Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Το φως, επέστρεψε στα μέρη μας το ελληνικό φως, έλιωσαν τα πρώιμα χιόνια στο βουνό, οι κεντρικοί δρόμοι του Βόλου σκεπάστηκαν ξανά από τον μπλε-μωβ νυχτερινό ουρανό, που μου προκαλεί κατάθλιψη – δεν ξέρω ποιος και με ποιο «γκλάμουρους» σκεπτικό επιλέγει αυτό το χρώμα της σκοτεινιάς πάνω από το κέντρο της πόλης. Τα αστεράκια στον νυχτερινό ουρανό είναι άσπρα και κίτρινα, οι παλιότεροι εορταστικοί φωτισμοί στην πόλη, στην πόλη που υπήρχε και πριν από την παρούσα Δημοτική Αρχή, έδιναν κίτρινο φως, μια πόλη μέσα στο φως μου αρέσει πολύ περισσότερο. Δεν με πειράζουν τα μωβ δεντράκια, είναι πολύ ωραία η φετινή προσθήκη στα ξάρτια των ιστιοφόρων της παραλίας – για την Αργώ τα έχουμε ξαναπεί, ούτε να την βλέπω – καλό είναι το ιπτάμενο έλκηθρο του Αη Βασίλη, μάπα η σκεπή του Δημαρχείου, μια χαρά το λούνα-παρκ της πλατείας Ρήγα Φεραίου με την φετινή προσθήκη της πολύχρωμης κατάφωτης μπάλας. Στο φινάλε τα ακριβά μας λαμπιόνια θα με ενοχλούσαν λιγότερο αν έλειπε αυτός ο καταθλιπτικός μπλε-μωβ ουρανός.
Βεβαίως με τόσες χιλιάδες μπλε λαμπάκια στην πόλη ο δήμαρχος Βόλου δικαίως μπορεί να ονομάζεται Μπλέος!
Α! και κάτι τελευταίο, και δεν θα ξανασχοληθούμε με τα στολίδια. Έγραψα «ακριβά λαμπιόνια» και θέλω να ρωτήσω πόσα από αυτά τα χρήματα επιστρέφουν στην πόλη. Όχι στα μαγαζιά, όχι στους διάφορους συμπολίτες (;) εργολάβους, όχι στις καφετέριες και τα τσιπουράδικα, όχι στην εν γένει αγορά της πόλης, που καλά κάνει και ευνοείται από την εορταστική ατμόσφαιρα. Θέλω να ρωτήσω πόσα από αυτά τα χρήματα επιστρέφουν απ’ ευθείας στον Δήμο, στα Δημοτικά Ταμεία, από ενοίκια, παραδείγματος χάριν, ή από κατανάλωση νερού ή από ειδική αποκομιδή απορριμμάτων, λέω εγώ τώρα. Και το ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Πλατεία Πανεπιστημίου και στο Χωριό του Αη Βασίλη δεν πιστεύω να εντάσσεται στον δημοτικό φωτισμό…
Άντε λοιπόν, με το καλό να κάνουμε Χριστούγεννα.

Στην Τρίπολη ταξιδέψαμε το Σαββατοκύριακο, να τραγουδήσουμε με τη Βολιώτικη Χορωδία και τη Χορωδία Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας σε Φεστιβάλ-Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Οι πολλοί πήγαν με μεγάλο πούλμαν, εμείς πήγαμε για ειδικούς λόγους με το Ι.Χ. μας Βόλος-Τρίπολη σε 4,5 ώρες χαλαρά. Το 1981 που ήμουνα νεοσύλλεκτος στο εκεί Κέντρο Εκπαιδεύσεως, τόσες ώρες χρειαζόσουνα μόνο από Αθήνα μέχρι Τρίπολη. Τώρα (τι τώρα; από το 2004-5 και λίγο μετά μέχρι να τελειώσουν οι σήραγγες στην Κακιά Σκάλα) το ταξίδι είναι… βόλτα. Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Κεντρική Οδός, Νέα Οδός, Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας κι έφτασες. Κι από την Τρίπολη η Καλαμάτα και η Σπάρτη ένα πήδημα, κάποτε ένα ταξίδι ολόκληρο. Οι καλύτεροι αυτοκινητόδρομοι της Ευρώπης, διόδια 30 € ανά διαδρομή μέχρι Τρίπολη ή treeΠΟΛΗ όπως είναι το φετινό «διαφημιστικό» της πόλης (tree=δέντρο, άρα η πόλη του δέντρου ή η δεντρόπολη). Με ένα ωραίο κεντρικό έλατο ντυμένο στα άσπρα (η φωτογραφία αν ήταν έγχρωμη…) και πολλά ισοϋψή ελατάκια διάσπαρτα στις πλατείες και τους πεζοδρόμους, με ασπροκόκκινα φωτάκια και για στολίδια μικροπαιχνίδια, κορδελίτσες και κάρτες με κοινωνικά μηνύματα, προφανώς κάθε δεντράκι «υιοθετημένο» από ένα σωματείο, ένα σχολείο, κάτι τέτοιο. Treeπολη. Πολύ φως, πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες του οροπεδίου.

Α! ναι! Έχει και τρενάκι (λαστιχοφόρο, εννοείται) που τριγυρίζει κατάφορτο την πόλη. Σάββατο πρωί τσαμπιά κρέμονταν από πάνω του τα παιδιά και οι γονείς και κάποιοι χορωδοί εκ Βόλου… Τρενάκια δύο (2) συναντήσαμε και στο Ναύπλιο, όπως και τρίτροχα ποδήλατα, σαν αυτά που έναν καιρό κυκλοφορούσαν και στη δικιά μας παραλία. Μην αναρωτηθείτε γιατί εκεί επιτρέπεται και κυκλοφορούν όλα αυτά και εδώ σ’ εμάς δεν. Δεν έχει νόημα, δεν θα βρείτε ούτε άκρη ούτε μέση. Και αμαξάκια ιππήλατα κυκλοφορούν στο Ναύπλιο, εδώ είναι άλλος τόπος, άλλο κράτος, άλλος Δήμος, εδώ εκστασιαζόμαστε με Φουρέιρα που τραγούδησε άκουσον! άκουσον! πλέι μπακ (play back) στου Παπαστράτου, δηλαδή δεν τραγούδησε καν η καλή κοπέλα…
Διατελώ έμπλεος χαράς και ενθουσιασμού και διάπυρος προς Κύριον ευχέτης υπέρ παντός αγαθού. Γεια σας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το