Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα

Του Χαράλαμπου Σκυργιάννη 

20 Ιουνίου και οι βροχές καλά κρατούν, καλημέρα συμπολίτες. Αύριο ακόμη ένα «ορόσημο» στην υπερ-οκταετή πορεία της χώρας μας ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες των εξωτερικών μνημονίων και των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων. Βαδίζουμε, λένε οι μεν, προς την Έξοδο, διαφωνούν οι δε – οι δε που, έχω την αίσθηση, και συγγνώμη δηλαδή, ότι διαφωνούν ακόμη και με τον εαυτό τους, ιδίως στο ζήτημα της συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου αρνήθηκαν να υπερασπιστούν την (κυριολεκτικά) πατροπαράδοτη θέση τους περί σύνθετης ονομασίας. Κι όσο εμείς, του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, διαφωνούμε μεταξύ μας, τόσο οι άλλοι αισθάνονται ισχυρότεροι και φτάνουν μέχρι και στην επίκληση στρατιωτικού πραξικοπήματος (την οποία επίκληση «ανακαλούν» μετά την καταδίωξη, καθώς είναι απλώς θρασύδειλοι…)
Από βαθειά μέσα μου ξεπηδάει όλο και πιο συχνά ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου: Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία.
Πάμε στα δικά μας. Συνεχίζεται στο Μουσείο της Πόλης η Έκθεση Τεκμηρίων της Βολιώτικης Χορωδίας, όλα τα πρωινά 10:30 – 13:30 και Τετάρτη & Παρασκευή και απόγευμα 18:00-21:00. Και η συναυλία την περασμένη Τετάρτη πολύ καλή, πραγματικά ιστορική, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του τείχους των Παλαιών. Όσοι δεν ήρθατε, χάσατε, και το εννοώ.
«Έσπασαν τις κλειδαριές» και απέδωσαν στον λαό την πλαζ των Αλυκών μόλις τους ενημέρωσε ο άρχων πασών των Παγασών ότι δεν είναι καλά η πλαζ – μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ετούτη εδώ η στήλη έγραφε περί της δικαστικής διαφοράς με την μισθώτρια εταιρεία, κι άλλες δυο, τουλάχιστον, φορές στο κοντινό παρελθόν ασχολήθηκε με το θέμα με ενημερωτικήν-αφυπνιστικήν πρόθεσιν , πλην εις μάτην. Δεν πειράζει, η πλαζ ας είν’ καλά. Και με την μισθώτρια εταιρεία γι’ αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια – ο Δήμος είναι μαθημένος σε μακροχρόνιες διενέξεις με μισθωτές, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τον «Θεόφιλο» στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου, που κατέληξε, λάθος κατά την γνώμη μου, σε ΚΑΠΗ.
Ασφαλτοστρώθηκε και διαγραμμίστηκε με διπλή συνεχή γραμμή από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ο παραλιακός δρόμος προς Αγριά, η Εθνική Οδός αρ. 34, που ανήκει στο τριτεύον εθνικό οδικό δίκτυο (αυτό το τονίζω μπας και το χωνέψει κανείς ότι το κύκλωμα Πηλίου δεν είναι επαρχιακή αλλά εθνική οδός…). Ορθώς διαγραμμίστηκε με διπλή συνεχή γραμμή, που δεν έχει καμία διακοπή, διότι σε κανένα σημείο δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας ούτε για προσπέραση, ούτε για αριστερή στροφή. Κατόπιν αυτού, πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί η ούτως ή άλλως σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας παράνομη πινακίδα, που βρίσκεται πριν το βενζινάδικο και κατευθύνει αριστερά προς το γνωστό πολυκατάστημα. Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, και για αυτή την πινακίδα έχω στα αρχεία μου μια σχετική αλληλογραφία, καθώς «τότε» δεν είχα επιτρέψει να τοποθετηθεί – ύστερα έφυγα και δεν ξέρω την συνέχεια. Πάντως παραμένει παράνομη και πολύ επικίνδυνη.
Όσο για τον οικισμό στα Αστέρια, όπου μονίμως υπάρχουν διαμαρτυρίες γι’ αυτή την διπλή γραμμή που δεν επιτρέπει νόμιμη αριστερή στροφή στην κίνηση από Βόλο, νομίζω πως καλή και ενδεδειγμένη λύση είναι η εξυπηρέτηση του οικισμού να γίνεται μέσω του σηματοδοτούμενου κόμβου παραλιακή-περιφερειακός. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, δεν το έχω δει το θέμα, μια σκέψη κάνω, κι αν κάποιος ενδιαφέρεται ας με βρει να το ψάξουμε περισσότερο.
Όλα αυτά ωραία και καλά. Εκείνος ο δρόμος Βόλου Βελεστίνου θα τελειώσει, άραγε, ποτέ; Τα πλευρικά διόδια στον κόμβο Βελεστίνου μπήκαν σε λειτουργία, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί; Δεν ξέρω, αδέρφια, αυτό το έργο πολύ καθυστερεί, και δεν μου φαίνεται πολύ λογικό, δεν ξέρω.
Ξέρω ότι αύριο μπαίνει το Καλοκαίρι. Θα πάμε να το υποδεχτούμε με ποδήλατο, να έρθετε κι εσείς. Γεια σας…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το