Άρθρα

κυκλο – φ – οριακα 

Γράφει ο συγκοινωνιολόγος Χαράλαμπος Α. Σκυργιάννης

Καλημέρα εορτάζοντες συμπολίτες. Διότι μη νομίζετε ότι τελείωσε προχθές ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων, όχι βέβαια, και ορθώς θα κρατήσει όλο το έτος. Πάντως σχετικά με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου έχουμε τις εξής παρατηρήσεις: α) Ωραία ήταν η στρατιωτική παρέλαση, ήρεμη κι απλή, εφάμιλλη των προηγουμένων ετών, δεν είδαμε κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, ούτε καν το μήνυμα του πιλότου, που έχει γίνει (καλό) συνήθειο εδώ και 5-6 χρόνια. β) Τραγική και απαράδεκτη η εκτέλεση (με πολυβόλο…) του Εθνικού μας Ύμνου πάνω στον τσιμεντοστρωμένο βράχο της Ακρόπολης από μια ανύπαρκτη «διεθνούς φήμης» ερμηνεύτρια, που δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς απέκτησε αυτό το προνόμιο, τι σόι, δηλαδή, μπάρμπα στην Κορώνη έχει. Γνώμη μας είναι ότι αυτές οι αμερικανιές με τραγουδίστριες όπως η Λαίδη Γκάγκα κι άλλες ποπ σταρ που εκστασιάζονται στριγκλίζοντας το νάσιοναλ άνθεμ, γιου νόου; δεν ταιριάζουν στην ανδρειωμένη Ελευθεριά που ’ναι βγαλμένη απ’ τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων. Ταιριάζει μια στιβαρή Χορωδία, κατά προτίμηση αμιγώς ανδρική. γ) Συναφές με τον Εθνικό μας Ύμνο, μας άρεσε πολύ και μας συγκίνησε η απόδοσή του στη νοηματική γλώσσα – εύγε στους ανθρώπους που το σκέφτηκαν και το υλοποίησαν, προς όφελος των συνανθρώπων μας με προβλήματα ακοής. δ) Εντύπωση μας έκανε η παντελής απουσία της Γερμανίας από τους επίσημους κρατικούς χαιρετισμούς. Όπως με πληροφορεί η έγκριτη Καθηγήτρια Ιστορίας κυρία Μαρία Ευθυμίου, «μέχρι και 1.200 άτομα ήρθαν από τη Δύση για να πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες – οι περισσότεροι Γερμανοί. Από αυτούς περίπου 350 σκοτώθηκαν ή πέθαναν στην Ελλάδα – και πάλι οι περισσότεροι Γερμανοί». Προφανώς ήταν οι τότε Γερμανοί, μαζί με τον Γκαίτε, τον Σίλερ, τον Λεοπόλδο της Βαυαρίας, τον ίδιο τον Μπετόβεν κι άλλους χιλιάδες φιλέλληνες. Αργότερα άλλαξε το πράμα κι έγινε η Γερμανία φιλότουρκη, κι έφτασαν οι σημερινοί σ’ αυτήν την επαίσχυντη απουσία. ε) Εντύπωση, επίσης, μας έκανε η απουσία της Αΐτής, του πρώτου Κράτους που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση στις 15 Ιανουαρίου 1822 με μια θερμή επιστολή του Ηγέτη της Ζαν Πιερ Μπουαγέ. Θεωρούμε ότι ο σημερινός της Πρόεδρος θα έπρεπε να είναι ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους, μαζί με τον Τσαρλς, την Φλοράνς, τον Μιχαήλ και τον Νίκο.

Και τώρα …πάμε παρακάτω. Να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η μοίρα και η Γιάννα.
Την προηγούμενη φορά γράψαμε περί θεραπείας κορωνοϊού με μονοκλωνικά αντισώματα, μια θεραπεία που διαβάσαμε ότι κοστίζει 15 εκατομμύρια ευρώ. Παλαιός Φίλος και πολύ καλός Γιατρός επικοινώνησε και μας πληροφόρησε ότι ένα φιαλίδιο με σκεύασμα μονοκλωνικού αντισώματος τιμολογείται 1.250 δολάρια από την εταιρεία Eli Lilly ενώ ένα δεύτερο σκεύασμα της εταιρείας Regeneron 2.400 δολάρια, σύμφωνα με δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής. Και ο Γιατρός κατέληξε γράφοντας: «Τουτέστιν, αν συγκριθούν π.χ. οι δαπάνες των 10.000.000 διαγνωστικών self-tests, που η «κυβέρνηση των αρίστων» σχεδιάζει άμεσα (χωρίς διαγωνισμό) να προμηθευτεί, με τις δαπάνες των θεραπευτικών μονοκλωνικών Ab’ s (σκευασμάτων), είναι ένα ακόμη σκάνδαλο – δρόμος με το τρίτο κύμα της πανδημίας να σαρώνει παγκόσμια». Εμείς απλώς προσυπογράφουμε.

