Κόσμος

Κύπρος serial killer: Πώς σκότωσε τα θύματά του o «Ορέστης» – Όλα όσα έχει πει

Ακόμα και οι πιο έμπειροι αξιωματικοί της κυπριακής αστυνομίας «πάγωσαν» στο άκουσμα της ομολογίας του 35χρονου serial killer «Ορέστη». Ο δράστης «έσπασε» μόνο όταν κατάλαβε ότι η κυπριακή αστυνομία είχε στα χέρια της τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι αυτός κρύβεται πίσω από τους φόνους.
Μιλώντας στους ανακριτές που τον εξέτασαν είπε με κυνικό τρόπο ότι «βαρέθηκα. Θέλω να πάω φυλακή. Φέρτε ένα χαρτί να σας τα γράψω όλα». Ακολούθησε η ομολογία του, την οποία έγραψε μόνος του σε δέκα κόλλες χαρτί. Παραδέχθηκε 6 φόνους και έναν θάνατο (της 6χρονης Sierra) την οποία ισχυρίζεται ότι δεν δολοφόνησε αλλά ότι την βρήκε νεκρή από αναρρόφηση εμεσμάτων και πέταξε το πτώμα της στη λίμνη του Ξυλιάτου.

Στο μεταξύ οι αξιωματικοί της Scotland Yard που έχουν φτάσει στη Μεγαλόνησο για να βοηθήσουν τις κυπριακές αρχές, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν εάν ο «Ορέστης» μίλησε για όλα στους ανακριτές ή αν απλώς θέλησε να χαλαρώσει την ανάκριση ομολογώντας ένα μέρος της εγκληματικής του δράσης.
Ακόμη οι Βρετανοί αξιωματικοί θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά του έχοντας υπόψη τη στάση που τήρησε από τη σύλληψή του έως σήμερα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αποκάλυψε τους φόνους και τα σημεία όπου είχε πετάξει τα πτώματα.

Τα κενά και οι αντιφάσεις
Φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά στο αφήγημά του, το οποίο θα μελετηθεί βήμα βήμα, ώστε να εντοπιστούν αντιφάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να «πατήσουν» οι Κύπριοι ανακριτές για να τον αναγκάσουν να μιλήσει για πράγματα που ίσως ακόμα δεν έχει αποκαλύψει. Το μεγάλο ερώτημα για όλους είναι αν όντως η δράση του ξεκίνησε το 2016, με τη δολοφονία της 36χρονης Livia και της 8χρονης κόρης της Elena από τη Ρουμανία, ή υπήρξαν και άλλα θύματα πριν από αυτές. Επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο ότι διέπραξε μόνο τα εγκλήματα που ομολόγησε, παρά το ότι ο ίδιος διαβεβαίωσε τους ανακριτές ότι εμπλέκεται μόνο σε αυτές τις επτά περιπτώσεις.

Από την άλλη πλευρά τα κίνητρα του παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο όταν η Arian Palanas Lozano εντοπίστηκε γυμνή και δεμένη χειροπόδαρα, ο «Ορέστης» αρνήθηκε ότι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της. Όμως μετά άλλαξε τα λεγόμενά του και ισχυρίστηκε ότι την στραγγάλισε την ώρα της ερωτικής συνεύρεσης, και αυτό τον έκανε να νιώθει ωραία.
Η συγκεκριμένη ομολογία αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για σεξουαλικό κίνητρο. Όμως όταν το πτώμα βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη δημιουργεί άλλη εικόνα.

Η γυναίκα στη βαλίτσα φορούσε ρούχα, δεν ήταν δεμένη και δεν παρουσίαζε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο δράστης χρησιμοποίησε τις ίδιες μεθόδους με αυτές που είχε χρησιμοποιήσει με την 38χρονη Marry Rose Tiburcio και την 28χρονη Arian Palanas Lozano (είχαν βρεθεί μέσα στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού). Πάντως το κοινό στοιχείο ήταν ότι σε δύο περιπτώσεις νεκρά ήταν και τα παιδιά των γυναικών, τα πτώματα των οποίων ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί.
Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη ερωτικής σχέσης των θυμάτων με τον 35χρονο, πλην της περίπτωσης της Marry Rose, για την οποία, φίλη της είχε αναφέρει ότι διατηρούσε σχέση με τον καθ’ ομολογία δράστη.

