Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Λιάπη «Παναγίες του Πηλίου» 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» κ. Ιγνάτιος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσιάζουν μέσα από τις Εκδόσεις του φορέα «Ιδιόμελον» το τελευταίο βιβλίο του αείμνηστου Κώστα Λιάπη με τίτλο «Παναγιές του Πηλίου».
Πρόκειται για την υλοποίηση της δέσμευσης του σεβασμιότατου μητροπολίτη προς τον συγγραφέα, όταν ήταν ακόμη στη ζωή, όταν του ανέφερε σε εκδήλωση των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2018», την πολύ προχωρημένη τότε εργασία του, που θα αποτελούσε και το τελευταίο του βιβλίο, όπως ο Κώστας Λιάπης ανέφερε προφητικά.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος γνώριζε την ύπαρξη των κειμένων, το γεγονός μεταφέρθηκε στην κόρη του Ένη Λιάπη και αποκαλύφθηκε όλο το υλικό.
Στη συνέχεια ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος με τη συστηματική βοήθεια των φίλων του Κώστα Λιάπη, Νίκου Διαμαντάκου και Τάκη Παντελόπουλου, εγνωσμένης αξίας ανθρώπων των Γραμμάτων και φίλων της «Μαγνήτων Κιβωτού», επιμελήθηκαν των κειμένων και με τη γραφιστική φροντίδα των Γραφικών Τεχνών «Παλμός» και τον συντονισμό του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» τυπώθηκε το βιβλίο.

Ολοκληρωμένο πλέον, αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το από πολλών χρόνων πολυαναμενόμενο βιβλίο του Κώστα Λιάπη (1935-2019), από τις εκδόσεις Ιδιόμελον, στη σειρά Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Ιστορία, σε μεγάλο μέγεθος (σ. 449). Προηγούνται ο Πρόλογος του σεβασμιότατου, τα Λίγα λόγια της Ένης Λιάπη και ένα σύντομο Αγάπης σημείωμα από τους επιμελητές του τόμου Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Νίκο Διαμαντάκο και Τάκη Παντελόπουλο.
Ακολουθούν τα 21 κείμενα – μελέτες για τις ισάριθμες στο Πήλιο Παναγίες, τρία κείμενα – παραλλαγές στο ίδιο θέμα και, τέλος, βιβλιογραφικές πηγές.

Είναι πόνημα και καημός ζωής, καλαίσθητο και ελκυστικό, με την αύρα της γραφής στις σελίδες του ενός ανθρώπου, που αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και ιχνηλάτηση της λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης. Ο «πηλιολάτρης» Κώστας Λιάπης και μεταθανάτια με τούτο το βιβλίο μας ξεναγεί στα ιερά προσκυνήματα, στους ναούς, στα εκκλησάκια και τα παρεκκλήσια του Πηλίου, μας μιλάει για την τέχνη και την τεχνοτροπία, τις αγιογραφήσεις, τους δωρητές και τα ιστορικά των μονών και μονυδρίων, επικεντρώνοντας το ερευνητικό του βλέμμα στην εικόνα της Παναγίας του ιερού κτίσματος. Και κάθε κείμενο συνοδεύεται από το ανάλογο φωτογραφικό υλικό, ώστε να πλουτίζεται η σκέψη και να κερδίζει λάμψη από το κάλλος της πηλιορείτικης τέχνης.
Οι «Παναγίες του Πηλίου» τιμούν πολλαπλώς τον τόπο μας, κάθε πιστό και κάθε αναγνώστη, θυμίζοντας και εκείνον που έσκυψε ευλαβικά, μελέτησε και έγραψε για τις Παναγιές του Πηλίου, τον αλησμόνητο Κώστα Λιάπη.

Το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» ευχαρίστησε του κ.κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο, Νίκο Διαμαντάκο και Τάκη Παντελόπουλο, καθώς και την κόρη του αείμνηστου Κώστα, Ένη Λιάπη, που του εμπιστεύτηκαν το πολύ σημαντικό και σημαδιακό τούτο βιβλίο.
«Το παραδίδουμε στο αναγνωστικό κοινό, στους φίλους του Πηλίου και στους κατοίκους του που με τόσο σεβασμό, αγάπη και ενδιαφέρον συντηρούν από το υστέρημά τους όλα τα προσκυνήματα της Παναγιάς μας στο «Βουνό Βουνών καμάρι»» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Οι καιροί δεν επιτρέπουν να οργανωθεί μια αντάξια παρουσίαση, ίσως γίνει αργότερα, αλλά όσοι επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «Λύχνος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το