Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Δύσκολοι καιροί, κορωνοκαιροί, συμπολίτες. Καλημέρα. Ξημέρωσε η Άγια 25η Μέρα του Μάρτη, όλη δόξα κι όλη χάρη, που στην μνήμη της το Έθνος χαιρετά γονατιστό, 199 χρόνια μετά την συμβολική (και συμβατική, ως ημερομηνία) εκείνη ορκωμοσία στην Αγία Λαύρα. Ξημέρωσε η Άγια Μέρα και βρίσκει το Έθνος στα σπίτια του, αποκλεισμένο στα μπαλκόνια του – μία καλή ευκαιρία για όλους τους καθ’ έξιν τεμπέληδες να αναρτήσουν την Ελληνική Σημαία στο μπαλκόνι τους και να πουν ότι έστω κι έτσι «γιορτάζω». Και να δείτε που του χρόνου, στα 200, με οπλαρχηγό την αιωνία Γιάννα και άφθονα εκατομμύρια από το περίσσευμα του πλεονάσματος, όλοι αυτοί θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν έξαλλα τους ηρωισμούς που οδήγησαν στην ανεξαρτησία της Ελλάδος, αψηφώντας, προφανώς, τα έτη φωτός που χωρίζουν την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, στις 14 Σεπτεμβρίου 1814 στην Οδησσό από την φυλάκιση του Κολοκοτρώνη στο Παλαμήδι τον Μάιο 1834, με βασιλιά τον Όθωνα.

Αν και εφ’ όσον, βέβαια, έχουμε καθαρίσει εμείς με τον κορωνοϊό CoViD-19 πριν αυτός μας καθαρίσει…
Φτου! Φτου! Μακριά από εμάς. Προς στιγμήν δεν πάμε στην παρέλαση, μένουμε σπίτι. Και σκεπτόμαστε θετικά!
Πόσο θετικά, δηλαδή, μπορεί να σκέπτεται ένας συγκοινωνιολόγος όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας! Χωρίς κυκλοφορία δεν υπάρχει συγκοινωνιολογία! Άρα αναιρείται η ύπαρξή του!! Πρόβλημα ψυχο-λογικόν. Όμως, όλα κι όλα, φταίτε κι εσείς, οι απείθαρχοι. Εσείς, όχι εγώ, οι άλλοι, πάντα οι άλλοι…
Καταφέραμε πάλι να βρούμε τα εξιλαστήρια θύματα. Ανεύθυνους τους ανεβάζαμε, βλαμμένους τους κατεβάζαμε όσους διανοήθηκαν να πάνε μια βόλτα στην παραλία. Λύσσα κακιά και τα πανελληνίως πραγματικά βλαμμένα με τα μικρόφωνα στα χέρια και τις τηλεοπτικές κάμερες με τους τηλεφακούς από κοντά, ξέρετε πόσο εύκολα μπορείς να δείξεις «συνωστισμό» με πενήντα (και πολλά λέω) άτομα διάσπαρτα στην στενή παραλία του Βόλου με έναν μικρό, 200άρι τηλεφακό; Κι όλα αυτά γιατί; Για να έχουμε, πάλι, κάτι να λέμε οι Άρχοντες γενικώς και να μας χειροκροτούν οι «καλοί πολίτες» που μαλώνουμε τους «κακούς πολίτες» που θα μας φέρουν την απαγόρευση. Συμπολίτες, καμία δράση συμπολιτών δεν έφερε την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ούτε «οι παραλίες», ούτε «τα διόδια», ούτε «τα καράβια» ή «τα εξοχικά», μην ζυμώνεστε. Δεν χρειάζεται να διχαζόμαστε για μία ακόμη φορά χωρίς λόγο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι βασικό μέτρο, το εφάρμοσαν οι Κινέζοι (θυμάστε στην αρχή που βλέπαμε κάτι εικόνες με Κινέζους αστυνόμους να κουβαλάνε χειροπόδαρα με το ζόρι πολίτες έξω από σούπερμάρκετ και λέγαμε πω! πω! κοίτα οι βάρβαροι!…), το μέτρο πέτυχε, το μέτρο είναι σωστό, εφαρμόζεται σε όλον τον κόσμο και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην εφαρμοστεί και στη χώρα μας.
Ο θείος Τσιόδρας, ο θείος Τσιόδρας ξέρει! Και πολύ καλά κάνει και ξέρει. Κι όσο περισσότερες λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του Ανθρώπου βλέπουν το φως (από τα «βλαμμένα» που προαναφέραμε…) και το όνομά του συζητιέται στα πρωινά και μεσημεριανά κουτσομπολίστικα «σαλόνια» (άνετα, χωρίς μέτρα προφύλαξης, αυτές-αυτοί δεν κινδυνεύουν, άραγε, από τίποτε;) κακό κάνουν κι όχι καλό. Και στον ίδιο, που αγωνίζεται, και στην υπόθεση του ιού, που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο κουτί εισερχομένων μου (αγγλιστί inbox…) ένα ψήφισμα, που μάλλον ξεκίνησε από διακεκριμένο Βολιώτη γιατρό, συνταξιούχο τώρα, με το οποίο ζητούνταν να δοθούν στην Δημόσια Υγεία τα χρήματα που προορίζονται για τους εορτασμούς του 2021. Το σκέφτηκα πολύ, ύστερα το υπέγραψα και μαζί μου το υπέγραψαν κι άλλοι πολλοί. Διότι ναι μεν τώρα τρέχουν οι κυβερνώντες να κάνουν προσλήψεις και να δώσουν υλικά στα δημόσια νοσοκομεία για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός αλλά πολύ φοβάμαι ότι μόλις περάσει αυτό το κακό θα επιστρέψουμε στη μιζέρια και στις μειώσεις προϋπολογισμών για την δημόσια Υγεία, και στις εκφρασμένες απόψεις περί ιδιωτών στην Υγεία. Και χωρίς χειροκροτήματα. Σκεφτείτε το κι εσείς.

Όσο για εκείνη τη δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου Βόλου-Λάρισας (τι θυμάμαι τώρα!!…) Χρήστο μου σ’ «έσωσε» ο κορωνοϊός του Μαρτίου…
Να παραμείνουμε υγιείς και νηφάλιοι, αυτό εύχομαι. Γεια σας.
Ο κορωνοϊός ενεργοποιεί τους δημιουργικούς ανθρώπους. Το σκίτσο είναι του φίλτατου Αρχιτέκτονα Μηχανικού Παντελή Σκάγιαννη, που είναι καθηγητής, από τους παλαιότερους, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου (μας) Θεσσαλίας. Τον ευχαριστώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το