Οι διαφορετικοί τρόποι δράσης του «Ορέστη»
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι έδρασε με τρεις διαφορετικούς τρόπους σε τέσσερα ανευρεθέντα θύματα. Συγκεκριμένα και -όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και απ’ τους όρκους αστυνομικού στο δικαστήριο- ο 35χρονος «Ορέστης» φέρεται να έδεσε με πλαστικά μαύρα καλώδια τα δυο θύματα που είχε πετάξει στο φρεάτιο του Μιτσερού. Επίσης, οι δυο γυναίκες είχαν εντοπιστεί γυμνές και τυλιγμένες σε σεντόνι. Απ’ αυτές τις δυο σορούς προκύπτουν τα εξής κοινά στοιχεία: Το δέσιμο χειροπόδαρα με τα καλώδια, το σεντόνι και τα ρούχα που δεν φορούσαν.

Σε ό,τι αφορά στη γυναίκα από το Νεπάλ, η σορός της οποίας εντοπίστηκε σε λάκκο στο πεδίο βολής Κάμπος του Μύλου στην Ορούντα, αυτή εντοπίστηκε γυμνή, χωρίς, όμως, καλώδια στα άκρα. Τελευταίο θύμα που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε είναι αυτό που ήταν σε βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη στο πεδίο βολής στο Μιτσερό. Σύμφωνα με ασφαλείς αστυνομικές πηγές, το θύμα έφερε ρούχα. Η ταυτότητα της γυναίκας αναμένεται να έρθει στο φως μέσα και από τις εξειδικευμένες εξετάσεις, παρουσία ανθρωπολόγων, που θα διενεργηθούν την Τρίτη του Πάσχα.

«Εντελώς απαθής»
Σύμφωνα με το reporter.com.cy ο «Ορέστης» παραμένει απαθής, όπως αναφέρει ο ψυχίατρος που τον εξέτασε. «Είναι εντελώς απαθής. ∆εν έχει δείξει ίχνος µεταµέλειας. ∆εν έχει βουρκώσει, ούτε έχει ρίξει ένα δάκρυ για τα θύµατά του. ∆εν έχει καν ζητήσει συγγνώµη για τις πράξεις του και φέρεται σαν να λειτουργεί µε απόλυτη νηφαλιότητα», δήλωσε χαραρακτηριστικά.
Από την πλευρά το αστυνομικός που εξέτασε τον κατά συρροή δολοφόνο περιέγραψε ότι «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα µας υπέδειξε τα σηµεία που είχε ξεφορτωθεί τα τρία γνωστά θύµατά του. Ακόµη και όταν τον πήγαµε στη λίµνη Ξυλιάτου ήταν ανέκφραστος και αδιάφορος. ∆εν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο, ούτε έχει εξηγήσει τους λόγους πίσω από τις ειδεχθείς του πράξεις».

Σύμφωνα με τον Πολίτη της Κύπρου, αναφορικά με την ομολογία του για τους επτά φόνους είπε στoυς ανακριτές ότι «βαρέθηκα, θέλω να πάω φυλακή». Παράλληλα ο Φιλελεύθερος αναφέρει ότι ο «Ορέστης» ζήτησε από τους ανακριτές, να μην θυματοποιηθούν τα παιδιά του, ηλικίας έξι και επτά ετών, που είναι υπό την εποπτεία του Γραφείου Ευημερίας, μετά τη σύλληψη του.

«Δεν ξέρω καλά την Ελλάδα για να θάψω εκεί γυναίκες»
«Δεν έχω πειράξει καμία γυναίκα στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω καλά τα μέρη εκεί, οπότε δεν είχα πού να θάψω κάποια γυναίκα», φέρεται να απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha Κύπρου, όταν ρωτήθηκε για το εάν έχει δράσει στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι αστυνομικοί ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο λοχαγό της Εθνικής Φρουράς με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ.

«Δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω!»
H πρώην σύζυγος του 35χρονου «Ορέστη», την οποία κάλεσε για κατάθεση η κυπριακή αστυνομία, αποκάλυψε ότι δέχθηκε απειλές από τον ίδιο ενώ είχε κάνει και καταγγελία στις αρχές ασφαλείας. Μάλιστα, οι πληροφορίες που έδωσε, αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή από τις αρχές.
Όσον αφορά την καταγγελία που έκανε εις βάρος του, σύμφωνα με πληροφορίες του reporter.com.cy, η πρώην σύζυγος του 35χρονου, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον είχε καταγγείλει τον Ιούνιο του 2018 εκφράζοντας φόβους για βίαιη συμπεριφορά και απειλές προς το πρόσωπό της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η πρώην γυναίκα του ιλάρχου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ύποπτος έπειτα από έντονη συζήτηση που είχαν, άρχισε να σπάει πράγματα στο σπίτι. Μάλιστα, φαίνεται πως είχε πει στην πρώην σύζυγό του κατά τη διάρκεια του καβγά «δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω!».
Η πρώην σύζυγος του 35χρονου είχε αναφέρει στην Αστυνομία το 2018 ότι δεν ζητεί την ποινική δίωξή του, αλλά να του γίνουν συστάσεις, οι οποίες αφού του έγιναν, εκείνος απολογήθηκε.

Αυτούσια η καταγγελία της πρώην συζύγου
Στο reporter.com.cy αναφέρεται η καταγγελία της πρώην συζύγου του 35χρονου: Στις 19/6/2018 και ώρα 08:25 καταγγέλθηκε στον σταθμό από την… και ανέφερε ότι την 18/6/2018 και περί ώρα 22:00, ενώ συζητούσε με το σύζυγό της για διάφορα οικογενειακά θέματα που αντιμετωπίζουν κι αυτός ξεκίνησε να ρίχνει διάφορα αντικείμενα στο έδαφος και στη βεράντα της οικίας τους και μιλούσε πολύ έντονα σε σημείο που η παραπονούμενη φοβήθηκε για πιθανή σωματική βία. Όπως ανέφερε η παραπονούμενη, την περασμένη εβδομάδα, του ζήτησε διαζύγιο κι ο σύζυγός της δεν μπορεί να το αποδεχτεί. Επίσης, την απείλησε με τη φράση «μην τολμήσεις να πιάσεις διαζύγιο, δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω».

Η πρώην σύζυγός του την 19/6/2018 το πρωί, ενημέρωσε το γραφείο ευημερίας. Σε γραπτή της κατάθεση ανέφερε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξή του, αλλά να του γίνουν συστάσεις, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.
Στη συνέχεια, ο 35χρονος σύμφωνα με πληροφορίες, αφού εντοπίστηκε του δόθηκαν οι «δέουσες συστάσεις», ενώ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να βλάψει τη γυναίκα του σωματικά, αλλά προσπαθεί να την πείσει να μην χωρίσουν». Έπειτα, ο 35χρονος απολογήθηκε και «υποσχέθηκε συμμόρφωση».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα η δράση του «Ορέστη» αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν και διέπραξε τις δολοφονίες της 36χρονης Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα και της οκτάχρονης κόρης της, Έλενα Ναταλία Μπουνέα.

Την ίδια ώρα, μία γυναίκα με καταγωγή από τις Φιλιππίνες μετά την αποκάλυψη της δράσης του κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον «Ορέστη. Ωστόσο, όπως είπε δεν κατήγγειλε το γεγονός την περίοδο που συνέβη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης, η Φιλιππινέζα που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στη Μεγαλόνησο, πέραν από το σοκ, είχε αφόρητες τύψεις, ενώ αισθάνεται ενοχή που δεν προέβη νωρίτερα στην καταγγελία, θεωρώντας ότι τυχόν δίωξη του υπόπτου για τον βιασμό της, ενδεχομένως να απέτρεπε τις εξελίξεις.