Και ανησυχούμε για το Πάσχα το Άγιον και τον συμπαρομαρτούντα Οβελίαν. Προλάβαμε όμως κι ανησυχήσαμε επίσης μήπως μείνουμε χωρίς χαρτί τουαλέτας και χωρίς καφέ επειδή κόλλησε το καράβι-τέρας ονόματι Ever Given, κατασκευής 2018, με μεταφορική ικανότητα 20.000 εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς), στα αβαθή της διώρυγας του Σουέζ. Ευτυχώς τη γλιτώσαμε, απόγευμα Δευτέρας το πλοίο ξεκόλλησε χάρις στην έγκαιρη επέμβαση των Ελλήνων κομάντος Πλεύρη, Χαρδαλιά, Τριαντάφυλλου από το Survivor, Στράτου Τζώρτζογλου από την farma, του Προέδρου των Ταξιτζήδων και σύσσωμης της ομάδας «Δράση» του Υπουργείου Προ Πο (αυτά τα συγκλονιστικά από την ιστοσελίδα Menshouse.gr…).

Διάβασα με προσοχή τις απόψεις των φορέων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας και ιδίως λόγω της κυκλοφορίας και δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω ή να γελάσω. Αναρωτήθηκα επίσης αν οι όντως αξιόλογοι εκπρόσωποι των φορέων που συνυπογράφουν κατοικούσαν όλα αυτά τα χρόνια στον Βόλο, αν άρθρωσαν μία κουβέντα όταν πολύ πρόσφατα καταστρεφόταν η περιοχή Ήπιας Κυκλοφορίας στην οδό Καραμπατζάκη, όταν καταστρέφονταν τα φαρδιά πεζοδρόμια στην οδό Δημητριάδος, όταν καταστρέφονταν αντί να ολοκληρωθούν οι ποδηλατόδρομοι, όταν κανένα όχημα δεν τιμά με την παρουσία του το «περιφερειακό» parking δίπλα από τα ΚΤΕΛ, όταν κατακρεουργούνται αφειδώς τα δέντρα στην πόλη ή αν έχουν οι ίδιοι τιμήσει με την παρουσία τους τις Αστικές Συγκοινωνίες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, οι οποίες, από την άλλη πλευρά βεβαίως, είχαν λάβει δώρο πρόγραμμα τηλεματικής που εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε όσο ήξερα εγώ. Εν κατακλείδι, οι προτάσεις των φορέων του 2021 είναι, δυστυχώς, περισσότερο γενικόλογες και λιγότερο προωθημένες από την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου 282/2007 από 6 Ιουνίου 2007 για την Βιώσιμη Κινητικότητα στην Πόλη του Βόλου – την οποία Βιώσιμη Κινητικότητα μόνο στο όνομα της σχετικής Διεύθυνσης, για «ξεκάρφωμα», τη διατηρούν ακόμη (και για να μην μπερδευτεί κανείς, η ονοματοδοσία της ανήκει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή).

Να κλείσουμε θετικά, με ένα θέμα που επίσης μας κάνει πολύ καλή εντύπωση: είναι η απόδοση στην νοηματική γλώσσα της Θείας Λειτουργίας – δεν μπορούσα ούτε να το φανταστώ, άναυδος έμεινα την πρώτη φορά που το είδα στην τηλεόραση. Το θεωρώ τεράστια πρόοδο στο θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας και μπράβο σ’ αυτούς που το καταφέρνουν. Και προσοχή στα Πρωταπριλιάτικα ψέματα. Γεια σας.
Στην (άσχετη) φωτογραφία τα τρία καπέλα: του Γυμνασίου, των Ναυτοπροσκόπων, των Τεθωρακισμένων. Μνήμη εσαεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το