφικούς και άλλους παράγοντες πραγματοποιήθηκε από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και ειδικότερα από τις Σταυρούλα Σβώλου, Μιράντα Διαμανή, Ευγενία Μουστάκα, Δήμητρα Παπακυρίτση, Μαρία-Ιωάννα Αποστόλου, Κωνσταντίνος Τσάκος, Ιωάννα Παπαθανασίου, Άννα Ψυρροπούλου, Μαρία Λάμπρη, Σταυρούλα Γακίκου, Καλλιόπη Τανού, Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έρευνα «το αναπνευστικό αποτελεί το συχνότερο προσβαλλόμενο σύστημα και οι λοιμώξεις του την πρώτη αιτία λοιμώξεων που απασχολούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και την κύρια αιτία εισαγωγής και νοσηλείας.

Νοσηλεύτηκαν 931 παιδιά
To 2017 νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική κλινική 931 παιδιά, εκ των οποίων 525 αγόρια ποσοστό 56,4% και 406 κορίτσια ποσοστό 43,6%. Από το παραπάνω σύνολο, 140 παιδιά ποσοστό 15%, νοσηλευθήκαν λόγω αναπνευστικού προβλήματος, 89 αγόρια ποσοστό 63,5% και 51 κορίτσια ποσοστό 36,5%. Η κυμαινόμενη ανά εποχή και ανά φύλο συχνότητα ήταν ως εξής: Τον χειμώνα νοσηλεύτηκαν 65 παιδιά εκ των οποίων 37 αγόρια και 28 κορίτσια.
Την άνοιξη νοσηλεύτηκαν 34 παιδιά εκ των οποίων 20 αγόρια και δεκατέσσερα κορίτσια. Το καλοκαίρι νοσηλεύτηκαν οκτώ παιδιά και το φθινόπωρο 33 παιδιά εκ των οποίων 27 αγόρια και έξι κορίτσια. Τελικά το 70,7% των παιδιών νοσηλεύθηκαν χειμώνα και άνοιξη, ενώ ακολουθεί το φθινόπωρο με 23,6% και το καλοκαίρι με ένα ελάχιστο ποσοστό 5,7% Από το σύνολο των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικό πρόβλημα, ένα στα δύο συνοδεύονταν με υψηλό πυρετό και τα μισά περίπου με υψηλούς δείκτες λοίμωξης. Διακομίσθηκαν μόνο πέντε βρέφη (3,5% του συνόλου με αναπνευστικό πρόβλημα, ήτοι 17% των διακομισθέντων), σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, 4 αγόρια και ένα κορίτσι.

Η κατανομή του συνόλου των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα σε έτη και μέρες νοσηλείας ήταν: 1η: (0-1 έτους): 66 παιδιά με 4,2 ημέρες νοσηλείας, 2η: (1 έτος έως 6 έτη): 51 παιδιά με 2,5 μέρες νοσηλείας, 3η: (6 ετών-12 ετών): 18 παιδιά με 4,4 ημέρες νοσηλείας, 4η: (μεγαλύτερη των δώδεκα ετών) πέντε παιδιά με 6,25 μέρες νοσηλείας.
Αναφορικά με τα συμπεράσματα η έρευνα αναφέρει πως «τα πρωτεία τόσο στις εισαγωγές για νοσηλεία, όσο και στην επίπτωση της νοσηρότητας, αλλά και στις διακομιδές από αναπνευστικό νόσημα και κυρίως λοίμωξη έχει το άρρεν φύλο, με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο η βρεφική ηλικία ειδικά σε εποχές επιδημίας με RSV και ρινοιούς, η δε μεγαλύτερη εποχική επίπτωση και κατανομή των νοσηλευθέντων παιδιών αφορά κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη, γεγονότα τα οποία συμφωνούν με ελληνικά και διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που στελεχώνει την κλινική μας, αντιμετώπισε με επάρκεια, υποδειγματική συνεργασία τα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα και ελαχιστοποίησε τις διακομιδές, στις απόλυτα επείγουσες, σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το