Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα 

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Καλημέρα και πάλι συμπολίτες! Με ανοιχτά τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα οδικά σύνορα και αρκετά από τα εποχιακά ξενοδοχεία, το καλοκαίρι είναι εδώ. Κι εμείς εδώ και δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από την πιο όμορφη χώρα του κόσμου.
Και η αέρια ρύπανση είναι εδώ. «Υπερβάσεις σωματιδίων μία στις δύο μέρες», συμπεραίνει η μελέτη της ερευνητικής ομάδας GreenYourAir του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που διήρκεσε 12 μήνες. Πολύ ενδιαφέρον το παρά λίγο ολοσέλιδο ρεπορτάζ της «Θεσσαλίας» μας την Τρίτη 16.06.2020. Βεβαίως στο υπόλοιπο της σελίδας παρατίθενται στοιχεία μετρήσεων της Περιφέρειας, μετά φωτογραφίας Περιφερειάρχου, όπου είναι όλα καλά κι όλα ωραία, ουδεμία ρύπανσις. Πολύ ενδιαφέρουσες και συγκινητικές, θα πω, οι παραπλεύρως ανακοινώσεις των δύο εκ των τεσσάρων τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που πολύ ανησυχούν.
Κατά σύμπτωση ή όχι (;) την ίδια χθεσινή Τρίτη 16.06.2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας συνεδρίασε με θέμα την έγκριση κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής SRF, τουτέστιν καύσιμου από σκουπίδια, στον Βόλο – δεν μάθαμε τι απέγινε. Εργοστάσιο για το οποίο έδωσε πριν από λίγες ημέρες έγκριση, με την προστασία ισχυρής δύναμης ΜΑΤ, μόνη της η παράταξη της Δημοτικής Αρχής Βόλου, η οποία, ως γνωστόν, στηρίζεται «στα κρυφά» από τη ΝΔ και έχει πλειοψηφίσαντα δημοτικό σύμβουλο τον γενικό Γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού.

Με όλα αυτά τι συμπέρασμα βγαίνει; «Σας δουλεύουμε, κορόιδα Βολιώτες!». Κι όχι μόνο σας δουλεύουμε στα λόγια και στις υπογραφές, αλλά σας βαράμε κιόλας (πώς το ’πε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, που κάποτε κυκλοφορούσε με αξεσουάρ τσεκούρι: το λέω γλυκά – το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας…) όταν διαμαρτύρεστε για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ. Σάββατο 13.06.2020 μεγάλη διαδήλωση με ανθρώπους κάθε ηλικίας, που ανησυχούν πραγματικά (κι όχι στα λόγια…) για την καθαρότητα του αέρα που ανασαίνουν αυτοί και τα παιδιά τους. Όμως η ΑΓΕΤ φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις – τα σχετικά βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Κι όχι μόνο στην ΑΓΕΤ αλλά και μέσα στην πόλη η αστυνομική βία ξεπέρασε αρκετά όρια.
Βεβαίως ευθύνη σοβαρή φέρει και ο υπουργός Περιβάλλοντος της προηγούμενης κυβέρνησης, που ξεκίνησε αυτή την ιστορία της καύσης των σκουπιδιών στον Βόλο – μέσα σε όλες τις αρνητικές ιδιαιτερότητές μας ακόμη μία. Κι ύστερα πάει ο ίδιος, ως αντιπολίτευση, πλέον, στη Σαλονίκη και λέει όχι στην καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Δηλαδή στην ΑΓΕΤ ναι, στην ΤΙΤΑΝ όχι. Ομοίως «σας δουλεύουμε κορόιδα Βολιώτες!». Και ποιος θα μας σώσει;

Την ώρα που στο κέντρο της Αθήνας, της πόλης των τεσσάρων, τουλάχιστον, εκατομμυρίων, υλοποιείται βήμα-βήμα «ο μεγάλος περίπατος» υπέρ των πεζών και των ήπιων μέσων μετακίνησης, στον Βόλο, την πόλη των 130.000 κατοίκων, συνεχίζεται η καταστροφή της παρόχθιας του χειμάρρου Κραυσίδωνα οδού Καραμπατζάκη προκειμένου να παραδοθεί άνευ όρων στα αυτοκίνητα. Ακόμη μία αρνητική ιδιαιτερότητα.

Ε! μετά από αυτά, για να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, καταφύγαμε στον Αη Γιάννη του Αιγαίου. Ήρεμα πράγματα, λίγος κόσμος, μια υπέροχη, δροσερή θάλασσα και το εργοτάξιο επισκευής του λιμανιού, το καλοκαίρι τώρα αρχίζει, η αγωνία των ανθρώπων του τουρισμού έκδηλη. Κι ο πλάτανος έξω από την εκκλησία κομμένος στον πάτο – όσους στα πέριξ ρώτησα γιατί, κανένας δεν μου έδωσε μια ολοκληρωμένη απάντηση. Κανένας. Πράγμα που με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το κόψιμο αυτού του εμβληματικού δέντρου, που, σημειωτέον, διήρκεσε 4 μέρες, τέτοιο δέντρο-θεριό ήταν.

Σήμερα οι Παλαιοί Ναυτοπρόσκοποι του 58ου Συστήματος επισκέπτονται για 5η συνεχή χρονιά το «υιοθετημένο» εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη βραχονησίδα πίσω από τον Σωρό και κάνουν την ετήσια συντήρηση. Να μας έχει ο Θεός γερούς να μπορούμε να συνεχίζουμε για πολλά ακόμη χρόνια.
Κι εσείς, να είστε καλά για πολλά ακόμη χρόνια. Γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το