Ελλάδα

Κύκλωμα Ριχάρδου: «Δρομολόγια» και από το Ελ. Βενιζέλος – Τα πρόσωπα κλειδιά

Δρομολόγια λαθρεμπορίας χρυσού και μέσα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έκανε το κύκλωμα Ριχάρδου όπως προκύπτει από την δικογραφία.
Στο αριστοτεχνικά στημένο κύκλωμα τα αστικά λεωφορεία μέσω Αλεξανδρούπολης, ήταν το ένα κομμάτι της «δουλειάς» για να εξάγεται παράνομα χρυσός στην Τουρκία. Η δεύτερη δίοδος ήταν και μέσα από το διεθνές αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος».
«Τον τηγμένο χρυσό που μπορούσε νομιμοφανώς να καλύψει η Ε.Ο, με την επιχείρηση μανδύα, τον εξήγαγε αεροπορικώς στην Τουρκία μέσω του τελωνείου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών. Όλο το 2017 πραγματοποιήθηκαν βάσει των τιμολογίων 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκράπ συνολικού βάρους 3.537,92 κιλών αξίας 13.153.760 ευρώ. Από 1η Αυγούστου του 2018 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές συνολικού βάρους 2.647,51 κιλών αξίας 17.453.806 ευρώ» αναφέρει το διαβιβαστικό της δικογραφίας.

Περιγράφοντας την δομή του κυκλώματος, αποκαλύπτεται ότι μετείχε και εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και απόστρατος αξιωματικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ που είχε αναλάβει θέματα ασφαλείας στην εγκληματική οργάνωση.

Οπως φαίνεται η «στρατιωτική πειθαρχία» με την οποία λειτουργούσε η οργάνωση ήταν απόρροια των συμβουλών του απόστρατου αξιωματικού «με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένεκα αυτού και προς κάλυψη της δράσης του, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν κατά βάση με διαδικτυακή εφαρμογή (σ.σ. Viber που είναι ασφαλές σε υποκλοπές) ενώ κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο συγκεκριμένος συγκέντρωνε χρυσό από άγνωστες πηγές, μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του και το παρέδιδε προσωπικά ο ίδιος στο γραφείο – καβάντζα κινήσεις που έχουν καταγραφεί και με βιντεοληπτικό υλικό».

Ως προς τον ρόλο του εν ενεργεία αστυνομικού που είχε στρατολογήσει το κύκλωμα στο διαβιβαστικό αναφέρεται το εξής: «Ο εν λόγω τυγχάνει εν ενεργεία αστυνομικός στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων και είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ριχάρδο από την απομαγνητοφώνηση των οποίων προκύπτει ότι τον εξυπηρετεί ιδιωτικά με τη χρήση της αστυνομικής του ιδιότητας ενώ περαιτέρω τον ενημέρωνε για τυχόν έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν στον ίδιο. Ως προς το δεύτερο στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί από την υπηρεσία μας επιχείρηση για την εξάρθρωση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης η οποία όπως αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνομιλίες προέκυψε ενημέρωση του Ριχάρδου από τον αστυνομικό για αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της προγραμματισμένης επιχείρησης ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επ’ ακριβώς εκ νέου».

Τέλος στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αμαρουσίου υπάρχει μια ακόμα κατηγορία «Άτομα προς διερεύνηση» στην οποία εμπεριέχεται το όνομα τηλεπαρουσιαστή: «Καταγράφηκαν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης με γνωστό παρουσιαστή σχετικά με οικονομικής φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δευτέρου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στον δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθεί αν πραγματοποιήθηκε η πράξη».

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το