Άρθρα

κυκλο-φ-οριακα

Του Χαράλαμπου Σκυργιάννη

Καλημέρα συμπολίτες. Κατά πρώτον μπήκε και «επισήμως» η Άνοιξη με την εαρινή ισημερία, που συνέβη το απόγευμα της Τρίτης 20 Μαρτίου 2018, ώρα Ελλάδος 18:15. Κατά δεύτερον, η 21η Μαρτίου τυγχάνει (αν και τίποτε σ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο δεν είναι τυχαίο…) η περισσότερο πολύ-εορταστική (sic!) ημέρα του έτους. Εορτάζεται ταυτοχρόνως η Παγκόσμια Ημέρα Ναβρούζ (νέο έτος για τους Ιρανούς), κατά του Ρατσισμού, Δασοπονίας, Ποίησης, για το σύνδρομο Down και Κουκλοθέατρου. Έξι πολύ μεγάλα ζητήματα στην ίδια ημέρα, άγνωστο γιατί, κι εσείς «γιορτάζετε» ότι σας κάνει περισσότερο «κλικ», κατά την κομπιουτερικήν ορολογίαν.
Πάντως το βραβείο κατά του Ρατσισμού απονεμήθηκε χθες επισήμως στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, μετά τον οχετό κατά των ομοφυλοφίλων, για το οποίο και αθωώθηκε πανηγυρικά. Σε απόλυτη αντίθεση ο δικός μας Μητροπολίτης Ιγνάτιος, που συμμετείχε σε εκδήλωση μαζί με μαθητές της Νέας Ιωνίας και ζήτησε «…να αντισταθούμε στον ρατσισμό και σε άσχημες καταστάσεις που έζησε ο κόσμος…».

Κι όσοι αγαπούν ή θεραπεύουν την Ποίηση γιόρτασαν επίσης, κυρίως στα μέσα κοινωνικής απομόνωσης του διαδικτύου…
Εμείς συμβάλαμε σε όλα αυτά τα ωραία με το 22ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, και όσοι ήλθατε στον Ι.Ν. Αναλήψεως το βράδυ του Σαββάτου ελπίζω να μείνατε ικανοποιημένοι. Όσοι πάλι ήταν «δι΄ ευλόγους αιτίας απολειφθέντες» ας περιμένουν δύο χρόνια, το 2020 θα είμαστε πάλι εκεί.
Προς ώρας πάμε μια βόλτα σε μερικά κυκλοφοριακά γεγονότα της πόλης.

Αυξάνονται και πληθύνονται οι τηλεπικοινωνιακές καμπίνες (υπαίθριοι κατανεμητές λέγονται επισήμως) στα έρμα τα πεζοδρόμια του Βόλου. Εμείς το επισημάναμε στα κυκλο-φ-οριακα 916, στις 31.01.2018, ζητήσαμε να μάθουμε αν και ποιος χορηγεί άδειες γι’ αυτές τις τοποθετήσεις, κανείς, φυσικά, δεν απάντησε. Κάποτε υπήρχε μια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου που γνωμάτευε και ένας Δήμος που αδειοδοτούσε κάθε κατασκευή στον δημόσιο χώρο, π.χ. τα στέγαστρα στις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ, τους τηλεφωνικούς θαλάμους, κάποια διαφημιστικά πλαίσια και άλλα σχετικά. Θυμάμαι και μεγάλες «μάχες» των Αρχιτεκτόνων όταν ήρθε το φυσικό αέριο και ήθελε να τοποθετεί τους μετρητές του στο πεζοδρόμιο, έξω από την θέσφατη οικοδομική γραμμή. Τώρα τι γίνεται; Πού είναι, έστω, οι κάποτε πολύ δραστήριοι έγκριτοι Αρχιτέκτονες-Πολεοδόμοι της πόλης (απ’ αλλού δεν περιμένω κάτι…) Όλα ωραία και στο βάθος κήπος; Και στο τέλος θα έχουμε τηλέφωνα και δεν θα έχουμε πεζοδρόμια να περπατήσουμε; Είμαστε πράγματι μια απίστευτη κοινωνία…
Αυτή την στιγμή το από κυκλοφοριακής άποψης πιο χάλια σημείο στο Πολεοδομικό Συγκρότημα είναι το σύμπλεγμα διασταυρώσεων Ζάχου-Φερών-Παπαδιαμάντη-Καραμπατζάκη-Αλαμάνας-Φιλαδελφείας, παρέα με τις σιδηροδρομικές μπάρες. Το σημείο ήταν ανέκαθεν, από τότε που διανοίχθηκε η συνέχεια της οδού Ζάχου, τον Μάρτιο του 2005, ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω και της οδού Φερών που συμβάλλει στην οδό Ζάχου ελάχιστα πριν το φανάρι και την μπάρα, Τώρα, με την χαζομάρα της καταστροφής της νησίδας Καραμπατζάκη-Φιλαδελφείας και με την άμεση αριστερή στροφή (Θεός φυλάξοι…) από Παπαδιαμάντη προς Αλαμάνας, που απαιτεί πρόσθετους «κόκκινους» χρόνους στα υπόλοιπα φανάρια, το θέμα ήρθε κι έδεσε. Και διερωτώμαι, συμπολίτες: οι απαιτήσαντες την καταστροφή εκείνης της καημένης νησίδας είναι ικανοποιημένοι από το κυκλοφοριακό αποτέλεσμα;
Ταυτοχρόνως, βεβαίως, στις αρτηρίες του κεντρικού ιστού της πόλης οι (παράνομες) στάσεις και σταθμεύσεις αυξάνονται ολοταχώς καθώς ολοταχώς αυξάνονται οι παρόδιες εξυπηρετήσεις και οι «ενάντια στην κρίση» επιχειρήσεις πώλησης καφέδων και συναφών «snacks» (που λέμε κι εμείς οι αγγλομαθείς…). Π.χ. στην Ελ.Βενιζέλου, από Αναλήψεως και κάτω πριν έναν χρόνο είχαμε μηδέν, τώρα μετράω τρία, στην Δημητριάδος έχω χάσει προ πολλού το μέτρημα Στην Αναλήψεως παρόμοια συμβαίνουν, πολύ άσχημη είναι η κατάσταση στην πρόσβαση στην οδό Ιωλκού/Ελ.Βενιζέλου με κατεύθυνση από Παγασών προς Άναυρο, κλπ. κλπ.
Τέλος. Την σημαία μην ξεχάσετε. Γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το