Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρουσιάζει μηχανισμό παρακολούθησης έργων στους 13 περιφερειάρχες

Η εφαρμογή των 13 περιφερειακών σχεδίων που είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο είναι, κατά, πληροφορίες το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του ένα μηχανισμό παρακολούθησης έργων.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση Β βαθμού έχυν μια υποχρέωση χωρίς κομματικούς χρωματισμούς, την καλύτερη συνεργασία για την βελτίωση της ζωής των πολιτών μας και την ανάπτυξη

Την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που υλοποιούμε, την μείωση των ανισοτήτων σε επίπεδο περιφερειών. Την αποτελεσματικότηερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις και βέβαια την αποκέντρωση που αποτελεί την προυπόθεση ευημερίας όλων. Δεν υπάρχουν Έλληνες πολλών ταχυτήτων.

Για πρώτη φορά πέρυσι επιχειρήσαμε μια αναλυτική αποτύπωση όλων των έργων και των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 12 περιφέρειες, η Αττική είναι ξεχωριστή κατηγορία, με στόχο να τονίσουμε την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων αλλά και τα σημεία που χρειάζονται ενίσχυση και καλύτερο συντονισμό.

Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή και υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης του υπουργού Σκέρτσου δημιουργείται ένα πλέγμα πολιτικών έτσι ώστε να εξυπηρετείται η περιφερειακή ανάπτυξη με την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων.

Ταυτόχρονα ενισχύουμε την συνεργασία μέσω ενός μηχανισμού παρακολούθησης έργων σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και των έργων της προεδρίας της κυβέρνησης.

Στόχος μιας συνεκτικής στρατηγικής εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ενός σχεδίου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα απέναντι σε εθνικές και τοπικές προκλήσεις.

Η ενδυνάμωση των περιφερειών αποτελεί προυπόθεση ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς τους.

Θα ενεργοποιήσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα για κάθε πολίτη που θα παρέχεται ενημέρωση για κάθε έργο που υλοποιείται και προχωράει σε κάθε περιφέρεια και δήμο της χώρας.

Σκοπός των περιφερειακών σχεδίων ήταν να δεσμευθούμε όλοι για σε ένα αναλυτικό σχέδιο για συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης ώστε όλοι να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να κάνουμε κατανομή εργασίας

Η χώρα έχει εξασφαλίσει τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία συνοχής, από το ταμείο Ανακάμψης, πόρους που κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ξέρω ότι αυτό που σας απασχολεί είναι η αύξηση των πόρων που μπορείτε να αξιοποιήσετε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη που έχετε να ξεκινήσετε δυνάμικά τη νεά σας πορεία. Η εκτεταμένη εκπρόσωπηση της κυβέρνησης στη σημερινή συνάντηση αντανακλά την ανταπόκρισή μας σε αυτό. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιδιώξουμε υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης ώστε να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο αλλά και είναι μια ευκαιρία να έχουμε μια συνεκτική περιφερειακή πολιτική για να έχουμε ικανοποιητική επίτευξη στόχων που θέσαμε από κοινού

Η πρόταση μου είναι πάντα ανοιχτή για όλους και θέλω να κρατήσουμε το επίπεδο αυτό ουσιαστικής συνεργασίας. Δύο φορές τον χρόνο πρέπει να συναντώμαστε για να αξιολογούμε την πρόοδο αλλά και να ακούω τα ειδικά αιτήματα του καθενός. Έχουμε αποδείξει ότι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και πάνω από όλα προέχει η καλή συνεργασία.

Πηγή:protothema

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πάνω από 260 συλλήψεις τον Ιανουάριο στη Θεσσαλία

Κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου του έτους 2024, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής…

8 Φεβρουαρίου 2024

Σήμερα η κλήρωση των ομίλων για το Nations League 2024-25

Σήμερα (19.00 Novasports Prime) στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των ομίλων του Nations League…

8 Φεβρουαρίου 2024

Αγκαλιασμένες οι κόρες του Βαγγέλη Ρωχάμη στην κηδεία του

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στο Βασιλικό Ευβοίας τελέστηκε το πρωί της…

8 Φεβρουαρίου 2024

Πέθανε ο επιχειρηματίας Παντελής Παπαδόπουλος

Η «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.» με βαθιά οδύνη ανακοινώνει την απώλεια του ιδρυτή της, Παντελή M.…

8 Φεβρουαρίου 2024

Επεισόδιο στο Αλιβέρι – Έβγαλαν όπλα – Επιχείρηση της Αστυνομίας και συλλήψεις

Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Αλιβέρι, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης…

8 Φεβρουαρίου 2024

Σημαντική επιτυχία των γυναικών του Γ.Σ Βόλου με 3-1 επί του Γ.Σ. Αλμυρού

Πιστοποιώντας την αγωνιστική τους άνοδο οι βολεϊμπολίστριες της γυναικείας ομάδας του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου επικράτησαν…

8 Φεβρουαρίου 2024