Κίνηση αντιπερισπασμού από τον «Ορέστη»
Η καταγγελία της γυναίκας για βιασμό της από τον 35χρονο, φαίνεται να ακολουθεί το διπλό φονικό που διέπραξε το 2016. Στο μεταξύ, το reporter.com.cy τονίζει ότι η αναφορά της οικιακής βοηθού αφορά περιστατικό που σημειώθηκε το 2017. Την ίδια περίοδο ο «Ορέστης» ισχυρίστηκε ότι δέχεται απειλές από γυναίκα, η οποία ισχυρίζεται ότι την βίασε.
Μάλιστα, δεν επιθυμούσε την παρέμβαση της Αστυνομίας, ωστόσο όπως φαίνεται από τη σχετική καταγγελία, αυτό που ήθελε είναι να προλάβει τυχόν καταγγελία της γυναίκας.

Αυτούσια η καταγγελία του «Ορέστη»
Στις 28/02/2017 και περί ώρα 18:50 προσήλθε στο σταθμό ο … από την … και ανέφερε πως δέχεται τηλεφωνικές απειλές και απειλητικά μηνύματα από την πρώην φίλη του … τηλέφωνο … για βιασμό της. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο η συνεύρεσή τους έγινε κοινή συναινέσει χωρίς την άσκηση βίας. Σε γραπτή κατάθεση που δηλώνει ότι αναφέρει το γεγονός για να είναι σε γνώση της Αστυνομίας για πιθανή καταγγελία εναντίον του και πως στο παρόν στάδιο δεν επιθυμεί την παραπέρα ανάμειξη της Αστυνομίας.

Όλα όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο «Ορέστης»
«Bαρέθηκα. Θέλω να πάω φυλακή. Φέρτε ένα χαρτί να σας τα γράψω όλα»

«Δεν ξέρω καλά την Ελλάδα για να θάψω εκεί γυναίκες»

«Σκότωσα τα παιδιά για να μην με προδώσουν»

«Δεν ήθελα να ρισκάρω αν αποκαλυφθεί το έγκλημά μου, να μπορεί να με αναγνωρίσει και να πει σε εσάς ποιος είμαι»

«Δεν ήθελα να ρισκάρω να με δει»

«Δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω!»

Νεκροτομές: Τις έπνιγε με κεφαλοκλείδωμα
Οι νέες νεκροτομές που διενεργήθηκαν χθες και προχθές από ομάδα ιατροδικαστών και ανθρωπολόγων και από τον ιατροδικαστή Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος μετέχει στο κλιμάκιο της Scotland Yard που βρίσκεται στη Κύπρο, κατέδειξαν πως τα δύο θύματα του «Ορέστη» δολοφονήθηκαν με στραγγαλισμό. Μάλιστα ο serial killer δεν χρησιμοποίησε τις παλάμες και τα δάχτυλα, αλλά το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σφίγγοντας τον λαιμό τους. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο δράστης ενδεχομένως αιφνιδίασε τα θύματα βρισκόμενος πίσω από τη πλάτη τους. Για την 38χρονη Marry Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες και την γυναίκα που βρισκόταν στη βαλίτσα στη Κόκκινη Λίμνη, καταγράφηκε ως αιτία θανάτου, «στραγγαλισμός – κεφαλοκλείδωμα». Για τις άλλες δύο, την 28χρονη Arian Palanas Lozano από τις Φιλιπίνες που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και την 30χρονη Asmita Kahda Anu από το Νεπάλ, που εντοπίστηκε στο πηγάδι στο πεδίο βολής στην Ορούντα δεν διαπιστώθηκε η αιτία του θανάτου τους.

Η Livia στη βαλίτσα
Για την γυναίκα που βρέθηκε στη βαλίτσα, επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχε δημοσιεύσει ο «Π», ότι πρόκειται για τη 36χρονη Livia – Florentina Bunea από τη Ρουμανία, που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με την 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα αυτισμού. Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, τα στοιχεία του σωματότυπου της, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τη Livia. Ωστόσο η επίσημη επιβεβαίωση θα γίνει με DNA αφού δεν μπορεί να γίνει φυσική αναγνώριση. Αν βρεθεί η σορός της 8χρονης κόρης της στην Κόκκινη Λίμνη τότε θα γίνει σύγκριση γενετικού υλικού, διαφορετικά αυτό θα γίνει με δείγμα από τους συγγενείς της στη Ρουμανία.

Με πληροφορίες από το politis.com.cy, reporter.com.cy

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το