Ελλάδα

Κύκλωμα στη Σάμο έδινε πλαστές γνωματεύσεις σε πρόσφυγες

H καλοκουρδισμένη μηχανή του κυκλώματος με τις πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις είχε καταφέρει να χαρακτηριστούν χιλιάδες παράτυποι μετανάστες -οι οποίοι βρίσκονταν στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου- ως «ευάλωτοι» και να φύγουν από αυτό το νησί για την ηπειρωτική χώρα.
Όπως αποκάλυψε το Open Tv στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, η έρευνα των αδιάφθορών της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλύψει πως πριν από περίπου έναν μήνα επτά γιατροί του νοσοκομείου του νησιού -δυο νοσηλευτές και ένας μεσολαβητής- είχαν καταφέρει να ανοίξουν τον δρόμο σε αλλοδαπούς για να προωθούνται στην ενδοχώρα. Ο κοριός της αστυνομίας είχε αποκαλύψει πολλά για την παράνομη δράση.

Α: Τα χαρτιά που τους έβγαλε είναι για ευαλωτότητα άλφα. Είναι κουφός, τον βγάλανε κουφό, ότι δεν ακούει. Κατάλαβες; Και του βγάλαμε «Α» ευαλωτότητα…», ένας από τους διαλόγους που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Το κύκλωμα έπαιρνε 500 ευρώ από κάθε αλλοδαπό. Από αυτά, τα 300 πήγαιναν στον γιατρό, ο οποίος έγραφε την ψεύτικη γνωμάτευση, 100 ευρώ έπαιρνε ο νοσηλευτής και 100 ευρώ ο Ιρακινός μεσολαβητής, που εντόπιζε τους ενδιαφερόμενους στο κέντρο ταυτοποίησης της Σάμου.
Στο σπίτι του μεσολαβητή οι αστυνομικοί εντόπισαν μια ατζέντα, στην οποία είχε γράψει περίπου 80 ονόματα αλλοδαπών και μάλιστα δίπλα στα 54 από αυτά υπήρχαν σημειωμένα ποσά σε ευρώ: 500, 480, 450. Η τιμή, πάντως, άλλαζε αν η περίπτωση χαρακτηριζόταν πιο εύκολη ή πιο δύσκολη.

Οι… κανόνες που ακολουθούσε το κύκλωμα έγιναν πιο αυστηροί όταν ενημερώθηκαν για την παρουσία της Αντιτρομοκρατικής στο κέντρο ταυτοποίησης.
Όταν διαπίστωσαν ότι, τελικά, η έρευνά τους αφορούσε άλλο αντικείμενο, συνέχισαν κανονικά με τη βιομηχανία των πλαστών και, μάλιστα, πιο εντατικά.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το