Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Με τούτα και με τ’ άλλα θα φύγει κι αυτός ο χρόνος και θα τον ψάχνουμε, μπήκαμε θριαμβευτικά στο 4ο τρίμηνο. Και το φεγγάρι εγώ μια χαρά όρθιο το βλέπω (= ξάπλα ο καπετάνιος, άρα καλοκαιρία), αλλά ήρθε εκείνο το άτιμο το «self cloud» και τα ‘κανε όλα μαντάρα. Τώρα, τι είναι πάλι αυτή η βλακεία που τόσο ξαφνικά εισέβαλε στη ζωή μας, άκριτα και αδιάκριτα, επειδή κάποιος ανόητος Αγγλοσάξονας έχει το ψώνιο να ονοματίζει ότι βρει μπροστά του και επειδή κάποιοι Ελληναράδες των «μέσων» θεωρούν ότι πρέπει απαραιτήτως να τρέχουν πίσω από την κάθε «μοντέρνα» βλακο-ορολογία; Είναι απλούστατα ένα μαύρο σύννεφο με βαρύ φορτίο, που φέρνει καταιγίδα. Για τους επιστήμονες είναι ένα «καταιγιδοφόρον νέφος», για εμάς τους απλούς ανθρώπους είναι «το σύννεφο έφερε βροχή…» με την Αλίκη και για τους υπερφίαλους (και αγγλοημιμαθείς, βεβαίως…) είναι ένα self cloud.
Πριν από αυτά, στις 30 Σεπτεμβρίου («60 Αυγούστου», σχολίασε η εν Μυτιλήνη (με υπογεγραμμένη) κόρη) το καλοκαίρι ήταν παρόν όταν αστραπιαίως επισκεφθήκαμε τον Αη Γιάννη, και οι ντόπιοι έλεγαν ότι αυτές ήταν οι καλύτερες μέρες του χρόνου. Η φωτογραφία δια του λόγου το αληθές.


Με ανάλογο καιρό την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στην παραλία του ηλιόλουστου Βόλου γινόταν «χαμός».
Έργα μπροστά στο «Αχίλλειον», προς μετατροπή ξανά σε καφετέρια. Εμείς είχαμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να μην ξαναγίνει εκεί καφετέρια, φωνή βοώντος μέσα στη βολιώτικη έρημο – ουδείς θεσμός ή «θεσμός» ή άνθρωπος ενστερνίστηκε το καλόν του αιτήματος, όλοι προτιμούν ένα ακόμη σημείο για να πίνουν καφεδάκι και να σχολιάζουν εκ του ασφαλούς τα «κακώς κείμενα» – λες και δεν μας έφτανε η πληθώρα των καφενείων, τόσο γραμμή στην παραλία, όσο και σε όλα τα άλλα μέρη της πόλης. Έτσι ο καλός και φτωχός μας Δήμος θα αποκτήσει ένα παραπάνω εισόδημα εξ ενοικίου.

Α! έγραψα «εξ ενοικίου» και θυμήθηκα: Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» διάβασα πως ο δήμαρχος του φτωχού Δήμου μας είναι ακόμη πιο φτωχός, αφού δηλώνει μαζί με σύζυγο και 4 (τέσσερα) παιδιά ετήσιο εισόδημα «από ακίνητα» 6.000 € και έτερον ουδέν. Ήθελα να ‘ξερα ρε παιδιά γιατί υποβάλλονται και δημοσιοποιούνται τόσο βαρύγδουπα αυτές οι δηλώσεις, ποιος ακριβώς είναι ο λόγος. Τι νόημα έχει αν δεν ελέγχονται από αρμόδια όργανα στη συνέχεια οι υπερβολές τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, όπως καταφανέστατα στην περίπτωση του Άρχοντα της πόλης μας. Αλλά ας επανέλθουμε στα τρέχοντα.

Έργα συμβαίνουν στο εσωτερικό του παλιού κινηματογράφου «Τιτάνια» (Τίβολι αργότερα), γωνία Ογλ και Αργοναυτών, έχουν κατεδαφιστεί τα πάντα εσωτερικά και η ταράτσα του κτιρίου. Μάθαμε τον καινούργιο ιδιοκτήτη, δεν μάθαμε τι πρόκειται να γίνει, πάντως ό,τι και να γίνει καλύτερο από το σημερινό χάλι θα είναι.
Και ένα πλήθος αμέτρητο, πολύβουο και πολύ – χαριτωμένο από μαθητές και μαθήτριες κάθε δευτεροβάθμιας βαθμίδας, κατάμεστη η παραλία, ασφυκτικά γεμάτες οι καφετέριες, ακόμη πιο ασφυκτικά (υπερβολή!) τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά – «κλασική» εκδρομή στην παραλία, ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που παρέχει πολλές δυνατότητες, ίσως η εκδρομή των σχολείων στις καφετέριες και στα ηλεκτρονικά να μην είναι μία από τις καλύτερες…

Παραλία έγραψα, στην Τήνο πετάχτηκε το μυαλό. Όπου βέβαια κυκλοφορούν ιππήλατα αμαξάκια, ένα μάλιστα με τέσσερα άλογα (άρμα τέθριππον), μια χαρά ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες. Είπαμε: μόνο στον Βόλο η κυκλοφορία των αμαξιών στην παραλία είναι επικίνδυνη για τους πεζούς. Από ολόκληρη την Ελλάδα μόνο στον Βόλο!
Έργο συμβαίνει και στην παραλιακή Εθνική Οδό Βόλου – Αγριάς κ.λπ., όπου διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος στο σημείο συνάντησης με την απόληξη του Περιφερειακού Δρόμου, στα φανάρια. Το έργο το κατασκευάζει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων, μην ακούσω καμιά βλακεία καμιά μέρα «είδες ο… ένας και μοναδικός τι μας φτιάχνει πάλι…». Το Δημοτικό Θέατρο, πάλι, δεν επισκευάζεται, ψιλοξεκίνησε προεκλογικά (…των έργων, έλεγε) αλλά δεν βλέπω να προχωρά.
Αυτά και Καλημέρα συμπολίτες. Να είστε καλά, γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το