Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Μεγάλη Τετάρτη, καλημέρα συν-Ορθόδοξοι Έλληνες. Το Πάθος και η Ανάσταση, το Πάσχα των Ελλήνων, η Λαμπρή με τον παγκοσμίως μοναδικό οβελία, ημέρες περισυλλογής, αγάπης, και επί γης ειρήνης.
Όσο γι’ αυτό το τελευταίο, πάνω από 300 νεκροί και άγνωστος αριθμός τραυματιών στη μακρινή Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη) ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών. Ειρήνη.
Στα δικά μας, 32 μέρες απομένουν μέχρι τις Αυτοδιοικητικές και τις Ευρωπαϊκές εκλογές και κάθε μία από αυτές περιμένω να είναι μια «ξεχωριστή» μέρα. Από τα «κεντρικά» μέχρι τα «τοπικά» μας ζητήματα, όλα ένας αχταρμάς, χωρίς αρχή και τέλος, να ζαλίζεται ο νους του ανθρώπου.

Δεν ξέρω τι απέγινε με τις γραμμές του Τρένου του Πηλίου στην περιοχή του κυκλικού κόμβου του Δημαρχείου. Μου μετέφεραν πως στα καφενεία της πόλης κυκλοφορεί ότι ο Άρχων του Δήμου έδωσε στον ΟΣΕ 400 χιλιάρικα για να το «βουλώσει»!! Εγώ είπα ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια και μου απάντησαν «καλάαααααα» και εκεί έληξε αυτή η ανταλλαγή απόψεων. Και ερωτώ τώρα πολύ-πολύ σοβαρά: τι απέγινε με τις γραμμές του Τρένου του Πηλίου; Διότι νιώθω ότι το θέμα «χάθηκε», πνίγηκε στους πανηγυρισμούς για το φωτεινό συντριβάνι και την ωραία, ανοξείδωτη, Αργώ, θάφτηκε κάτω από την άσφαλτο των δρόμων και τις ελίτσες του κεντρικού κύκλου – το άκουσα κι αυτό από κυρία διπλανής παρέας σε κεντρικό καφενείο «αχ! καλέ να δείτε κάτι ελίτσες που φύτεψε ο Άρχων, τι να σου λέω, μούρλια» – τι ζούμε Κύριε!
Το λοιπόν, αγαπητοί Φίλοι του ΟΣΕ και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κοντός ψαλμός αλληλούια: ανακοινώστε αμέσως τι απέγινε με τις γραμμές του Τρένου του Πηλίου στην περιοχή του κυκλικού κόμβου του Δημαρχείου.

Όσον αφορά στην όλη αισθητική διαμόρφωση του κόμβου (για τα κυκλοφοριακά θα τα πούμε αφού λειτουργήσει κάτω από διάφορες συνθήκες ο κόμβος) γεγονός είναι ότι τέτοιο συντριβάνι, με φώτα και «χορευτικά» είχαμε και στην Πλατεία Ελευθερίας, αν θυμάστε, κατασκευής επί Δημοτικής Αρχής Μήτρου. Λειτούργησε πλήρως για περίπου ένα τετράμηνο… Αντικαταστάθηκε με ένα απλό, ένα από τα πρώτα έργα της παρούσας Αρχής, και έκτοτε λειτουργεί ομαλά. Επίσης, στο σημείο ακριβώς που έγινε το σημερινό συντριβάνι υπήρχε ένα άλλο πολύ απλό, επί Δημαρχίας Πιτσιώρη, που λειτουργούσε μια χαρά. Η Δημοτική Αρχή μετά Πιτσιώρη, με αντιδήμαρχο «Ελληνικής Λύσης» σήμερα, αφού το ειρωνεύτηκε επαρκώς ως άχρηστο λόγω γειτνίασης με τη θάλασσα (!!) το κατήργησε και φύτεψε δέντρα και φυτά που έφτασαν μέχρι να ξηλωθούν για το νέο συντριβάνι. Ομοίως συντριβάνι υπήρχε στην Πλατεία των Παλαιών που δεν τα πήγαινε πολύ καλά και πλέον είναι ομοίως κήπος.

Γενικά, έχω την αίσθηση ότι έχουμε «κάτι» με τα συντριβάνια σ’ αυτή την πόλη. Εύχομαι ειλικρινά μακροημέρευση και όλα τα καλά στο νέο μας «εμβληματικό» συντριβάνι. Για το οποίο η όντως εμβληματική ανοξείδωτη Αργώ κατασκευάστηκε από τη βολιώτικη εταιρεία «Στραντζοποιία Βόλου Αφοι Λαζάρου Ο.Ε.» και εύγε! για το έργο, λέμε εμείς, ανεξάρτητα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Ένα εύγε! χρωστάμε επίσης στους φίλους της «Μουσικής Συμμορίας», που εδώ και χρόνια μας χαρίζουν στιγμές μουσικής απόλαυσης και γνώσης μέσα από τις συχνότητες του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βόλου (ΕΡΤ Βόλου). Κάποτε τους ακούγαμε από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, άλλη πονεμένη ιστορία κι αυτή… Ύστερα, όταν αυτό σίγησε, μετακόμισαν ομαδικά, δύο κυρίες και τρεις κύριοι, στο κρατικό ραδιόφωνο, κι άρχισαν να μεγαλουργούν τα απογεύματα. Κι όταν οι Σαμαροβενιζέλοι μαύρισαν την ΕΡΤ και τη ζωή μας αυτοί κι αυτές παρέμειναν στην παράγκα ως αλληλέγγυοι και συνέχισαν. Τώρα ακούστε τους κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη μετά τις 18.00 στους 101,2 και 100,7 ΜHz και όχι μόνο δεν θα μετανιώσετε, αλλά θα αισθανθείτε, πιστέψτε με, περισσότερο Άνθρωποι
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, συμπολίτες. Γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το