Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: «Θετικό πρώτο βήμα» η επιστροφή του Ορούτς Ρέις

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του επιρρίπτονται ευθύνες από την αντιπολίτευση, τόνισε:

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Μιλώντας για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το χαρακτήρισε ως «φιλόδοξο» αλλά «εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό».

«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Επισήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς αύριο Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές».

Επιπλέον, έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουν την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

«Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες καθώς και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο.

Επισήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ.

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού».

Επιπλέον, όπως δήλωσε, θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από την Ε.Ε. να έχει «μεγαλύτερη ανάμιξη και εμπλοκή» στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ.

Αναφορικά με το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί το θέμα «με ανθρωπιά».

«Χθες μίλησα με κ. Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο», ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.

Για το άνοιγμα των σχολείων
Σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, τηλεκπαίδευση είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον. Όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που θα παρέχει δωρεάν μάσκες στα σχολεία. Θα είμαστε έτοιμοι αύριο με τις μάσκες στα σχολεία. Ο κ. Γεραπετρίτης έμεινε ξάγρυπνος για να τρέξει όπως πρέπει το project.

Επιμένουμε στη μάσκα γιατί αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το πλέον κατάλληλο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα δεύτερο κύμα του ιού. Θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις. Τα παιδιά κινδυνεύουν να αρρωστήσουν λιγότερο από τον κορονοϊό αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι. Πολλά μικρά παιδιά βλέπουν τη μάσκα και λίγο σαν παιχνίδι και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους να τα βοηθήσουν.

Μέγεθος τάξεων: Ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά ή να επεκταθεί η σχολική ημέρα. Κάπου θα υπάρχουν κάποια κρούσματα, αλλά υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς θα κλείνουν τάξεις ή σχολεία.

Τεστ: Είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ημερήσια τεστ ανά 100.000 άτομα. Έχουμε εδώ και 2 ημέρες rapid test αντιγόνων, τα χρησιμοποιούμε στη Λέσβο για να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών. Θα προμηθευτούμε 1 εκατ. Τέτοια τεστ και αν είναι τόσο αξιόπιστα θα προστεθούν και άλλα.

Έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Δεν θα βλέπουμε το χαμόγελο των παιδιών, αλλά θα ξέρουμε ότι κάνουμε το σωστό. Για όσους έχουν επιφυλάξεις αν υπάρχει ο ιός: Είναι μια πραγματικότητα, πιο επικίνδυνος από την γρίπη, έχω ευθύνη να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία

Για το 2ο κύμα: Υπάρχει παντού στον κόσμο, τα έχουμε πάει καλύτερα στο 2ο κύμα από ότι τα είχαμε πάει στο πρώτο, είμαστε πιο έτοιμοι, παρότι δεν έχουμε οριστική θεραπεία ή εμβόλιο. Θέλω να διασφαλίσω ότι είμαστε πανέτοιμοι και θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται.

Για το εμβόλιο του κορονοϊού και το ενδεχόμενο γενικού lockdown
Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε εμβόλια και απολύτως ασφαλή, αλλά δεν μπορώ να ορίσω το χρονοδιάγραμμα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα διατεθεί δωρεάν. Το πρόβλημα θα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και αν χρειαστεί να το κάνω πρώτος εγώ για να πείσω, θα το κάνω και θα εμβολιαστώ.

Αναστολή εισφοράς αλληλλεγύης – Γιατί εξαιρούνται συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι
Το 2021 κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Γίνεται ένας επιμερισμός του κόστους, επιλογή είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Η δύσκολη δουλειά είναι να βάζει προτεραιότητες ο πολιτικός. Παραμένει πρόθεση της κυβέρνησης η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για τη Μόρια
Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική, χρειάζεται έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Βρεθήκαμε με παραπάνω από 100 χιλ. αιτήσεις ασύλου. Τους τελευταίους 6 μήνες μειώθηκε ο πληθυσμός από 25.000 σε 12.000. Η Μόρια κάηκε από κάποιους υπερδραστήριους μετανάστες για να εκβιάσουν καταστάσεις

Πρέπει να δούμε αυτό που έγινε ως μια ευκαιρία να επανευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη μεταναστευτική πολιτική. Είχα δέσμευση από τον κ. Σχοινά ότι θα καταθέσει η Κομισιόν τις προτάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Καρά Τεπέ: Καλύτερες συνθήκες από τον καταυλισμό στη Μόρια. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα ΚΥΤ μόνιμο, μια μόνιμη δομή, πρέπει να έχει ανάμειξη και η Ευρώπη σε αυτόΗ κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, είμαι σε επικοινωνία με την Μέρκελ για να δούμε κατά πόσο η Γερμανία μπορεί να μας υποστηρίξει ακόμη περισσότερο για την υποδοχή προσφύγων. Αυτή η τραγωδία θα είναι ένα καμπανάκι ευαισθητοποίησης για όλους Στόχος να περιοριστούν δραστικά οι αθρόες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο (Ιανουάριος- Αύγουστος 2020 μειωμένες κατά 64%).

Ελληνοτουρκικά – για την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία
Παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ιδίαν συνάντηση για τις συζητήσεις στο Βερολίνο. Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός να ενημερώνει κανέναν στην αντιπολίτευση όταν συναντήθηκε για δύο ώρες με τον κ. Ερντογάν.

Πρακτικά μιας κατ’αρχήν συμφωνίας – δεν ήταν διεθνής συμφωνία , αλλά γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας. Αυτό που συμφωνήθηκε εν τέλει παραβιάστηκε. Υπάρχουν και πράγματα σε αυτές τις συζητήσεις που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω, απαιτεί πιο υπεύθυνη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης στη διαχείριση αυτών των θεμάτων. Δεν είναι επιθυμία μας να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά θα το κάνουμε αν δεν συμμορφωθεί η άλλη πλευρά.

Για πιθανή συνάντηση με Ερντογάν
Διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Απαγορεύονται οι διερευνητικές επαφές όσο κάποιος προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες. Από εκεί που σταμάτησαν το 2016 θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν, δεν είμαι αρνητικός. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη, είναι καλύτερα κάποιος να μιλάει και να συναντιέται. Δεν επιλέγω τη φραστική κλιμάκωση, κάναμε μια εξαιρετικά ενεργή διπλωματία και χτίσαμε καινούριες συμμαχίες. Για τους χαρακτηρισμούς θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, έχει ένα στοιχείο γραφικότητας να με αποκαλεί πολιτικό απατεώνα

Για τον νέο πτωχευτικό
Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ είχε θετική ανταπόκριση και μας επιτρέπει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά πριν κοκκινίσουν τα δάνειά τους, προλαβαίνουμε το κακό. Πρέπει να προφτάσουμε να έχουμε ψηφίσει το νέο πλαίσιο ώστε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το πρόβλημα, πρόληψη, προστασία πρώτης κατοικίας, δεύτερη ευκαιρία. Το ιδιωτικό χρέος είναι ένας μεγάλος βραχνάς στην ελληνική οικονομία.

Δεν θα γίνει καμία έξωση, αυτός είναι ο σκοπός και δίνεται η δυνατότητα να επανακτηθεί η κυριότητα του σπιτιού. Βεβαίως και γίνονται πλειστηριασμοί αρκεί να μην αφορούν την πρώτη κατοικία μέχρι τέλος του έτους

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το