Κόσμος

Κύπρος: Σάλος με τις αποκαλύψεις Al Jazeera για τα «χρυσά» διαβατήρια

Την κατάργηση του προγράμματος «χρυσών» διαβατηρίων ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση, ένα 24ωρο μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν από τη δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazzera, στο οποίο Κύπριοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν πρόθυμοι να προσφέρουν διευκολύνσεις σε επενδυτές με ποινικό μητρώο για την εξασφάλιση κυπριακού διαβατηρίου.
Στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, δύο δημοσιογράφοι υποδύονται δυνητικούς επενδυτές στην προσπάθεια να «αποκαλύψουν» πώς οι υψηλότερες πολιτικές τάξεις προθυμοποιούνται να βοηθήσουν και να υπονομεύσουν καταδικασμένους εγκληματίες να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δύο δημοσιογράφοι, με τη χρήση κρυφών καμερών, κατέγραψαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στην οικία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Κατά τη συνάντηση, οι φερόμενοι εκπρόσωποι του Κινέζου φυγόδικου λαμβάνουν διαβεβαιώσεις ότι οι δύο πολιτικοί θα μεσολαβήσουν ώστε ο κινέζος επενδυτής να λάβει τελικά διαβατήριο. Μάλιστα σε ένα σημείο, άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη τονίζει σε κάποιον από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου, λέγοντας χαρακτηριστικά «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινή γνώμη. Υπό το βάρος της κατακραυγής ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας δημόσια συγγνώμη για την εικόνα του.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα απέχει από τα καθήκοντα του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών από τις Αρχές, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Οσον αφορά τον βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαγραφή του βουλευτή, εάν ο ίδιος δεν επιλέξει από μόνος του τον δρόμο της παραίτησης.

Η θέση της Κομισιόν
Εντονη είναι και η ανησυχία στην ΕΕ για το πρόγραμμα παροχής διαβατηρίων έναντι επενδύσεων στην Κύπρο. «Η Κομισιόν έχει εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία της για τα σχήματα υπηκοότητας επενδυτών και ευθέως απέναντι στις κυπριακές αρχές» υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Κύπρου για κατάργηση του προγράμματος. Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ότι «παρακολουθήσαμε με δυσπιστία πώς υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εμπορεύονταν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια για οικονομικά κέρδη» και σημείωσε ότι «η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν ήταν ξεκάθαρη όταν έλεγε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν είναι προς πώληση».

Με πληροφορίες από Al Jazzera, DW

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το