Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Καλημέρα, για εννιακοσιοστή ενενηκοστή πέμπτη (995η) φορά, η χιλιάδα θα μας βρει στον καινούργιο χρόνο. Διδώ και Ετεοκλής και δεν ξέρω τι άλλο θα φανταστεί το καλό το παληκάρι από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, που δίνει όνομα σε κάθε απλό, απλούστατο, χαμηλό βαρομετρικό, που ρίχνει λίγη (ή και περισσότερη…) βροχούλα κατά τόπους της ελληνικής επικράτειας. Άλλη μια ανοησία, ανάμεσα στις πολλές αγγλοαμερικανόφερτες των τελευταίων ετών, που κατακλύζουν, πλέον, τα σαλόνια μας και τα μυαλά μας.

Και με την ευκαιρία, τι αποφασιστικός λαός κι αυτοί οι Εγγλέζοι!! Τόσον καιρό δεν ήμασταν, ούτε εμείς, ούτε αυτοί, σίγουροι αν ήθελαν ή δεν ήθελαν να φύγουν από την Ενωμένη Ευρώπη, έτσι έλεγαν τουλάχιστον. Τώρα, λέει, το αποφάσισαν, θα φύγουν, γι’ αυτό εξέλεξαν κι αυτόν τον κύριο με το μαλλί αλά Τrαmp για Πρωθυπουργό της Βασίλισσας. Τελειώνουν τα ψέματα, λέει, 31 Ιανουαρίου 2020, εδώ θα είμαστε εμείς οι αποδώ να δούμε αν θα το κάνουν οι αποκεί – προσωπικά πολύ αμφιβάλλω, κι ας λένε οι «αναλυτές» ό,τι θέλουν, είναι μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το τι, επιτέλους, παράγει αυτός ο τόπος, πέραν των «σοφών» εγκεφάλων του London School of Economics, που συστηματικά καταστρέφουν την παγκόσμια οικονομία (με μια μικρή δόση υπερβολής…).

Οψόμεθα, καθώς λένε. Έρχονται και Χριστούγεννα, άλλη αμερικανιά από ‘κει, έχουν λυσσάξει όλα τα μέσα με τον Σάντα Κλάους – Αη Βασίλη που θα ‘ρθει την παραμονή των Χριστουγέννων. Σ’ εμάς ερχότανε πάντοτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κι αυτό εμείς το κρατήσαμε και το εφαρμόσαμε και στα παιδιά μας. Οι νεώτεροι γονείς δεν ξέρω τι κάνουν, είναι δύσκολο όταν υπάρχουν μικρά παιδιά να αντιστέκεται κανείς σ’ αυτή τη λαίλαπα της τηλεόρασης… Αλλά αρκετά, σήμερα, με την καθιερωμένη «γκρίνια», σήμερα είναι η τελευταία στήλη της χρονιάς.

Με το καλό, λοιπόν, να υποδεχτούμε έναν ακόμη χρόνο. Να έχουμε σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής. Από λεφτά, όλα καλά, θα πλουτίσουμε άπαντες στον χρόνο που έρχεται, τέτοια ακούω αυτές τις μέρες και χαίρομαι ιδιαιτέρως. Να μην έχουμε «θερμά επεισόδια», ούτε στα Σύνορα, ούτε στα Εξάρχεια. Να ξανα-θυμηθούμε ως Έλληνες το Χιλιανό σύνθημα el pueblo unido jamás será vencido – λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος – και να το κάνουμε πράξη. Να διδαχτούμε από τα λάθη μας στην όμορφη πόλη που γεννηθήκαμε και ζούμε. Να καταλάβουμε, επιτέλους, ότι στις πόλεις ζουν άνθρωποι, όχι αυτοκίνητα, να απομονώσουμε τους δήθεν επιστήμονες που κηρύττουν το αντίθετο και να αφήσουμε ήσυχον τον χείμαρρο Κραυσίδωνα και τις παρόχθιες περιοχές του. Να καθαρίσουμε τον αέρα μας από την ρύπανση και την βρώμα και από τους άλλους επιστήμονες που ποτέ «δεν βρίσκουν τίποτε το ανησυχητικό» αλλά μόλις βρουν αμέσως θα δράσουν «καταλλήλως». Να πάψουμε να ασχολούμαστε με την ποδοσφαιρική υποκουλτούρα που μόνο στον στοιχηματισμό προσβλέπει. Να ενισχύσουμε με όσες δυνάμεις μπορέσουμε τις εθελοντικές ομάδες, συλλόγους, σωματεία, που παράγουν πολιτισμό και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Να σταθούμε ενεργητικά αλληλέγγυοι προς όσους έχουν την ανάγκη μας και ειδικά προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας, συμπολίτες!

Δευτέρα απόγευμα το κείμενο αυτό είχε «κλείσει». Δευτέρα βράδυ η ΕΡΤ2 πρόβαλε το πειραματικό ταξίδι της Αργούς μέχρι τους Άγιους Σαράντα το 2008 και κόντεψα να κλάψω καθώς σκεφτόμουνα το περήφανο αυτό σκαρί υποβαθμισμένο σε κιτς καρικατούρα στη στεριά. Τρίτη πρωί στο πρωτοσέλιδο της «Θεσσαλίας» διάβασα για το καζίνο στη Νέα Αγχίαλο και αναρωτήθηκα πότε θα μπει ένα τέλος στην ξεφτίλα αυτής της πόλης…

Η στήλη εύχεται από καρδιάς ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ.
Θα τα ξαναπούμε το 2020, γεια σας και χαρά σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το