Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Πρωταπριλιά, συμπολίτες. Καλημέρα. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι διόλου πρωταπριλιάτικα, ένας φίλος απ’ τα πολύ παλιά μού έλεγε χθες ότι «η καμπύλη δεν τον ανησυχεί», εγώ τι να πω, κατά καιρούς έχω γίνει συνταγματολόγος, σεισμολόγος, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος, μουσικολόγος (οπωσδήποτε), καιρός είναι, λέω, να γίνω και επιδημιολόγος μιας και συγκοινωνιολόγος δεν μπορώ πια να είμαι (!) λόγω των απαγορεύσεων.
Έβλεπα την οδό Ιωλκού τις προάλλες, έρημη και μόνη, την φωτογράφισα κιόλας, και με το «κλικ» μου ήρθε στο μυαλό η ίδια φωτογραφία, από το ίδιο σημείο, διασταύρωση με Ρήγα Φεραίου, Οκτώβριος 2007, όταν στον άξονα της οδού τοποθετούσαμε τις κορύνες, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση και να διευκολυνθεί η ροή της κυκλοφορίας – 13 χρόνια, τρέχει σαν το νερό η ζωή, τρέχει και δεν την προλαβαίνουμε, «η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία», που λέει κι ο Σαββόπουλος.

Θυμάμαι επίσης τις Πρωταπριλιές που δημοσιεύτηκαν τα κυκλο-φ-οριακά, ανήμερα στα 1994, 2005, 2011, 2015 και την παραμονή (31.03) στα 2000 και 2006. Δύο από αυτά είναι «ιστορικής σημασίας». Το αρ. 115 του 1994 και το αρ. 337 του 2000.
Στο 115 στις 01.04. 1994 έγραφε «Άλλες σημαντικές ειδήσεις:
εντάχθηκε με ποσόν 83 δισ. στο 2ο Πακέτο Ντελόρ η κατασκευή του άξονα Ηγουμενίτσας-Βόλου
αρχίζει στις 15 Μαΐου η κατασκευή της πρώτης γέφυρας για τη ζεύξη του Μαλλιακού κόλπου, με αυτοχρηματοδότηση, από εταιρεία σκανδιναβικών συμφερόντων
αρχίζει τη Δευτέρα η κατασκευή του Περιφερειακού Δακτυλίου, στο τμήμα Γέφυρα Μπουρμπουλήθρας-Ξηριάς-οδός Λαρίσης. Ταυτόχρονα αρχίζει η κατασκευή της τρίτης γέφυρας στην (πασίγνωστή μας) Μπουρμπουλήθρα (αυτή η λέξη ασκεί κάτι σαν μαγεία επάνω μου…)
ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούνιο η παράκαμψη της Αγριάς
σήμερα το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, ο κ. Δήμαρχος, οι κκ Αντιδήμαρχοι και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου επωχούμενοι ποδηλάτων θα εγκαινιάσουν το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας. Στη διασταύρωση Ιάσονος-Ογλ θα ψαλεί αγιασμός και ακολούθως θα δημιουργηθεί πομπή που θα περιτρέξει (πάντα με ποδήλατα) τις οδούς: Ογλ, Κουμουνδούρου, Ρ. Φερραίου, Μαγνήτων, Καραϊσκάκη, Κανάρη, Μεταμορφώσεως, 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, Μικρασιατών, Αριστοτέλους, Αρ. Ζάχου, Γ. Δήμου, Δ. Φιλιππίδη. Καλούνται και παρακαλούνται οι κάτοικοι αυτών των οδών αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες να συμμετάσχουν στην σεμνή αυτή πανηγυρική εκδήλωση
έχουν παραγγελθεί και αναμένονται να έλθουν στον Βόλο εντός των ημερών 18 ειδικοί γερανοί για την αποκομιδή των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων στις οδούς της πόλης. Τα οχήματα θα μεταφέρονται σε ειδικό χώρο, που παραχωρεί προς τούτο το Λιμενικό Ταμείο Βόλου, από τον οποίο οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν τις εργάσιμες μέρες και ώρες καταβάλλοντας ως πρόστιμο το 1/15 της αξίας τους. Τα έσοδα θα διατεθούν από τον Δήμο Βόλου για την κατασκευή υπογείου parking στην οδό Αργοναυτών»

26 χρόνια μετά τι από αυτά τα «πρωταπριλιάτικα» του 1994 έχει υλοποιηθεί; Αλλά ξέχασα: όλα αυτά είναι παγκόσμια προϊστορία, ο Βόλος άρχισε να υπάρχει το 2014, δεν είν’ έτσι;

Στο 337 στις 31.03.2000, μία παράγραφος ήταν αφιερωμένη στο επί μήνες «υπό επισκευήν» Κλειστό Κολυμβητήριο και έγραφε: «Το δεύτερο σημαντικότερο είναι τα εγκαίνια του Κλειστού Κολυμβητηρίου Βόλου, Σάββατο ώρα 12 το μεσημέρι, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Φούρα, παρουσία όλων των Δημάρχων Βόλου μέχρι τρίτης γεννεάς, όλων των κολυμβητών, παλαιών και νέων, και πλήθους κόσμου. Είσοδος ελεύθερη επίσης.» Η παράγραφος αυτή δεν δημοσιεύτηκε, διότι θεωρήθηκε ότι μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση, δημιουργήθηκε ολόκληρο θέμα, το οποίο έληξε με… δείπνο συμφιλίωσης στο τέλος Μαΐου. Το κολυμβητήριο επισκευάστηκε πολύ αργότερα.
Σήμερα… μου τέλειωσαν τα ψέματα. Η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία.
Εύχομαι να παραμείνουμε υγιείς σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, είναι πολύ σημαντικό. Καλόν μήνα, γεια σας.
Μια φωτογραφία κι ένα σκίτσο σήμερα. Η έρημη οδός Ελ.Βενιζέλου (Ιωλκού) και ο ενοικιαζόμενος σκύλος, από τον καθηγητή Σκάγιαννη.

Οδός Ιωλκού 20 – 3
DOGGY RENT Σκάγιαννης
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το