Κόσμος

Κυπριακό: «Η προσπάθεια συνεχίζεται»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε, κατά τη συνάντηση του με την Τζέιν Χολ Λουτ, την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο και ανέπτυξε νέες ιδέες εντός του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Διαπραγματευτής της Ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες, στο Προεδρικό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια «πολύ καλή και δημιουργική» συνάντηση με την κα. Λουτ στην οποία επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού το ταχύτερο.

«Ανέπτυξε νέες ιδέες πάντα μέσα στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες, και επεξήγησε αυτές τις νέες ιδέες», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων «στην αποκέντρωση εξουσιών, ιδέες τις οποίες έχει επεξεργαστεί ήδη και στο παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά, πρόσθεσε, «την αξίωση της τ/κ κοινότητας για πολιτική ισότητα, όπως αυτή την αντιλαμβάνεται», ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο για «μια εντελώς και συνεχώς διευρυνόμενη αντίληψη για την έννοια της πολιτικής ισότητας, η οποία δεν στηρίζεται καθόλου ούτε στην έκθεση του ΓΓ του ’91, ούτε στις συζητήσεις που έγιναν έκτοτε, ούτε στο σχέδιο Ανάν, ούτε στις συναντιλήψεις Χριστόφια – Ταλάτ, ούτε στις διαπραγματεύσεις που κάναμε τα πέντε τελευταία χρόνια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, «επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως του είχε ζητηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και όπως καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ», προσθέτοντας ότι «αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσμικών οργάνων του κράτους να μην επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας».

« Είναι σαφές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση ούτε θέλουμε κάποια ρύθμιση η οποία να επιτρέπει στην μια κοινότητα να παίρνει αποφάσεις που να είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της άλλης κοινότητας», είπε.

Βεβαίως, ανέφερε, «για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να είναι σαφές ότι θα υπάρχει και αποτελεσματικός μηχανισμός υπέρβασης αδιεξόδων και ότι μιλάμε αποκλειστικά για εκείνες τις αποφάσεις και όχι όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά πρόσφατα το θέτει ότι μιλούμε για όλες τις αποφάσεις».

Πέραν, όμως, του θέματος της πολιτικής ισότητας, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επικεντρώθηκε σε όλα τα θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της αποχώρησης των στρατευμάτων, του θέματος του εδαφικού και των άλλων ζητημάτων που αποτελούσαν τα σημεία που περιλήφθηκαν στο πλαίσιο του ΓΓ».

«Ουσιαστικά», είπε ο κ. Μαυρογιάννης, « η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, οι οποίοι να μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για έναν πραγματικά δημιουργικό διάλογο που να οδηγήσει στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».

Σημείωσε ότι η λύση για να είναι λειτουργική και βιώσιμη «βεβαίως, πρέπει να διασφαλίζει την ύπαρξη ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους το οποίο να μπορεί να λειτουργήσει».

Είπε ότι ο Πρόεδρος «διευκρίνισε επίσης όλα τα ερωτήματα που του έθεσε η κ. Λουτ και για μια ακόμη φορά επανέλαβε και διαβίβασε την ετοιμότητα του να υπάρξει και κοινή συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, στην παρουσία και της κ. Λουτ, και έδειξε μια πλήρως εποικοδομητική στάση και διάθεση απέναντι σε όλες τις προσπάθειες που μπορούν να οδηγήσουν στην επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς αν έχει γίνει κάποιο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι στις 15 Απριλίου, ο ΓΓ θα πρέπει να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «έκθεση για τις εξελίξεις στις καλές του υπηρεσίες».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα να μπορεί να ανακοινώσει ο ΓΓ ότι έχουμε καταλήξει στους όρους αναφοράς. Η προσπάθεια και το έργο συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε, όμως, φτάσει εκεί», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το