Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Και πάλι εδώ, η στήλη παρούσα. Και επί των επάλξεων, καθότι δεν κατατάσσει τον εαυτό της ούτε στους συνωμοσιολόγους (όντως υπάρχουν πολλοί τέτοιοι…), ούτε στους εγκάθετους (από ποιον και γιατί;), ούτε και στους μπαχαλάκηδες (έχουμε κι άλλους χαρακτηρισμούς…), αλλά στους Ενεργούς Πολίτες τα τελευταία τουλάχιστον 37 χρόνια ως «γέννημα-θρέμμα» αυτής της όμορφης πόλης. Επί των επάλξεων, λοιπόν, στις πολεμίστρες των κάστρων, των κάστρων που πολιορκούνται από παντού και από μεγάλους συνασπισμούς δυνάμεων.
Πολιορκείται το μυαλό μου, συμπολίτες. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου ονοματίζεται το εργοστάσιο παραγωγής SRF σε ένα ολοσέλιδο άρθρο ολοφάνερα γραμμένο από άλλους (αλήθεια, ξέρει κανείς ποιος ή τι υπάρχει πίσω από αυτή την «επένδυση» των 40τόσων εκατομμυρίων;) που ξεκινάει με επιστημονικοφανείς απόψεις και καταλήγει με τον γνωστό λεξιλογικό πλούτο του γνωστού κονδυλοφόρου. Όλα ωραία και στο βάθος κήπος. Και ο καρκίνος μέσα μας.
Κι εκείνο που με στενοχώρησε ακόμη περισσότερο, συμπολίτες, είναι το να ακούω τον εξαίρετο Γιατρό-Χειρουργό και Άνθρωπο, που έχει χρόνια ολόκληρα ζήσει τα προβλήματα του καρκίνου στο Νοσοκομείο της πόλης μας, να τραυλίζει ως βουλευτής δικαιολογίες στο ραδιόφωνο υπερασπιζόμενος την κατασκευή αυτού του εργοστασίου. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια: λυπήθηκα. Κι αν ο ίδιος διαβάσει αυτές τις γραμμές είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσει τη λύπη μου.

Το επόμενο είναι η τροπολογία «…για προσωρινούς ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους», η οποία, όπως δήλωσε ο άριστος υπουργός κ. Χατζηδάκης «…ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και είναι ένα ακόμη όπλο ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Έτσι περιορίζουμε τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις. Ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε το ποδήλατο που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης… Οι πόλεις μας έχουν ανάγκη από περισσότερο ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες». Σπουδαία ακούγονται αυτά. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής α) να δημιουργούνται προσωρινοί διάδρομοι κίνησης πεζών, β) να δημιουργούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι, γ) να γίνεται προσωρινός χαρακτηρισμός ως πεζοδρόμων τοπικών οδών με αυξημένη κίνηση πεζών και συγκεντρωμένες χρήσεις εστίασης προκειμένου να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για την ασφαλή κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων και δ) να δημιουργούνται «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας» σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας. Αυτά τα ακόμη πιο σπουδαία και… προσωρινά. Εκπονείται και οδηγός εφαρμογής, μεταξύ άλλων «…για την δημιουργία προσωρινών επεκτάσεων πεζοδρομίων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων…» και λοιπά.

Θα περιμένω τον οδηγό για να μάθω κι εγώ πώς γίνεται η προσωρινή επέκταση πεζοδρομίου μέσα στον κυκλοφορούμενο χώρο μιας οδού, να καταλάβω τι είναι και πού ορίζεται ένας προσωρινός ποδηλατόδρομος, πώς θα εξασφαλίζεται η ασφαλής κίνηση των πεζών, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων. Κι ύστερα θα περιμένω εναγωνίως την εφαρμογή. Διότι ναι μεν μπορώ να δεχτώ ότι οι προθέσεις των συναδέλφων Δ. Οικονόμου και Ε. Μπακογιάννη του Υπουργείου (που έχω την τύχη να τους γνωρίζω προσωπικά) είναι οι πιο αγαθές, η εφαρμογή όμως θα δείξει υπέρ ποίων, τελικά, θα λειτουργήσει: των πολιτών ή των τραπεζοκαθισμάτων;

Κωνσταντίνου και Ελένης αύριο. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους, κόσμος και ντουνιάς! Γιορτή και για την πιο επιτυχημένη σειρά αυτοτελών επεισοδίων της ελληνικής τηλεόρασης: το «Κωνσταντίνου και Ελένης» με τον Χάρη Ρώμα-Κωνσταντίνο Κατακουζηνό και την Ελένη Ράντου-Ελένη Βλαχάκη στους βασικούς ρόλους και μια πλειάδα ηθοποιών στα 68 επεισόδια στις σεζόν 1998-99 (33) και 1999-2000 (35). Από το 2000 μέχρι σήμερα τα επεισόδια αυτά παίζονται καθημερινά! Τα έχουμε μάθει οικογενειακώς άπαντες απ’ έξω, παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουμε να τα βλέπουμε και σας τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα, για ένα ευχάριστο μεσημεράκι – συνήθως προβάλλονται κατά τις δύο το μεσημέρι, και δεν είναι στον ΣΚΑΪ. Ο οποίος ΣΚΑΪ, παρεμπιπτόντως, απτόητος συνεχίζει το τούρκικο σήριαλ…
Άντε με το καλό, λοιπόν. Άνοιξαν και οι παραλίες, οι εκκλησίες και τα σχολεία, επιταχύνεται η εστίαση, με τον τουρισμό δεν έχω καταλάβει ακόμη τι πρόκειται. Θα το μάθουμε κι αυτό. Γεια σας.

Η φωτογραφία αποτυπώνει τα …καλά του κορωνοϊού, αρχές Μαΐου, απογευματάκι
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το